ASOCIAŢIA „FAMILIA ROMÂNĂ” şi BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ „PETRE DULFU” au lansat un nou număr al revistei „Familia română”, nr. 1-8 (76-83), an 2020-2021. Acest număr este dedicat:
- Dr. Teodor ARDELEAN – 70 de ani sub semnul lui homo doctus;
- Prof. univ. dr. Gheorghe POP – Ctitor al învățământului superior băimărean – 100 de ani de la naștere.
– Vizualizează Revista „Familia română”, nr. 1-8 (76-83), an 2020-2021, in format PDF.
– Vezi toate numerele pe pagina dedicată revistei – Familia Română.
Editorial:
Nume care fac cinste Maramureșului
Dr. Ştefan VIŞOVAN
Redactor-şef adjunct „Familia română”
Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare
Numărul de faţă al revistei este unul special. Pe lângă secvenţele cu care cititorii noştri sunt deja familiarizaţi, ne-am propus să punem în lumină două mari personalităţi ale Maramureşului. Prima este distinsul, de pioasă amintire, profesor universitar, doctor în filologie, Gheorghe Pop, care a făcut istorie în acest colţ de ţară, făurind o universitate în Baia Mare şi servindu-şi cu dăruire exemplară şi cu abnegaţie naţia. Se împlineşte anul acesta un secol de la naşterea celui care a înscris cu autoritate Maramureşul pe harta învăţământului superior românesc.
Aceeaşi vocaţie de ctitor îi este proprie şi celei de-a doua personalităţi căreia i se dedică prezentul număr. Este vorba despre Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare, doctor în filologie şi redactor-şef al revistei noastre. Domnia Sa a împlinit în luna iunie 2021 şaptezeci de ani de viaţă, din care douăzeci i-a petrecut în fruntea instituţiei amintite, pe care preluat-o din faza de proiect şi, veghindu-i cu pricepere şi responsabilitate devenirea, a ridicat-o la stadiul de cea mai modernă, mai bine dotată şi mai funcţională bibliotecă departamentală din România. A fondat, totodată, nenumărate biblioteci pentru românii din afara graniţelor şi a contribuit la dotarea cu carte a celor mai multe biblioteci din Maramureş.
Parcursul existenţial al celor doi are multe puncte comune. Amândoi s-au stabilit în Maramureş, urmându-şi destinul profesional: Pop Gheorghe venea din Roşiorii de Satu Mare, localitate pe care a iubit-o cu pasiune, lăsându-i chiar un muzeu etnografic, amenajat în casa părintească. Teodor Ardelean vine din Sălajul vecin, ca fiu al vestitului Moigrad, al cărui nume l-a întregit magistral cu toponimul Porolissum, subliniind şi astfel istoria străveche şi nobilă a zonei.
S-au întâlnit în urmă cu aproape o jumătate de veac. Pop Gheorghe era decanul Facultăţii de Litere a universităţii băimărene, iar lui Teodor Ardelean i se încredinţase direcţiunea Clubului studenţesc. De atunci au rămas, practic, nedespărţiţi. S-au bucurat împreună de realizările universităţii băimărene, de premiile luate la concursurile naţionale de formaţiile artistice studenţeşti pregătite de Teodor Ardelean, de premiul „Timotei Cipariu” decernat de Academia Română monografiei etnografice a Ţării Chioarului coordonate de Gheorghe Pop. Au reactivat şi dinamizat activitatea filialei maramureşene a Asociaţiei pentru Cultura şi Literatura Poporului Român, al cărei preşedinte era Gheorghe Pop, iar Teodor Ardelean îl secunda ca vicepreşedinte. Au participat la sute de lansări şi prezentări de cărţi – în calitate de moderatori sau recenzenţi. Dar cea mai frumoasă realizare comună este obţinerea de către Teodor Ardelean a titlului de doctor în filologie, avându-l conducător ştiinţific chiar pe profesorul Gheorghe Pop, teza de doctorat, cu titlul Limba română şi cultivarea ei în preocupările ASTREI, devenită carte şi publicată la cunoscuta editură clujeană „Limes”, aducându-i autorului prestigiosul premiu al Academiei Române „Ion Petrovici” pe anul 2011. În acest plan, iată, discipolul şi-a egalat mentorul.
Parcurgând grupajele rezervate celor două personalităţi, cititorii revistei vor afla nenumărate detalii din viaţa şi activitatea profesională, managerială, politică etc. a acestora, alături de păreri şi referinţe critice privind opera lor ştiinţifică, publicistica, realizările pe plan cultural etc. Atât Gheorghe Pop, cât şi Teodor Ardelean au devenit modele de intelectuali demni, angajaţi, care şi-au pus necondiţionat capacitatea intelectuală şi puterea de muncă în slujba semenilor şi a cetăţii.
– Vizualizează Revista „Familia română”, nr. 1-8 (76-83), an 2020-2021, in format PDF.
– Vezi toate numerele pe pagina dedicată revistei – Familia Română.