Semnalăm prezența în colecțiile Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, a celui mai recent număr al publicației The Robelo’s sau Romanian Best Location, o revistă ce-și propune să contribuie la împlinirea unei experiențe autentice pe parcursul șederii oaspeților în zonele impresionante ale țării noastre.
Alături de interviul interesant al academicianului și istoricului de artă Emil Răzvan Theodorescu, în care s-a prezentat o scurtă radiografie a patrimoniului cultural românesc, se află și câteva povești misterioase, menite să stârnească interesul oricărui cititor. Este vorba despre materialul scriitoarei Zenaida Fărcaș, care prezintă istoria Castelului Teleki Géza din Pribilești, Maramureș. Construit în stil neo-renascentist la sfârșit de secol XVIII, castelul a fost reședința de vară a scriitorului, omului politic și ministrului de interne maghiar, Teleki Géza. Naționalizat în 1949, clădirea și-a atribuit un alt rol: sediu CAP, cinema, depozit de cereale. Azi, castelul este în patrimoniul Consiliului Județean Maramureș, care promite să-i redea strălucirea de odinioară.
O altă poveste la fel de interesantă este prezentată în paginile revistei de către Ambasadorul Turismului Maramureșean, artistul Ilie Tudorel. Domnia Sa este colaborator al revistei The Robelo’s şi responsabil de generoasa rubrică we recommend, în cadrul căreia prezintă şi recomandă locuri deosebite din Maramureş, din ţară, şi nu numai, alături de fotografii spectaculoase.
În acest număr face cunoscută în cuvinte și imagini frumusețea Castelului Lónyai din Medieșul Aurit, incendiat în cursul istoriei de două ori. Ridicat de Sigismund Lónyai și lăsat moștenire fiicei sale, Anna, castelul a fost alcătuit din patru aripi de clădiri cu două etaje, dispuse în jurul unei curți centrale. Fațada principală era dominată de un turn octogonal, iar camerele spațioase erau decorate cu fresce și foiță de aur. Deși a fost cumpărat în 1920 de Carol al II-lea de Hohenzollern și transformat în spital militar, castelul este lăsat în paragină din anul 1944, chiar dacă în ultimii ani s-a încercat o reînviere a clădirii reprezentativă pentru Renașterea Transilvăneană.
În cuprinsul revistei se mai regăsește și frumoasa poveste a meșterului popular de măști de pe Valea Izei, din Săcel, Vasile Șușca, Ambasador al Turismului Maramureșean și candidat pentru includerea în galeria Tezaurelor Umane Vii. Creator al măștilor de Vifalim, a măștilor de Moși de Primăvară sau a celor de priveghi, Vasile Șușca face vădită lumii întregi povestea măștilor despre care spune: „Masca a existat de când e lumea. Toată lumea se ascunde sub paravanul ei”.
Toate numerele sunt realizate în condiţiile grafice excepţionale, iar colectivul redacţional, prezintă oameni deosebiţi şi locuri interesante, provocându-ne să explorăm România.
Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA
* (text de Vlad Ioan Bondre; foto: Valentina Rotaru)