de Vasile BELE, LSR, Cluj-Napoca
Truditori și ostenitori, colectivul de coordonare, ne-au surprins din nou. Rostesc acest lucru, în cunoștință de cauză, pentru că am citit și am în colecția personală, fiecare număr din această impresionantă revistă, mulțumind Dreptului Dumnezeu pentru că ne-a intersectat pașii cu fondatorul acesteia, scriitorul Radu Botiș. Încă un mare și din suflet mulțumesc îl rostesc pentru includerea cu materiale în fiecare număr al revistei, fapt ce mă onorează și mă obligă, deopotrivă. Observ că, mereu, revista primește consistență și își păstrează valoarea literară, dovadă că există literatură de valoare, este apreciată și promovată, prin toate mijloacele posibile (ziare, cărți, reviste, scris sau virtual).
În cuprinsul celor 220 de pagini apar scriitori din țară și din străinătate. Scriitoarea Ionica Bandrabur (Slănic-Moldova), semnează editorialul, numindu-și-l „Amprenta condeiului pe albul hârtiei (Mărturii maramureșene)”, unde afirmă: „Citind cu atenție din ultimele scrieri se observă cu ușurință situațiile în care omul se zbate astăzi în societate pentru supraviețuirea împotriva josnicelor evenimente, create ca jocuri ale minților bolnave. Observăm originalitatea lucrărilor și puterea sentimentelor liber exprimate. Este bine de notat: poezia patriotică este ridicată la rangul unei confesiuni, scrisă cu durere în suflet și dragoste față de țară”, (p. 7).
Urmează, „Roadele mântuirii…”, un cuvânt de gir semnat de Radu Botiș, pentru volumul „Mântuirea universală și personală” (recomandată de revista Mărturii maramureșene), autor fiind Sorina Mihaela Botiș, unde Domnia Sa afirmă: „Nevoie de mântuire a omenirii din robia răului a fost simțită de toate popoarele. dorința de răscumpărare a sufletelor și jertfele, semn al acestei dorințe și mijloc de împăcare, le întâlnim la toate religiile”, (p.9).
(…)
În secțiunea „Așezările din Maramureș de-a lungul istoriei – lucrări monografice”, ne este prezentată de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu, Baia Mare, prin recomandarea săptămânii – „Ulmeni – studiu monografic”, autori Mircea Botiș & Radu Botiș. Pentru că am citit acest studiu și știu cuprinsul acestuia, repet felicitările către autorii implicați în acest proiect – (re)descoperirea comorilor din lada de zestre a satului românesc, articol urmat de „Personalități locale – oameni de cultură din orașul Ulmeni și satele aparținătoare” – unde sunt amintiți Florian Ulmeanu, Florica Bud, Radu Ulmeanu, Radu Botiș (toți din Ulmeni), Emil Gavriș, Vasile Morar, Vasiliu Gavriș și Ioan Meteș Morar Chelințanu (toți din Chelința), Petre Dulfu și Iulian Sălăjan (amândoi din Tohat), din Mânău – Teodor Topan, din Someș-Uileac – Milian Oros și Traian Oros, iar din Vicea sunt amintiți – Viorel Mureșan și Vianu Mureșan.
(…)
Citește tot articolul pe blogul bibliotecii județene
Sursa: Redacția e-Bibliotheca septentrionalis,
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare