„Pe data de 15 august 2024, in zi de mare și însemnată sărbătoare, începând cu ora 17:00, se va desfășura prima ediție a evenimentului ACASĂ la Rogoz.
Gazda evenimentului este Casa Muzeu Rogoz.
Îmbrăcați în frumoasele costume tradiționale, ne vom bucura împreună de momente inedite.
Va fi poveste, muzică tradițională, joc și voie bună, paradă de costume populare, meșteri populari, expoziție de fotografie, mâncare tradițională și nu in ultimul rand marea lansare a filmului ACASĂ la Rogoz, a cărui vizionare în aer liber va încheia ziua asa cum se cuvine, lăsând în sufletele celor prezenți momente memorabile.
Momentele artistice vor fi susținute de artiști îndrăgiți acompaniați de orchestra Clubului de Artă ZESTREA din Baia Mare, și de ansambluri folclorice din Tara Lăpușului!
Vă așteptăm cu mare drag!”
Sursa: Adela Șanta | Facebook
„Evenimentul, aflat la prima ediție, își propune să reunească fiii satului Rogoz, din toate colțurile țării și ale lumii, și să îi readucă la vatra strămoșească, reîntregind frumoasa noastră comunitate măcar pentru o zi”, spun organizatorii.”
„Evenimentul – organizat de Primăria Târgu Lăpuș, Clubul de Artă ”Zestrea” și Centrul de Informare și Promovare Turistică Târgu Lăpuș – se va desfășura la Casa Muzeu din Rogoz.”
Sursa: eziarultau.ro
„Evenimentul, care are loc joi, 15 august, de la ora 17, la Casa Muzeu, începe cu o nuntă tradițională, organizată ca odinioară, cu tot ce trebuie. De la alai, bucate și ceterași, așa cum făceau bunicii noștri, în urmă cu 100 de ani.
Ceremonialul nunții tradiționale reprezintă un eveniment cu o foarte bogată însemnătate și semnificație pentru întreaga comunitate sătească. Nunta marchează trecerea la o etapă nouă a vieții, granița între două lumi, dobândirea unui statut precis, prin intrarea mirilor în rândurile oamenilor căsătoriți. Obiceiul nunții poate fi descris ca o suită de momente ceremoniale, care se succed cu rigurozitate și naturalețe, cuprinzând acte ritualice, orații și strigături, jocuri, desprinse din minunata spiritualitate țărănească – arată organizatorii evenimentului.
Frumusețea nunții tradiționale este dată de bogăția de obiceiuri întâlnite în momentele ritualice și secvențele parcurse, clădind un adevărat spectacol la care participă întreaga colectivitate a satului.
Pregătitul miresei, un ritual în sine. În acest tablou mirific al vieții de la țară, în care toți se concentrau asupra pregătirilor de nuntă, gătitul miresei își avea ritualul și tainele lui. Contrar atmosferei create, despărțirea de părinți, de locul cald și blând al casei părintești, de vorbele dulci ale mamei, de dragostea fraților și a surorilor, avea să fie înlocuit cu o altă viață, intuită și nesigură. Dacă pentru întregul alai, pornit spre biserică, ulița largă era neîncăpătoare, pentru sufletul miresei, adeseori înecată în sughițuri de plâns, era durere, apăsare și jale pentru tot ce lăsa în urmă. Dintr-o dată, liniștea i se lasă peste sufletul chinuit, la văzul ochilor ageri ai mirelui, care o liniștesc și îi dă curajul începutului de viață nouă” – mai arată organizatorii, citând din Obiceiuri de nuntă din Transilvania”, de Petruța Pop și Marinela Baba.
Evenimentul este mai amplu și cuprinde muzică live, joc și voie bună, meșteri populari, paradă de costume populare, povești de suflet cu fii ai satului, totul culminând cu lansarea și vizionarea filmului Acasă la Rogoz pe ecran mare, în aer liber.”
Sursa: graiul.ro.