– Expoziție de carte realizată la Sala de lectură Carte curentă –
„Unirea românească nu este legată de anumite momente, ci este zbaterea sufletească necontenită a unui întreg popor, creat unitar pentru a trăi şi pentru a rămânea în aceaşi unitate neîntreruptă, este în mare parte şi întruparea unei epoci de renaştere naţională. Unirea este întruparea în aceste timpuri a unui drept câştigat din moşi – strămoşi, care trebuie să ne inspire în fiecare moment ajutându-ne să deosebim căile cele bune, care trebuiesc urmate, de căile rele, împotriva cărora orice conştiinţă românească trebuie să se îndrepte cu hotărâre”. Nicolae Iorga
Ziua de 1 decembrie marchează Ziua Naţională a României, o sărbătoare instituită prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990 şi menţionată de Constituţia României din anul 1991, la articolul 12, aliniatul 2. La 1 decembrie 1918 Marea Adunare de la Alba-Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi susţinută de 100.000 de persoane venite din toate colţurile ţării, adoptă o rezoluţie care consfinţeşte unirea tuturor românilor Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, pe baze democratice, cu păstrarea unei autonomii locale și cu egalitatea naţionalităţilor și a religiilor, şi crearea unui singur stat naţional. La Adunarea de la Alba Iulia s-a constituit și Marele Consiliu Naţional Român, în fapt un organism legislativ, format din 200 de membri aleși și 50 de membri cooptaţi. A doua zi, acest Consiliu a ales un guvern provizoriu, numit și Consiliul Dirigent al Transilvaniei, în frunte cu Iuliu Maniu.
Consiliul a hotărât să trimită la București o delegaţie, condusă de episcopul de Caransebeș, Miron Cristea (care avea să devină viitorul Patriarh al României). Acesta, la 1/14 decembrie 1918, înmânează regelui Ferdinand I, Declaraţia de la Alba Iulia. Apoi, legea unirii este ratificată prin Decretul – Lege nr. 3631 din 11 decembrie 1918, de către regele Ferdinand, fiind votată de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919, în unanimitate.
Sursa: www.radioromaniacultural.ro
…
Expoziție de reviste1 Decembrie – Ziua Națională a României
– Expoziție de reviste realizată de Compartimentul Sală de lectură Periodice –
„România este patria noastră și a tuturor românilor. E România celor de demult și-a celor de mai apoi. E patria celor dispăruți și a celor ce va să vie.” (Barbu Ștefănescu Delavrancea)
La mulți ani, români, oriunde v-ați afla!
La mulți ani, România!
…
Vitrină de carteDe la năzuință la desăvârșire – Marea Unire, sublimă pagină a istoriei
– Vitrină de carte realizată la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți –
„Actul de la 1 Decembrie 1918 reprezintă pentru români cel mai important moment istoric, care a definit statutul teritorial al României, motiv pentru care istoriografia a dedicat însemnate pagini acestui eveniment, cu accent deosebit pe pregătirea politică și desfășurarea acestuia. Marea Unire de la Alba Iulia simbolizează, însă, și hotarul dintre două „epoci”, trecerea la o concepție politică avansată, care are, spre exemplu, drept principii fundamentale: deplina libertate națională și confesională, înfăptuirea unui regim democratic, libertatea presei, reforma agrară șamd. A fost necesar să reorganizeze întreaga administrație, înzestrând viața politică cu instituții democratice, și, nu în ultimul rând, să legifereze în sensul desăvârșirii statului național.” („Contemporani cu Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, Guseth, Clara – coord., Buciuman, Ana-Maria, Mureșan, Diana,…, Baia Mare, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, 2018).