Ajutor, speranță și încredere persoanelor aflate în situații vulnerabile
– Vitrină de carte realizată la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți –
Ziua de 8 mai a fost declarată, în 1859, drept Ziua Mondială a Crucii Roșii de către Comitetul Internațional al Crucii Roșii.
Mișcarea Internațională de Cruce Roșie este cunoscută în întreaga lume ca o organizație de ajutor umanitar, membrii săi acționând în vederea prevenirii și alinării suferințelor provocate de războaie, conflicte armate, tensiuni politice, dezastre și calamități naturale sau sociale.
Luând în considerare contextul economic actual, Crucea Roșie Română acoperă mai întâi nevoile de bază ale populației vulnerabile, respectiv hrană, îmbrăcăminte și produse de igienă.
De amintit, contribuția Reginei Maria a României, încă din data de 15 august 1916, când România a declarat război Austro-Ungariei, implicându-se în organizarea serviciului de Cruce Roșie, care se afla sub Înaltul Său Patronaj. Prima misiune asumată de Regina Maria a fost organizarea și coordonarea serviciilor de ambulanță care trebuia să îi preia pe răniții de pe front.
Prin activitatea desfășurată, Societatea Națională de Cruce Roșie promovează voluntariatul, acordarea și învățarea primului ajutor, intervenția la dezastre și educația pentru sănătate. Obiectivul strategic constă în reducerea sărăciei în România și promovarea incluziunii sociale.