de Maria GÂRBE
După 1989, în Maramureș au apărut peste 250 de titluri noi de publicații periodice (ziare, reviste…). Jurnalistul Gheorghe Peter de la „Graiul Maramureșului” a fost primul care a surprins aspectul publicistic și a făcut public acest lucru în revista „Pro Unione” nr. 2 (3) din 1999. El prezintă titlurile cronologic, pe ani și chiar pe luni. Într-un an și jumătate (decembrie 1989 – mai 1991) au apărut 42 de publicații noi și două posturi locale de televiziune. Juristul și ziaristul Vasile Gaftone continuă ideea și extinde perioada până în 1993. Rezultatul cercetării îl publică în revista „Bibliotheca septentrionalis” nr. 1 (3) din 1994. El a clasificat publicațiile după ritmul de apariție: cotidiene, săptămânale și periodice. Folosește ordinea alfabetică, iar periodicele sunt grupate și tematic. În decursul celor aproape patru ani s-a ajuns la peste 50 de titluri, trei posturi de televiziune și unul de radio.
Următoarea contabilizare s-a făcut în volumul Publicații seriale maramureșene postdecembriste, catalog alcătuit de Maria Gârbe și editat de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare în anul 2005. Aici întâlnim indice alfabetic, cronologic, de localități și de nume de persoane. Volumul se bucură de o prefață semnată de scriitorul și ziaristul Vasile Radu Ghenceanu. În 2004, profesorul Vasile Leschian a publicat studiul monografic al revistei „Afirmarea” (care a apărut între anii 1936 și 1940). Despre publicațiile maramureșene apărute înainte de 1989, cel mai complex a scris istoricul literar, scriitorul și bibliograful Săluc Horvat. Pentru enciclopedia cronologică Istoria jurnalismului din România în date, volum coordonat de Marian Petcu (1.415 pagini), apărută în 2012, printre colaboratori se află și Săluc Horvat, cu date despre jurnaliști și publicații periodice din Maramureș.
Ne oprim acum la două publicații editate de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare.
Revista „Familia română”
Revista „Familia română” are un început de bun augur la Baia Mare, unde apare din anul 2006 până astăzi. Subintitulată Revistă trimestrială de cultură și credință românească, are doi editori: Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare și Asociația Culturală „Familia Română”. Directorul fondator al revistei (în 1999) este regretatul conf. univ. dr. Constantin Mălinaș, fost director al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea. Pentru seria băimăreană a revistei redactor-șef este dr. Teodor Ardelean, redactor-șef adjunct conf. univ. dr. Ștefan Vișovan și secretar de redacție conf. univ. dr. Florian Roatiș.
Ultimul număr apărut însumează numerele 1-8 (76-83) pentru anii 2020-2021. Este un număr dens, cu un conținut bogat, într-un total de 344 de pagini.
Dacă aș face jocul numerologilor/numerologiei, aș zice că prietenia de aproape o jumătate de veac dintre două personalități maramureșene – Teodor Ardelean și Gheorghe Pop – așa a fost să fie, să se-ntâlnească și să fie onorată în acest număr al „Familiei române”. Sunt Nume care fac cinste Maramureșului, după cum își definește editorialul dr. Ștefan Vișovan.
Gheorghe Pop și Teodor Ardelean, două caractere puternice, două nume de referință în istoria Maramureșului și nu numai.
Cifrele care le-au sortit întâlnirea celor doi în paginile revistei sunt 70 și 100: Teodor Ardelean – 70 de ani sub semnul lui homo doctus (n. 1951) și Prof. univ. dr. Gheorghe Pop – Ctitor al învățământului superior băimărean – 100 de ani de la naștere (n. 8 octombrie 1921 – d. 5 iulie 2012).
Profesorului universitar doctor în filologie Gheorghe Pop, de la nașterea căruia a trecut un secol, i se datorează începutul învățământului superior în Baia Mare. El a fost Ctitor de școală, lingvist de excepție, profesor de aleasă omenie, după cum scrie conf. univ. dr. Ștefan Vișovan în Documentarul biobibliografic aniversar alcătuit de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare în 2011.
Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, doctor în filologie, a împlinit în 2021 șaptezeci de ani de viață, din care douăzeci i-a petrecut în fruntea instituției amintite, de la faza de proiect până la forma actuală. Dacă aș fi participat la sărbătoarea aniversară, aș fi propus ca biblioteca băimăreană să primească numele „Dr. Teodor Ardelean”.
În „Gazeta de Maramureș” din 21 februarie 2022, la rubrica „Biblioteca de idei”, referindu-se la modestia verticală a unor oameni la care această calitate era marcată de proporțiile propriului portofoliu de realizări, Teodor Ardelean îl amintește și pe profesorul Gheorghe Pop ca având această calitate (în tableta Nu fi atât de modest, că nu ești atât de mare!).
Competența autorilor care au contribuit la alcătuirea „Familiei române” și valoarea informațiilor sunt de menționat cu prioritate.
Am parcurs studiul dr. Florian Roatiș O Enciclopedie și erorile ei. Este o completare/corectare pentru Enciclopedia identității românești apărută în 2011 la Editura Litera Internațional. Nu cunosc această enciclopedie, dar ceea ce a făcut cercetătorul Florian Roatiș este sisific. Un ajutor imens pentru o viitoare ediție a enciclopediei.
…
Revista „Bibliotheca septentrionalis” nr. 2 (57)/2021 a ajuns în al XXIX-lea an de apariție.
Se menține rubricatura: Editorial, Dialoguri profesionale, Pagini culturale, In memoriam, Comemorări, Istorie, Religie, Recenzii, Dicționarul localităților, Varia, Din agenda culturală a bibliotecii.
Pentru exemplificare m-am oprit la Dialoguri profesionale susținute de bibliotecare băimărene. Ne este supusă atenției Etica și deontologia profesională a bibliotecarului (Diana Filip): Bibliotecarul are ca principală datorie să răspundă necesităților de lectură, studiu, informare și documentare ale utilizatorului. Potrivit lui (codului deontologic, n.n.), bibliotecarul are de respectat următoarele: Obligații față de profesie, Obligații față de instituția bibliotecii, Obligații față de utilizatori.
Despre modul cum biblioteca băimăreană facilitează accesul nevăzătorilor din Maramureș la lumea minunată a cărților aflăm în Lumina din întuneric (Anca Sima).
Aspecte din viața și istoria cărților întâlnite de-a lungul zecilor și chiar sutelor de ani le aflăm din Mărci de proprietate în fondul «Colecții speciale» ale bibliotecii (Simona Dumuța): De la simple semnături de posesiune la însemnări manuscrise detaliate (numele cumpărătorului și al vânzătorului, prețul, locul și data achiziției cărții, informații însoțite uneori chiar de blesteme împotriva înstrăinării etc.), de la etichete elaborate la ștampile de forme, mărimi și culori diferite, mărcile de proprietate aduc un plus de frumusețe și valoare cărților pe care au fost aplicate.
Florina Vanciu face o călduroasă și surprinzătoare invitație la lectură – O altfel de recomandare de lectură (3) – folosind, ca-ntr-un puzzle, titlurile de cărți din colecțiile Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare: Şi dintre toţi aceşti oameni există doar câteva persoane alături de care simţi, într-adevăr, că «Prietenia este un dar», în faţa cărora poţi să deschizi fără temere «Sertarele cu secrete» şi să îţi pui fără rezerve «Sufletul în palmă», să ai «Curajul de a fi tu însuţi» ştiind că nu vei fi judecat şi având confortul că nu trebuie să-ţi cântăreşti gândurile şi nici să-ţi măsori cuvintele. Până la urmă, «De câţi prieteni ai nevoie?» Puţini şi buni. Şi pe aceia nu-i găseşti, din păcate, adunaţi în… «Rezervaţia de oameni buni». […] Toate aceste minunate volume recomandate aici le găseşti «În atelierul de magie…» numit BIBLIOTECĂ, unde se află, în şi prin «Cuvinte tăcute…», «Cheia luminii!».
Redacția revistei este asigurată de redactor-șef: conf. univ. dr. Florian Roatiș, redactor-șef adjunct: Laviniu Ardelean. Redactori: Gabriel Stan-Lascu, Csilla Temian, Diana Filip, Simona Dumuța.
Dr. George Achim, născut în Valea Chioarului, jud. Maramureș (n. 27 februarie 1960 – d. 3 octombrie 2021), profesor de literatură comparată la Centrul Universitar Nord Baia Mare al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, conducător al Școlii doctorale de filologie din Baia Mare, critic literar, poet și eseist, a părăsit această lume în 2021. În ambele reviste pomenite aici s-au inserat pagini In memoriam acestei personalități, pentru o scurtă vreme atașat (în postura de cercetător științific) Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare.
Întreg conținutul, precum și colecțiile revistelor mai sus pomenite pot fi citite la sala de lectură ori pe site-ul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare la adresa bibliotecamm.ro, secțiunea RESURSE – Publicații proprii și memorie locală.
Sursa: Redacția Bibliotheca septentrionalis – Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare