Vitrină de carte realizată la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți:
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor, o importantă etapă a istoriei României
„Unirea Țării Românești și Moldovei din 1859 a însemnat așezarea în același nucleu politic-administrativ a unei treimi din teritoriul locuit de români. Celelalte două treimi se vor adăuga ulterior României, mai ales în 1918. Dar, prin urmările sale, gestul de unire de la 1859 a fost o mare acțiune de voință românească și o împlinire de excepțională importanță, dătătoare de ton pentru ceea ce avea să vină. Locuitorii celor două țări știau – unii încă din Evul Mediu – că alcătuiau unul și același popor, cu origine, limbă, religie, tradiții și cultură comune și că ei erau despărțiți doar prin granițe politice, pe care nu ei le fixaseră.”
Sursa: Ioan-Aurel Pop, Istoria României moderne, București: Ideea Europeană, 2019, p. 86.
…
Expoziție de carte realizată la Filiala Traian:
24 Ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române
Unirea Principatelor Române: Moldova și Țara Românească, reprezintă un moment crucial, o pagină glorioasă , întipărită adânc în conștiința poporului român. Istoria a dovedit că temeiurile unirii își au începuturile încă în vremurile îndepărtate ale formării poporului român, după cum se exprima și Mihail Kogălniceanu- „cheia bolței fără de care s-ar prăbuși tot edificiul național; o unire dorită de veacuri de toți românii”.
…
Expoziție de carte realizată la Filiala Nicolae Iorga:
„Mica Unire sau Unirea Principatelor”
Aniversată în fiecare an pe 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române sau Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. „Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.’’
Sursa: Wikipedia.org/wiki/Unirea_Principatelor_Române