Special: „Jocurilor Olimpice de Vară Paris 2024” – Jurnalul filatelic

Cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice de Vară Paris 2024, Romfilatelia oferă iubitorilor sportului de mare performanță și colecționarilor emisiunea filatelică PARIS 2024, care va fi introdusă în circulație vineri, 26 iulie. Compusă din șase mărci poștale, o coliță dantelată și două plicuri „prima zi”, emisiunea reproduce în imaginile mărcilor poștale simboluri a șapte discipline sportive…

Vezi mai multe

Director de 10 la Biblioteca Județeană – Graiul

de Camelia Tocaci.  Consiliul Județean Maramureș a anunțat rezultatele la analizarea proiectelor de management la două din importantele instituții de cultură din județ. Este vorba despre Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare și Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară. La Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare a reieșit că directorul Teodor Ardelean…

Vezi mai multe

Jurnalul filatelic: 160 de ani de excelență academică și inovație

În anul 2024, Universitatea din București, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din România, sărbătorește 160 de ani de la înființare. Cu o istorie bogată și o tradiție de excelență academică, universitatea a fost un pilon al educației și cercetării în România, contribuind semnificativ la dezvoltarea societății românești. Evenimentul a fost marcat…

Vezi mai multe

„Atelier de nuvelă” cu autorul maramureșean Cosmin Perța

Cosmin Perța caută noua generație de autori pe care să-i antreneze la atelierul de nuvelă care începe la finalul verii. 10 întâlniri online, poți participa de oriunde. Dacă vrei să te înscrii, trimite o povestire/un fragment până pe 1 august. Preselecția o face chiar el, va primi de la noi textele anonimizate. Detalii aici: https://revdepov.ro/ateliere/scrierecreativa…

Vezi mai multe

Revista „Nord Literar” – 253

A apărut noul număr al revistei de cultură „Nord Literar”. Ca de fiecare dată, un conținut bogat și o ofertă de lectură pentru iubitorii de literatură și nu numai. Ion Papuc se apleacă asupra volumului „Spleen în Ardealul de Nord” al lui Dorel Macarie, un autor cu o poezie de un „realism liric amar”. „Fac…

Vezi mai multe

Jurnalul filatelic: Albinele de miere și importanța lor în ecosistem

Slovacia, 2023 (maximă) Apis mellifera, cunoscută sub numele de albina de miere europeană, este una dintre cele mai cunoscute și răspândite specii de albine din lume. Aceste insecte sociale jucătoare de culoare galbenă și maro sunt esențiale pentru ecosistemele naturale și pentru agricultură, datorită rolului lor vital în polenizare și producția de miere. Uganda, 2014 Chiar…

Vezi mai multe

Istoria și farmecul mărturisirii – Graiul

de Gheorghe Pârja În ultima vreme, istoria a devenit a șaptea roată în procesul educației. Am auzit teorii care aduc în față lipsa de folosință a acestei materii pentru viitorul alumnilor. Nici nu știu cum să răspund acestei rarefieri a interesului față de trecutul nostru și al altor popoare. Ba, știu! Cu pilda înaintașilor. Norocul…

Vezi mai multe

Vernisaj expoziție „Muzeul Orășenesc Baia Mare, 1904-2024”

În anul 2024 muzeele băimărene sărbătoresc 120 de ani de activitate. În acest context, în perioada mai-octombrie, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș implementează proiectul cultural „Muzeul Orășenesc Baia Mare, 1904-2024. Povestea noastră. 120 de ani de cultură și educație”, realizat cu sprijinul Municipiului Baia Mare. Miercuri, 10 iulie 2024, începând cu ora 12.00…

Vezi mai multe

A avut loc Simpozionul „Planetariul Baia Mare – 55 ani: 1969-2024””

Sub egida Consiliului Județean Maramureș și în organizarea Muzeului Județean de Științe Astronomice – Planetariul Baia Mare în colaborare cu Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, a avut loc marți, 9 iulie, în Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, simpozionul „Planetariul Baia Mare – 55 ani: 1969-2024”, cu ocazia împlinirii a 55 de…

Vezi mai multe

„Baia Mare Planetarium – 55” – Muzeul de științe astronomice Baia Mare

În zilele de 9 și 10 iulie 2024 se vor desfășura, sub egida Consiliului Județean Maramureș, în organizarea Muzeului de Științe Astronomice și Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare manifestările culturale dedicate aniversării a 55 de ani de excelență în educație astronomică și popularizare a științei de către planetariu băimărean. În cadrul evenimentului, marți, 9…

Vezi mai multe

Program de vacanță la Centrul Cultural-Social Viseu de Sus

Luni, 1 iulie, dăm „startul” atelierelor de vacanță GRATUITE, destinate elevilor din ciclul primar și gimnazial. Activitățile propuse sunt distractive și recreative, așa cum fiecare copil își dorește, dar, în același timp, atelierele urmăresc să contribuie și la dezvoltarea copiilor: Luni: Atelier de creație – descoperirea și stimularea talentelor artistice, crearea și dezvoltarea coeziunii de…

Vezi mai multe

Jurnalul filatelic: Floarea de colţ: emblema munţilor înalți

Floarea de colţ (Leontopodium alpinum), cunoscută și sub numele de „Edelweiß”, o mai veche prietenă a blogului nostru filatelic, este o plantă perenă care crește în regiunile alpine din Europa. Este adesea considerată o emblemă a munţilor, fiind asociată cu peisajele alpine spectaculoase și cu tărâmurile înalte şi reci. Această plantă deosebită atrage atenția prin aspectul său…

Vezi mai multe

Festivalul Internațional „Zilele Iei, Zilele Poeziei”, ediția a IV-a, la Târgu Lăpuș

În perioada 27 – 30 iunie 2024, la Târgu Lăpuș va avea loc Festivalul Internațional „Zilele Iei, Zilele Poeziei” ediția a IV-a, eveniment organizat de Primăria Orașului Târgu Lăpuș, Asociația pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, Astra Lăpușeană – președinte Valeria Bilț. Program: Joi, 27 iunie: 17.00 – Deschiderea festivă la Hatos Events 17.15…

Vezi mai multe

Anunț: Program special de Rusalii

Program special – Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – Stimaţi utilizatori! În conformitate cu prevederile legale în vigoare, în ziua de luni 24 iunie 2024, biblioteca este închisă pentru public. Conducerea Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare

Vezi mai multe

In memoriam scriitorul basarabean Spiridon Vangheli (1932-2024)

A plecat spre cerurile eternității literaturii române scriitorul basarabean Spiridon Vangheli, cunoscut mai ales pentru lucrările sale dedicate copiilor, dar și pentru începuturile sale excepționale întru învățarea limbii române. Se știe importanța primului abecedar pe care Spiridon Vangheli, împreună cu Grigore Vieru, l-au dat publicității la începuturile promovării limbii române în Republica Moldova. Biblioteca noastră…

Vezi mai multe