La, 19 decembrie 2021, Atelierul Memorial Gheza Vida marchează 8 ani de la vernisajul expoziției permanente, donație a familiei artistului – Ofrandă Maramureșului și orașului natal: Atelierul sculptorului Gheza Vida.
În inima vechiului oraș al minerilor, în piața cu clădiri medievale devenită un spațiu al patrimoniului cultural și istoric, într-o clădire monument istoric restaurată, lucrările maestrului Gheza Vida, celebrul sculptor, fiu al Maramureșului, înnobilează locul, cheamă și îndeamnă la contemplare. O dată ce ai călcat pragul Atelierului intri într-o lume minunată, de liniște și frumusețe, în care auzi doar fondul muzical ce te însoțește între lucrările dăltuite de marele artist. Te afli acasă la Gheza Vida, în mijlocul atelierului său, fiind re-creată aici acea atmosferă de familiaritate, de prietenoasă căldură a spațiului personal. Nu e o poveste, e ceea ce notează ca experiență vizitatorii după un timp petrecut în Atelier, cărora le place atât de mult starea de întâlnire cu maestrul sculpturii încât adesea revin cu bucurie și admirație, peste luni, peste ani.
Atelierul Memorial Gheza Vida a fost fondat în anul 2013, odată cu sărbătoarea Centenarului marelui sculptor. Ca un omagiu adus memoriei și operei sale, familia artistului a donat lucrările din atelierul în care a creat, Municipiului Baia Mare, oferind o moștenire culturală de neprețuit orașului natal, iar vizitatorii sunt beneficiarii unei opere artistice de excepție din expoziția permanentă. Un mare număr de sculpturi se află acum în patrimoniul cultural al Băii Mari, într-un spațiu al municipalității, ambianță în care sculpturile lui Vida sunt puse în valoare în cel mai frumos mod, subliniind calitatea și profunzimea lucrărilor sale. Realizarea expoziției permanente și grija pentru buna funcționare a Atelierului o datorăm Asociației Ars Transsilvaniae Romania.
Atelierul Memorial Gheza Vida cuprinde un mare număr de sculpturi, unele finalizate, care au fost în expoziții naționale și internaționale, altele în diferite faze ale creației. Menționăm expresivul Autoportret, realizat în anul 1963 la vârsta de 50 de ani a artistului, Măștile de la Moisei, Cușma dracului, Cap de țăran, Ursitoarele, Dragoș Vodă, Pădurea povestește, Nunta șerpilor, Omul pădurii, Amintiri din copilărie III, Copil la izvor – aceasta fiind ultima lucrare a artistului, realizată în anul 1980. Fiecare lucrare are în spate o poveste ce ne dezvăluie universul în care a trăit și a creat Gheza Vida. Descoperim ancorarea lui în lumea Maramureșului, o lume aparte, cu tradițiile și ritualurile sale, cu expresivitatea atât de specifică operei lui Vida. Sculpturile sale nu sunt netede, finisate, în ele vezi mușcătura energică a dălții, percepi legătura creată între artist și uneltele cu care a lucrat lemnul ce prinde formă și capătă viață. Vida nu elimină din trunchiul copacului decât cât trebuie, așa că în final sculptura sa reunește atât lucrarea naturii cât și cea a artistului, completându-se armonios una pe cealaltă. Mai multe nuduri sunt prezente în atelierul artistului, dar și interesante piese de mobilier cioplite și inspirate din arta populară maramureșeană. Numeroase topoare de diferite forme și dălți, unelte diverse. Desene în cărbune și tuș, schițe de atelier, crochiuri semnate de Vida, precum și afișe ale expozițiilor personale din țară și din străinătate. Muzeul memorial cuprinde portrete ale sculptorului semnate de cunoscuți artiști: sculptorul popular Stan Ion Pătraș din Săpânța, prietenii săi maramureșeni, graficienii Vasile Kazar și Paul Erdös, caricaturiștii Eugen Taru, Cik Damadian, sculptorul băimărean Gavril Tőrős.
De opt ani în ambianța minunată a Atelierului Memorial s-au desfășurat numeroase evenimente, seri culturale și de evocare a marelui sculptor, lansări de carte, expoziții de ceramică, grafică, pictură, sculptură – Un gând pentru meșterul Vida, Gheza Vida și prietenii săi artiști. De-a lungul anilor Atelierul meșterului Vida și-a deschis porțile și pe înserat la Noaptea muzeelor și la Noaptea Albă a Galeriilor. De asemenea Atelierul păstrează o strânsă legătură cu Colecția de cactuși Gheza Vida, colecție care a fost donată municipiului Baia Mare de către familie după anul 1980, anul plecării sculptorului spre veșnicie. Familia artistului a dăruit o serie de tablouri, fotografii document, înmănunchiate într-o expoziție intitulată Sculptorul și cactușii. Aceasta ilustrează marea pasiune ce a avut-o Vida pentru cactuși, ale căror semințe au fost aduse de el din Spania, unde a participat ca voluntar la Războiul Civil. În fața Serelor de cactuși se află un monument dedicat sculptorului, realizare de excepție a artistului băimărean Ioan Marchiș. Monumentul realizat cu sprijinul Municipiului Baia Mare a fost ridicat de Zoe Vida și Marius Porumb în Anul Centenarului Marii Uniri.
Asociația Ars Transsilvaniae Romania (președinte Acad. Marius Porumb) se îngrijește de promovarea Atelierului Memorial Gheza Vida, organizând evenimente culturale și expoziții, având un stand cu carte și pliante, ilustrate cu reproduceri din opera artistului. O inițiativă recentă a Asociației ce se va concretiza în viitorul apropiat este realizarea unui Itinerariu cultural-artistic ce străbate orașul trecând pe lângă obiective ce au legătură cu viața și opera artistului: Muzeul de Artă Centrul Artistic Baia Mare, Atelierul Memorial din Piața Libertății nr. 17 (centrul vechi), Muzeul Etnografic și de Artă Populară (unde se află Statuile de lemn ale Monumentului de la Moisei), Sfatul Bătrânilor de lângă Palatul Administrativ, Statuia Minerului (Piața Revoluției) și Serele cu Colecția de cactuși care îi poartă numele din Parcul Central.
Atelierul Memorial Gheza Vida este un reper important pe harta culturală a municipiului Baia Mare, cetate a artelor și culturii, în care marele sculptor român a trăit și a creat numeroase opere.
Expoziția permanentă din Atelierul memorial este vizitată de numeroși băimăreni dar și de turiști din întreaga țară și din străinătate, care au scris elogios în Cartea de Onoare. Menționăm de asemenea numeroase personalități culturale, științifice, politice și parlamentare, care au vizitat Atelierul Memorial Gheza Vida. Spicuim câteva din impresiile ce exprimă admirație și respect față de marele sculptor român, față de omul, artistul și patriotul Gheza Vida: „Impresionantă opera artistului rămasă peste ani în sufletul nostru. Ne bucurăm de frumos și de artă.” „Am retrăit viața unui mare patriot, artist și om, care a făcut și face cinste orașului nostru.” „O plăcere deosebită a fost vizita la această expoziție de valoare culturală inestimabilă.” „Mulțumim pentru lecția de simplitate divin inspirată.” „Reîntâlnire cu opera unui artist, cunoscut din copilărie. Adevărat, peren, emoționant!” – sunt câteva din gândurile așternute de vizitatori în Cartea de Onoare a Atelierului marelui sculptor Gheza Vida – Ofrandă orașului natal.
Elena Veronica Vancea,
artist plastic, custode
Sursă informații și foto: Atelierul Memorial Gheza Vida | Facebook