Nu bănuiam, în urmă cu doar câteva luni, că activitatea culturală cu care ne-am obișnuit, de ani buni încoace, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, va fi întreruptă brusc de o boală de proporții planetare, ce va pune în umbră inițiativele noastre, atât de apreciate de comunitatea locală și nu numai.
Gazdă a numeroase evenimente cultural-educative, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” și-a câștigat statutul de importantă instituție de cultură, printr-o constantă și amplă implicare în domeniul cultural, în acord cu nevoile comunității și sub coordonarea unui management performant. Ne place să credem că profesia de bibliotecar se confundă în acest caz cu biblioteca însăși, atât timp cât, pentru colegii bibliotecari, nimic nu se compară cu bucuria și mulțumirea cititorilor, obișnuiți să găsească la biblioteca noastră cărțile dorite, cu voioșia copiilor aflați în vizită la bibliotecă sau cu liniștea zecilor de studioși cufundați în lectură, cu lumina caldă a expozițiilor de pictură, ce îmbracă pereții Salonului de Artă, cu aglomerația pricinuită de o lansare de carte, într-un cuvânt: cu bucuria unei zile obișnuite la bibliotecă… Dar cursul firesc al acestor activități, ce au transformat de-a lungul anilor, instituția noastră într-o adevărată „uzină culturală” și un punct de referință pentru maramureșeni, a fost întrerupt din cauza pandemiei de Coronavirus, biblioteca conformându-se deciziilor luate de autorități la nivel național și local.
Ceea ce a urmat a însemnat o adevărată provocare pentru toate bibliotecile din țară, care, în funcție de priceperea și determinarea celor care le conduc, au reușit, mai mult sau mai puțin, să mențină legătura cu cititorii. Antrenată pentru a fi „a treia casă” în relația cu comunitatea maramureșeană pe care o deservește și adaptându-se constant vremurilor actuale, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” a înțeles că rolul său atât de important se datorează unor „ajustări și restructurări majore, unor modelări și determinări semnificative”, așa cum menționează dr. Teodor Ardelean, directorul instituției, în mesajul de întâmpinare adresat cititorilor pe site-ul bibliotecii. Pentru această bibliotecă – conștientă că, într-o structură culturală dinamică, „funcțiile vechi, tradiționale se reduc sau se potențează în alte direcții de mișcare” și că „apar funcții noi, noi proceduri de lucru, noi metode de diseminare, dar și noi tehnici de apropiere sinergică” – adaptarea la situația nou-creată de pandemie, nu a fost atât de grea și de imposibilă, precum o considerau unii. Chiar dacă cititorii au găsit ușa bibliotecii încuiată, tăcerea luând locul zilelor arhipline de altădată, bibliotecarii din cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” au reușit să găsească modalități alternative de comunicare pentru a răspunde exigențelor de informare și lectură ale utilizatorilor. Numeroasele evenimente culturale, programate cu mult timp înainte pe agenda Bibliotecii Județene (lansări și prezentări de carte, vernisaje și expoziții de pictură, cursuri și proiecte dedicate utilizatorilor de toate vârstele), vizitele la bibliotecă și accesul la însemnatul fond de carte pus la dispoziția cititorilor, au fost înlocuite, treptat și într-un mod creativ, de noi activități menite să îmbunătățească activitatea bibliotecii și să mențină legătura cu dragii noștri cititori.
Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de studiu, documentare și cercetare ale utilizatorilor săi, biblioteca și-a transferat o parte dintre activități în mediul online, respectând, astfel, cerințele de distanțare socială. Încă de la începutul stării de urgență, a fost anunțat faptul că perioada de returnare a cărților împrumutate a fost prelungită și că nu va fi aplicată vreo penalizare pentru nerespectarea termenelor, măsură importantă având în vedere numărul mare al împrumuturilor efectuate zilnic. Digitizarea documentelor, pentru a asigura posibilitatea accesării de la distanță a cărților/serialelor din patrimoniul bibliotecii și adaptarea procedurilor de împrumut și restituire la cerințele situației actuale au fost printre primele priorități.
Prin intermediul rezervărilor online, cititorii au avut posibilitatea să solicite scanarea unor documente de bibliotecă dintre sutele de mii de titluri pe care biblioteca le deține, în limita unui număr de 25 de pagini. Datorită acestui serviciu, în perioada stării de urgență și de alertă, biblioteca a primit 87 de solicitări privind scanarea de materiale din cărți sau publicații periodice, precum și bibliografii la cerere din resursele bibliotecii, și au fost trimise 114 de referințe prin e-mail, orientate în special asupra colecțiilor bibliotecii. De asemenea, prin intermediul Serviciului „Întreabă bibliotecarul”, dar și telefonic, biblioteca a continuat să vină în întâmpinarea cititorilor răspunzând tuturor întrebărilor acestora.
O altă parte importantă a activităților din bibliotecă s-a concentrat asupra reorganizării depozitelor de carte de la sediul central, precum și inventarierii fondului de carte deținut de filialele locale (Filiala „Traian”, Filiala „Nicolae Iorga” și Filiala „Ion Șiugariu”), profitând de faptul că, fiind închise, activitatea cu publicul nu a fost afectată.
Barcodarea fondului de carte de la Centrul de Informare și Educare din Firiza – ce oferă acces la o colecţie de factură enciclopedică în cazul comunităților defavorizate din localitățile Firiza, Valea Neagră și Blidari – a fost o altă activitate semnificativă, aflată pe lista priorităților noastre și realizată în această perioadă.
Prelucrarea cărților și sortarea donațiilor, activitatea editorială și activitatea de cercetare în scopul realizării unei „Cronici” a activităților culturale derulate zilnic de biblioteca noastră, în contextul vieții culturale locale, naționale și internaționale, și-au continuat mersul firesc în această perioadă.
Secția pentru copii a Bibliotecii Județene a menținut legătura cu micii cititori, printr-o serie de activități creative menite să stârnească curiozitatea copiilor, astfel încât aceștia să treacă mai ușor peste perioada de izolare. În acest scop, covoarele povestitoare, ce i-au atras și fermecat dintotdeauna pe copii, au fost prezentate pe facebook-ul și canalul youtube al bibliotecii, înveselindu-i pe micuți cu povestiri, precum „Capra cu trei iezi”, „Povestea ceasului cu inimă”, „Cei trei purceluși”, „Gruffalo”, „Micul peștișor roșu”, „Ridichea uriașă”, „Omida mâncăcioasă” etc., în timp ce tutorialele cu origami i-au provocat la activități distractive. Tot în această perioadă, a apărut și primul număr din „Fascinația lecturii”, supliment al revistei Bibliotheca Septentrionalis, ce cuprinde activitățile realizate în cadrul acestei secții, topul celor mai buni cititori, precum și numeroase recomandări de lectură pentru copii și părinți deopotrivă.
Prezentarea titlurilor nou-apărute în colecțiile bibliotecii, vitrinele și expozițiile virtuale de carte, unele din patrimoniul Colecțiilor Speciale ale bibliotecii, activitatea „Cartea săptămânii”, recomandările online de lectură pentru adulți și copii, precum și prezentarea unor „medalioane” aniversare despre reprezentanți de seamă ai literaturii universale, personalități naționale sau locale, au constituit tot atâtea invitații la lectură, convinși fiind de energia și forța sa regeneratoare.
Curiozitățile din lumea literaturii, muzicii, artei, arhitecturii, istoriei, psihologiei, precum și rememorarea sărbătorilor naționale și internaționale sau prezentarea evenimentelor culturale, ce au marcat semnificația fiecărei zile a săptămânii, au întregit conținutul notelor informative postate pe facebook-ul bibliotecii, toate acestea fiind apreciate de vizitatorii online drept „pași imenși spre normalitate”.
Ziua bibliotecarului și a cărții, sărbătorită pe data de 23 aprilie, a fost marcată în acest an prin realizarea unui filmuleț menit să evidențieze misiunea bibliotecarului, ce trebuie să facă față provocării de a îmbina măsurile de izolare și distanțare socială, impuse de autorități, cu nevoile cultural-educative și de loisir ale utilizatorilor săi. În aceste vremuri de izolare, mai mult ca oricând, lectura poate constitui un remediu în fața necazurilor, cât și o redescoperire a adevăratei bucurii, cartea transformându-se într-un prieten perfect. (https://www.youtube.com/watch?v=y-Xd5O7q-LU).
Luna aprilie a însemnat pentru biblioteca noastră aderarea la proiectul „CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice”, proiect susținut financiar de Romanian-American Foundation, în parteneriat cu SIMPLON România și sprijinit în realizarea sa de rețeaua de biblioteci publice din țară, precum și de Orange, Société Générale, Institutul Aspen România și CEZ România. Proiectul este dedicat dezvoltării de competențe de programare în rândul copiilor, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, din mediul rural și urban, promovând învățarea tehnologiei și utilizarea Internetului într-un mod practic. În calitate de partener, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” a facilitat crearea în județul nostru a șase cluburi de CODE Kids: în cadrul bibliotecii orășenești Ulmeni, la bibliotecile comunale din Budești, Copalnic Mănăștur și Rona de Sus, în cadrul Filialei Firiza a Bibliotecii Județene, precum și la sediul central al bibliotecii. Prin activitățile de formare și atelierele organizate în mediul online, proiectul deschide o fereastră către explorarea lumii digitale, cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare. Chiar dacă situația actuală nu a permis realizarea unor întâlniri față în față, întâlnirile virtuale, prin intermediul diverselor platforme educaționale digitalizate, au permis constituirea cluburilor de Coding, copiii fiind încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în domeniul tehnologiei.
Conștientizarea modului de protejare împotriva știrilor false și dezinformării, indicațiile privind explorarea Internetului în siguranță și cu încredere au fost, de asemenea, printre preocupările bibliotecii, aducând la cunoștința utilizatorilor existența unor cursuri de alfabetizare media, pentru întreaga familie.
Încă de la începutul stării de urgență, biblioteca noastră a știut să fie aproape de comunitate în diferite feluri. Alături de activitățile amintite mai sus, dorim să menționăm inițiativa Compartimentului American Corner din cadrul bibliotecii, ce a împrumutat echipei de robotică a Colegiului Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, Robocorns, o imprimantă 3D pentru a produce mai multe viziere de protecție, ce au fost ulterior donate medicilor și personalului medical din spitalele locale, medicilor de familie, farmaciștilor etc.
Aflat în strânsă legătură cu Ambasada SUA la București, Compartimentul American Corner s-a remarcat în această perioadă și prin alte activități, precum participarea la training-ul online pentru coordonatorii American Corner din România privind dobândirea de noi abilități de gestionare eficientă a cornerelor și de proiectare a unor programe antrenante pentru utilizatori, familiarizarea cu programele și resursele Biroului de Afaceri Educaționale și Culturale (ECA), identificarea și utilizarea activă a resurselor concepute pentru a spori implicarea utilizatorilor bibliotecii în activitățile organizate de American Cornere, precum și construirea unei rețele de contacte profesionale pentru a favoriza colaborarea și schimbul de bune practici între spațiile americane. De asemenea, în cadrul unor întâlniri online cu Ambasada SUA la București și coordonatorii de American Cornere din România, au fost dezbătute problemele privind activitățile, ce au avut loc sau ce vor fi organizate de cornere în următoarea perioadă, dar și strategiile ce vor fi adoptate în anul care urmează. Au fost organizate, de asemenea, o serie de activități online dedicate tinerilor, cum ar fi: webinarul cu tema „U.S. Voting System” referitor la sistemul de vot din Statele Unite ale Americii, despre cum se desfășoară campaniile electorale și despre situația actuală din America, activitatea la care au participat elevi din clasele IX-XI din țară, și programul virtual „Multiculturalism in USA – traditions in Amish communities”, privind istoria, tradițiile și obiceiurile comunității Amish din America, prezentare ce s-a adresat elevilor clasei a VI-a de la Liceul Teoretic „Nemeth Laszlo” din Baia Mare.
Începând cu data de 18 mai 2020, biblioteca s-a redeschis pentru public, oferind servicii în mod gradual și diferențiat, pentru a testa și verifica siguranța măsurilor întreprinse. Primul pas a fost acela de a oferi utilizatorilor instituției noastre servicii de împrumut carte la domiciliu, înscriere și returnare a documentelor deja împrumutate. Aceste servicii se desfășoară în holul central al instituției, la Biroul Înscriere cititori, respectând măsurile de siguranță, atât în ceea ce privește utilizatorii, cât și angajații bibliotecii.
După rezervarea documentelor, prin intermediul catalogului online al bibliotecii sau prin intermediul unei adrese de e-mail, special creată în acest scop, angajații bibliotecii pregătesc documentele solicitate și îi anunță pe utilizatori, prin e-mail sau telefonic, cu privire la intervalul orar în care pot ridica coletul, pentru a evita aglomerarea. Ghișeul pentru ridicarea coletelor a fost organizat separat, astfel încât fluxul de împrumut, înscriere și restituire să nu fie perturbat. Ca măsură de precauție față de răspândirea infecției cu coronavirus, cărțile, odată restituite, sunt puse în carantină pentru o perioadă de 14 zile.
De asemenea, au fost stabilite echipe de lucru în ceea ce privește înscrierea cititorilor, completarea buletinelor de cerere, verificarea documentelor și încărcarea acestora pe fișa cititorului etc., precum și fluxurile de deplasare în cadrul instituției, cu respectarea procedurilor specifice, ce au fost adaptate la particularitățile cu care ne confruntăm în această perioadă. Sperăm că modernizarea paginii web a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare (www.bibliotecamm.ro), realizată în această perioadă, ce dispune de o interfață mai prietenoasă și mai dinamică, să reflecte bucuria noastră de a ne întâmpina cititorii. Alături de titlurile dorite, cititorii vor putea găsi cu ușurință informații despre înscrierea la bibliotecă și împrumutul la domiciliu, despre programul activităților și cursurile desfășurate, precum și informații despre secțiile și departamentele bibliotecii, publicațiile proprii și alte resurse online etc.
Încercăm, așadar, să transformăm distanțarea fizică într-un lucru pozitiv, continuându-ne activitățile noastre esențiale în folosul comunității, conștienți că biblioteca vie o constituie cititorii noștri, pe care îi așteptăm cu nerăbdare să pășim din nou, împreună, pe drumul cunoașterii.
de dr. Maria BELEA