Azi este Ziua Mondială a Mediului, iar tema anului 2024, „Restaurarea Ecosistemelor”, subliniază importanța acțiunilor colective și individuale pentru refacerea și protejarea habitatelor naturale în beneficiul biodiversității și al sănătății planetare.
Cartea din imagini prezintă o istorie a mediului de la Epoca de Piatră până în prezent, subliniind relația adversarială dintre lumea umană și cea naturală. Autorul urmărește istoria schimbărilor antropogene din mediu – extincțiile de specii, încălzirea globală, defrișările și epuizarea resurselor – începând din epoca vânătorilor și culegătorilor și a primilor fermieri și crescători de animale. El arată cum intervențiile umane, cum ar fi sistemele de irigații, pescuitul excesiv și Revoluția Industrială, au dăunat în cele din urmă chiar societăților care le-au inițiat.
De-a lungul cărții, Headrick examinează modul în care schimbările de mediu generate de om sunt interconectate cu sisteme globale mai mari, remodelând dramatic relația complexă dintre oameni și lumea naturală.
În imaginile 2 și 3 puteți vedea că am ales azi să fotografiem cartea (pe care o vedeți în prima imagine) sub un castan, pe cutiile de compost pe care le găsiți chiar lângă Biblioteca Județeană și pe care vă îndemnăm să le folosiți. Orice pas de protejare a mediului înconjurător pare mic, dar dacă fiecare începem cu pași mici, aceștia tot vor avea un impact important în viitor.
Recomandare de lectură:
- Humans versus Nature : a global environmental history / Daniel R. Headrick.- New York : Oxford University Press , 2020 – catalog online
Sursa info şi foto: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Instagram
View this post on Instagram