1 aprilie 1881 – S-a născut Octavian Goga
În satul Răşinari, Sibiu, în Transilvania, se naşte Octavian Goga, poet român ardelean de origine aromână, politician de extremă dreaptă şi prim-ministrul României.
1 aprilie 1910 – Se înființează Comisia Istorică a României
A fost înființată de către Spiru Haret, Comisia Istorică a României, pentru publicarea în ediții critice a cronicilor româneşti şi a altor izvoare (documente interne şi inscripţii din secolele XIV-XVIII si a cronicilor străine care tratau despre ţările române, monumente vechi literare, etc.). Comisia Istorică a României a funcţionat pînă în 1938 şi a editat publicatia Buletinul Comisiei Istorice a României monumente vechi literare, etc.). Comisia Istorică a României a funcţionat pînă în 1938 şi a editat publicatia Buletinul Comisiei Istorice a României
1 aprilie 1921 – Se înființează Opera Româna din București
Denumirea de „Opera Română” fusese utilizată cu mult timp înaintea unei clădiri special destinate teatrului liric din capitala României. Compozitorul, dirijorul, cântărețul și profesorul român George Stephănescu a fost cel care a luptat mereu pentru fondarea acestei instituții artistice, pe care a întemeiat-o sub denumirea de Compania Opera Română.
1 aprilie 2008 – A murit Sabin Bălaşa
Pictor (autor şi al unor lucrări murale monumentale) şi regizor de filme de animaţie. (n. 1932) Sursa
1 aprilie – Ziua Internaţională a Păsărilor
Marchează reîntoarcerea păsărilor din zonele unde au iernat. Are ca scop conştientizarea nevoii de a proteja păsările prin ocrotirea habitatelor lor. La această dată, în 1906, a intrat în vigoare Convenţia Internaţională pentru protecţia păsărilor utile pentru agricultură, semnată la Paris, la 19 martie 1902, unul dintre primele documente ecologice, prin care se proteja natura, respectiv păsările. Sărbătorirea acestei zile şi în România a fost reluată în 1994, după 45 de ani de întrerupere, sub coordonarea Societăţii Ornitologice Române, fondată în 1990 sub patronajul Academiei Române. Sursa
2 aprilie 1939 – Apare săptămânalul „România literară”
Apare la București săptămânalul România literară sub direcția scriitorului Cezar Petrescu. Publicația va apărea până la 12 mai 1940.
2 aprilie – Etymologicum Magnum Romaniae (1884)
Academia Romană l-a însărcinat pe scriitorul şi istoricul Bogdan Petriceicu Hasdeu, cu realizarea monumentalului dicționar Etymologicum Magnum Romaniae, al limbii istorice și poporane.
2 aprilie – Ziua internaţională a cărţii pentru copii
Iniţiată de International Board on Books for Young People (IBBY), pentru promovarea schimbului de cărţi pentru copii, facilitarea accesului copiilor de pretutindeni la cărţi cu standarde literare şi artistice ridicate. Această zi este marcată din 1967, 2 aprilie fiind ziua de naştere a celui care continuă să fie unul dintre cei mai îndrăgiţi autori de basme pentru copii, Hans Christian Andersen.
2 aprilie – Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului
Propusă de reprezentanţii statului Qatar şi declarată din data de 18 decembrie 2007 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite prin Rezoluţia 62/139, care încurajează toate statele membre ale Naţiunilor Unite să ia măsuri pentru creşterea conştientizării autismului în rândul societăţii şi pentru diagnosticarea precoce a acestei afecţiuni, în scopul intervenţiei terapeutice timpurii. Sursa -Expoziție de carte realizată la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare.
3 aprilie – A debutat Mihail Sadoveanu (1897)
Mihail Sadoveanu a debutat în ziarul umoristic „Dracul” din București, sub pseudonimul Mihai din Pașcani. Viitorul romancier publică patruzeci de rânduri din schița umoristică „Domnișoara M din Fălticeni”.
3 aprilie – Ziua Jandarmeriei Române
În fiecare an, la 3 aprilie, este sărbătorită Ziua Jandarmeriei Române, marcând, astfel data la care, în 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a jandarmeriei: “Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi“, potrivit site-ului oficial al Jandarmeriei Române.
4 aprilie – Ziua Academiei Române
Este sărbătorită în fiecare an la 4 aprilie, data la care a fost instituită, în anul 2000, de către prezidiul instituţiei, cu prilejul „Zilei Porţilor Deschise” la Academia Română. Instituţie de prestigiu, cu un istoric îndepărtat, a fost înfiinţată 1/13 aprilie 1866, ca „Societate Literară Română”, începându-şi activitatea în anul următor, sub numele de „Societatea Academică Română”, se arată pe site-ul oficial al instituţiei, www.acad.ro. La 29 martie 1879, prin înalt decret, „Societatea Academică Română” a fost declarată institut naţional, sub numele de „Academia Română”.
4 aprilie 1953 – A murit majestatea sa Regele Carol al II – lea al României
A fost primul născut al Regelui Ferdinand I al României şi al soţiei sale Regina Maria, dobândind prin naştere titlul de Principe de Hohenzollern – Sigmaringen transformat mai târziu de Ferdinand în Principe al României. Naşterea lui a însemnat pentru popor o mare bucurie, fiind primul Prinţ născut în ţară precum şi un semn al stabilităţii şi de continuitate a monarhiei. A fost regele României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940. După o căsătorie nerecunoscută de Casa Regală, Carol se va căsători în 10 martie 1921 cu principesa Elena a Greciei tot în toamna aceluiaşi an, la 25 octombrie 1921 născându-se unicul lor copil şi ultimul rege al României, Mihai I. În anul 2003 rămăşiţele sale pământeşti au fost aduse în România şi a fost reînhumat la Mănăstirea Curtea de Argeş alături de iluştri săi strămoşi. Expoziţie de reviste realizată la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare – Citește
5 aprilie 1933 – S-a născut scriitorul, publicistul, editorul și politicianul român Romulus Vulpescu
„Romulus Vulpescu este un monstru de pricepere în ale cărții, de la foaia de titlu și până la erată. Era în stare să schimbe un tiraj întreg dacă nu-i ieșea o majusculă. Știa carte, dar trăia à la carte, după cum avea chef și kief, căci învățase boieria de la ăi adevărați”.(Vulpescu, Romulus, Antologie de versuri, Editura Art, 2013). Vitrină de carte: „Romulus Vulpescu: viața și opera”, realizată la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare – Citește
5 aprilie 1996 – A trecut la cele veșnice Emilian Birdaș
Episcop, conducător al Bisericii Fundaţionale „Reîntregirea Bisericii Ortodoxe Române” din Alba Iulia, membru de onoare al Academiei Române (1992), distins cu premiul „Bogdan Petriceicu Hasdeu”. (n. 1921)
6 aprilie – Se stinge din viață Matei Corvin (1490)
Unul dintre cei mai importanţi regi ai Ungariei (1458-1490). Fiul lui Iancu de Hunedoara, renumit conducător militar de origine română. (n. 1443) Sursa
6 aprilie – A apărut prima carte românească de matematică, Aritmetica (1795)
Cartea a fost tipărită în Moldova și datorată episcopului de Hotin, Amfilohie Hotiniul.
6 aprilie – Jocurile Olimpice Moderne (1896)
A avut loc la Atena ceremonia de deschidere a primelor Jocuri olimoice moderne, la 1.500 de ani după ce ele au fost interzise de împăratul Teodosiu I.
6 aprilie – A decedat Isaac Asimov, cunoscut autor de romane science fiction de origine rusă-evreiască (1992)
Maestru al genului science-fiction recunoscut pentru faimoasa sa lucrare, seria Fundația, pe care a combinat-o mai târziu cu două alte serii ale sale, seria Imperiului Galactic și seria Roboților. (n. 1920)
6 aprilie – S-a născut Nicolae Barbul (1879)
Inginer agronom, cu studii la Academia de Agricultură Magyarovár. După absolvire, a îmbrăţişat, însă, cariera diplomatică, şi în anul 1900 s-a stabilit în SUA, unde va lucra la Consulatul Român. După stabilirea sa definitivă la Mocira, Nicolae Barbul a participat la pregătirea actului politic al unirii Transilvaniei cu Ţara. A fost ales delegat al Cercului Electoral Baia Mare la Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918. După acest eveniment, a fost comisar cu probleme de alimentație și agricultură pentru Transilvania. A fost distins cu Ordinul „Coroana României” în Grad de Cavaler. (d. 1943)
6 aprilie – A încetat din viață Petre Lenghel Izanu (1979)
Folclorist, premiat de Arhiva de Folclor din Cluj pentru o culegere din localitatea Bârsana. (n. 1908)
7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătății
Aceasta are ca scop evidenţierea unei teme de sănătate specifică unui domeniu prioritar ce provoacă îngrijorare pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii. OMS este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite care a fost creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. Ziua mondială a sănătăţii a fost marcată pentru prima dată în 1950.
7 aprilie – A murit Krizsán János (1948)
Pictor, renumit peisagist al plaiurilor băimărene, reprezentant al celei de-a doua generații de artiști plastici băimăreni. Începând cu anul 1927 a condus Școala de Pictură din Baia Mare. Din anul 1911 a devenit membru al Societății de Pictură din Baia Mare. Dintre lucrările sale amintim Toamna în parc (peisaj), Sat în timpul iernii, Baia Mare (peisaj) etc. (n. 1886)
8 aprilie – A murit cronicarului moldovean Grigore Ureche (1647)
„Grigore Ureche este cunoscut în istoria literaturii și a culturii românești printr-o singură operă – Letopisețul Țării Moldovei, de când s-au descălecat țara și de cursul anilor și de viiața domnilor care scrie de la Dragoș vodă până la Aron vodă – prima cronică în limba română a Moldovei, care prezintă istoria țării, cum rezultă și din titlu, de la 1359 până la anul 1594.” (sursa: Grigore Ureche, Dumitru Velciu, Editura Minerva, București, 1979, p. 169)
Vitrină de carte realizată de Compartimentul Împrumut carte pentru adulți la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” – Citește
8 aprilie 1911 – S-a născut scriitorul și filosoful Emil Cioran
Scriitor și filosof român, stabilit în Franța, unde a trăit până la moarte fără să ceară cetățenia franceză (d. 1995). Expoziție de carte realizată la Compartimentul Sala de lectură Carte curentă.
8 aprilie 1923 – S-a născut editorul și istoricul Valeriu Achim
Valeriu Achim s-a născut la 8 aprilie 1923 în comuna Tiream, județul Satu Mare. Desfășoară o multilaterală activitate didactică prin pregătirea și perfecționarea cadrelor didactice, prin asigurarea unei baze materiale corespunzătoare procesului instructiv-educativ, în așa cunoscuta „Țară a Lăpușului”. A fost recompensat cu titlul de „Profesor furntaș”. A încetat din viață în 11 februarie 2014. Sursa: „Valeriu Achim: caiet biobibliografic”, Baia Mare, 2003. Vitrină de carte la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” – Citește
8 aprilie – A murit Constantin Alexandru Rosetti, un permanent luptător pentru cauzele, valorile şi idealurile româneşti (1885)
Om politic şi publicist, membru fondator al Academiei Române. la Sala de lectură „Gheorghe Pop de Băsești” – la Secția împrumut carte pentru adulți. (n. 1816)
8 aprilie – A murit Pablo Picasso (1973)
Artist plastic spaniol. În anul 1900, Pablo, în vârstă de nouăsprezece ani, își expune pentru prima dată lucrările în localul Els Quatre Gats („La patru pisici”) din Barcelona, unde se aduna avangarda artistică și intelectuală din capitala Cataluniei. Din 1904 se stabileste în Franța.A fost unul dintre cei mai de seama exponenți ai curentelor Cubist și Suprarelist din pictură. (n. 1881)
9 aprilie – S-a născut Charles Baudelaire (1821)
Vitrină de carte la Compartimentul „Multiculturalia”: Original şi provocator, va rămâne-n veci faimos pentru ale lui Flori ale Răului – inspiraţie a o mie de poeţi
9 aprilie – S-a născut Prof. dr. univ. Cornel Munteanu – 65 de ani de la naștere (1956)
Critic și istoric literar. Licențiat în filologie (1982) și doctor în litere (1997), actualmente este profesor universitar doctor, conducător de doctorat în domeniul filologiei, la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca – Facultatea de Litere Baia Mare.
Vitrină de carte realizată la Compartimentul Sala de lectură – carte curentă. Sursa
9 aprilie – S-a născut Camil Petrescu (1894)
Prozator, dramaturg, cronicar dramatic, regizor, poet, eseist, filosof și gazetar. Membru titular al Academiei Române din 1948. (d. 1957) Sursa
9 aprilie – A murit Matei Basarab (1654)
Domn al Ţării Româneşti (septembrie 1632-aprilie 1654). A consolidat politic şi economic ţara, a tipărit primele legiuiri, a asigurat o mare înflorire culturală şi artistică. A fost unul dintre cei mai mari ctitori ortodocşi români. (n. ~1580) Sursa
10 aprilie – Apare, la Iași, „Revista socială” (1884)
Prima publicație teoretică socialistă din România (a apărut până în august 1887, cu întreruperi).
11 aprilie 1858 – S-a născut scriitorul Barbu Ștefănescu Delavrancea, membru al Academiei Române și primar al Capitalei
Scriitorul oratorul şi avocatului român Barbu Ștefănescu Delavrancea s-a născut la 11 aprilie 1858, în mahalaua Delea-Nouă, din bariera Vergului, București. A absolvit cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti, unde a obţinut licenţa în drept cu teza „Pedeapsa, natura şi însuşirile ei”. Un loc deosebit în opera sa îl ocupă nuvelele şi povestirile „Bunicul”, „Bunica”, „De azi şi de demult”. Barbu Ștefănescu Delavrancea s-a impus şi ca dramaturg cu trilogia istorică: Apus de soare (1909), Viforul (1910), Luceafarul (1910). A decedat la 29 aprilie 1918, la Iaşi. Vitrină de carte
11 aprilie – A murit Ion Minulescu (1944)
Poet, prozator, dramaturg, traducător şi gazetar. Unul din cei mai importanţi reprezentanţi ai simbolismului românesc. (n. 1881) Sursa
11 aprilie – Ioan Șiman la ceas aniversar (1932)
Unul dintre meritele deosebite ale poetului şi epigramistului Ioan Şiman este acela că el a fost iniţiatorul înfiinţării Clubului „Spinul” (10 apr. 2002) şi reprezintă motorul şi inima mişcării epigramatice din cetatea băimăreană. Tot el este acela care a insistat să avem o revistă de umor a clubului şi care apare trimestrial din 2006. Dacă ne referim la creaţia epigramatică, în cei zece ani a publicat în presa locală, centrală, în reviste de umor, în antologii şi culegeri, un număr impresionant de epigrame şi anume 3646, din care 1096 în proză, 507 în reviste de umor, 334 în antologii şi 1709 din volume proprii. La ora actuală epigramele sale apar în peste 50 de publicaţii. Desigur munca sa de creaţie a fost răsplătită prin 8 premii şi numeroase diplome de merit şi excelenţă. Creaţia sa este plină de metafore ironice şi hazlii. Analizând epigramele sale constatăm originalitatea stilului care constă în şlefuirea versului, a modelării ideii, având şi o puternică sevă lirică. Perceptele morale transmise poartă germenele unei filozofii despre viaţă, societate şi fiinţă umană.
Vitrină de carte realizată la Sala de lectură Carte curentă, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare – Citește
12 aprilie – Ziua Mondială a Aviației și Cosmonauticii
Vitrina de carte, la Sala de lectură „Gheorghe Pop de Băsești”. 12 aprilie 1961: Zborul primului cosmonaut din lume, Iuri Gagarin, la bordul navei „Vostok I”.
13 aprilie – Promulgarea Legii depozitului legal (1885)
prin care orice tipografie era obligată să trimită câte trei exemplare din fiecare tipăritură bibliotecilor centrale din București și Iași, precum și Bibliotecii Academiei Române.
13 aprilie – Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Munteniei și Moldovei (1859)
A fost recunoscută de Franța, Marea Britanie, Rusia, Prusia și Regatul Sardiniei, în cadrul Conferinței reprezentanților puterilor garante de la Paris.
13 aprilie – 135 de ani de la nașterea pictorului Nicolae Tonitza (1886)
Expoziție de carte realizată la Compartimentul Sala de lectură – Carte curentă.
13 aprilie – A fost înfiinţat Muzeul Metropolitan de Artă din New York (1870)
Muzeul Metropolitan de Artă din New York este unul dintre cele mai mari și prolifice muzee de artă din lume.
14 aprilie – A murit Petru Creţia (1997)
Filolog, elenist, poet, filosof, eseist, eminescolog, editor, profesor şi traducător. (n. 1927) Sursa
14 aprilie – A încetat din viață Valentin Băințan (2009)
Profesor, dirijor, cel care s-a aflat la cârma mai multor formațiuni corale din Maramureș. În perioada 1975-1990 a fost directorul Bibliotecii Județene. (n. 1924)
15 aprilie – Ziua Mondială a Artei
Expoziția de carte: la Sala de lectură „Gheorghe Pop de Băsești”. Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului și umanistului italian Leonardo da Vinci (15 apr.1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor.
15 aprilie – A murit Nina Cassian (2014)
Poetă, prozatoare şi traducătoare, autoare de lieduri şi muzică de cameră, stabilită în SUA din 1985. (n. 1924) Sursa
15 aprilie – S-a născut Leonardo Da Vinci (1452)
Pictor, sculptor, arhitect, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist şi umanist italian. Considerat o întruchipare a tipului de „om universal” al Renaşterii. (d. 1519) Sursa
16 aprilie – A murit scriitorul Panait Istrati (1935)
Vitrina de carte: Panait Istrati, un scriitor al specificului românesc, la Secția împrumut carte pentru adulți
16 aprilie – S-a născut Gala Galaction (1879)
Romancier, nuvelist, eseist, memorialist, gazetar, traducător, preot şi profesor de teologie la Cernăuţi şi Bucureşti (realizator, în 1938, în colaborare, al uneia dintre cele mai izbutite traduceri în limba română a „Bibliei”). Membru titular onorific al Academiei Române din 1947. (d. 1961) Sursa
17 aprilie 1945 – A murit poetul și eseistul Ion Pillat
Ion Pillat, nepotul lui Ion Brătianu, un faimos politician român, a fost poet, eseist, editor și publicist, membru corespondent al Academiei Române. Vitrină de carte: „Ion Pillat european în țara sa, român în Europa”, realizată la Sala de lectură Carte curentă, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare – Citește
17 aprilie – Moare cronicarul moldovean Grigore Ureche (1647)
A fost primul cronicar moldovean de seamă a cărui operă s-a păstrat. A învățat carte la Lemberg, la Școala Frăției Ortodoxe, unde a studiat istoria, geografia, limbile clasice latina și greaca, retorica și poetica. Reîntors în țară, a participat la viața politică mai întâi ca logofăt, apoi spătar. Cronica sa, „Letopiseţul Ţării Moldovei” e cea mai veche scriere din Moldova în limba romană și descrie istoria Moldovei din 1359-1594. (n. 1590) Sursa
18 aprilie – Ziua Internațională pentru Conservarea Monumentelor
Convenția privind Protecția Patrimoniului Mondial Cultural și Natural adoptată la Paris, în 1972, de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a dus la schimbarea atitudinii față de bunurile umanității. Siturile patrimoniului mondial aparțin tuturor popoarelor lumii, fără a se ține seama de teritoriul pe care sunt amplasate, și suntem cu toții responsabili de conservarea lor. (sursa: Monumente UNESCO, Andreescu Florin, Editura Ad Libri, București, 2017, coperta). Vitrină de carte: Frumusețea, complexitatea și diversitatea monumentelor realizată la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare – Citește mai multe
18 aprilie 1846 – S-a născut istoricul Nicolae Densușianu, membru corespondent al Academiei Române.
A fost obsedat de elucidarea începutului istoriei românilor, apelând pentru aceasta, în lipsa unor dovezi, la legende și folclor. A scris cartea controversată „Dacia preistorică”, descrisă de istorici drept o lucrare de fantezie. În timpul regimului comunist aceasta a fost o sursă a curentului protocronist și apoi a dacopatiei. – Recomandare de carte la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” – Citește
18 aprilie – S-a născut, în Baia Mare, medicul Németh László (1901)
A studiat la Facultatea de Filosofie, Secția franceză-maghiară a Universității din Budapesta, dar s-a transferat la Facultatea de Medicină, Specialitatea stomatologie, iar în anul 1925 a obținut titlul de doctor în medicină. A lucrat ca medic stomatolog, în propriul cabinet, și ca medic școlar. A avut preocupări literare: a scris nuvele și piese de teatru, unele dintre ele fiind prezentate de Teatrul Național din Budapesta și de alte teatre din provincie. A avut o bogată activitate publicistică, apărându-i articole, recenzii de cărți în diferite reviste. A scris romane: Doliul (1935), Păcatul (1937), Înfiorare (1945) și altele. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Ungaria. A fost distins cu Premiul Kossuth (1957) și cu Premiul Herder (1965). (d. 1975)
19 aprilie – S-a nascut Calistrat Hogaș (1847)
Scriitor român („Pe drumuri de munte”). (d. 1917) Sursa
20 aprilie – „Ziua Internaţională a Presei Libere”
Aceasta este marcată începând din anul 1991 (- 30 de ani), la iniţiativa Organizaţiei „Reporteri fără frontiere”. Sursa
20 aprilie 1839 – S-a născut Regele Carol I al României
Cel care urma să fie Regele Carol I al României s-a născut în 8/20 aprilie 1839, la Sigmaringen, în Germania. „Carol I este omul de la care a pornit totul: Familia Regală, statul modern, țara independentă și suverană. Rând pe rând, an de an, sub domnia acestui Rege european, România a dobândit instituţii, modernitate şi statornicie.” (casamajestatiisale.ro) În cei 48 de ani de domnie, Carol I a obținut independența țării, a redresat economia și a dotat România cu o serie de instituții specifice unui stat modern. Recomandare de carte la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” – citește
20 aprilie – A murit Monica Lovinescu (2008)
Critic literar, eseist şi traducător. Fiica criticului literar Eugen Lovinescu. În 1947 a plecat cu o bursă a Guvernului francez la Paris, unde a cerut azil politic în primele zile ale anului următor. Începând din 1962 a colaborat la postul de radio „Europa Liberă”, unde a realizat emisiunile „Teze şi antiteze la Paris” şi „Actualitatea culturală”, pentru care a scris cronici literare despre literatura română, devenind, alături de soţul său, Virgil Ierunca, una dintre vocile cele mai autorizate ale criticii literare româneşti, prin intermediul unei activităţi critice aparte, cea radiofonică. (n. 1923) Sursa
21 aprilie – S-a născut istoricul Alexandru Filipașcu (1902)
Unul dintre exponenții istoriografiei maramureșene, doctor în filosofie (1922) și în teologie (1928), întemeietor al publicației „Ecoul Maramureșului”. În anul 1936, dr. Alexandru Filipașcu a fost decorat cu Ordinul „Coroana României”, ca urmare a implicării sale în viața social-politică și culturală a Maramureșului. Cartea sa de căpătâi a fost „Istoria Maramureșului”, Tipografia Ziarului „Universul”, București, 1940. În anul 1941 a primit Premiul „Năsturel-Herescu” al Academiei Române. Cu ocazia sărbătoririi centenarului nașterii sale, Liceul Tehnologic din Petrova a primit denumirea „Alexandru Filipașcu”. (d. 1952)
21 aprilie – „Ziua Mondială a Creativității și Inovației”
Adoptată de Adunarea Generală a ONU la 27 aprilie 2017, prin Rezoluţia 71/284, este marcată la şase zile de la data naşterii celui mai de seamă reprezentant al Renaşterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452), şi cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În acest fel, ONU doreşte să sublinieze faptul că un viitor sustenabil pentru planetă poate fi obţinut în special printr-o abordare ştiinţifică, economică şi culturală care este în permanenţă creativă şi inovatoare. Sursa
22 aprilie – „Ziua Pământului”
Ca o subliniere a importanţei pe care trebuie să o acordăm planetei noastre, tot în această zi este şi „Ziua internaţională a Mamei-Pământ”, marcată de către toate statele membre ale Naţiunilor Unite, fiind o iniţiativă ONU concretizată prin Rezoluţia 63/278, în 2009. „Mama-Pământ” este un concept antic comun în mai multe limbi şi culturi, recunoscând legătura noastră cu planeta care ne susţine şi ne hrăneşte. Sursa
22 aprilie – A murit Mircea Eliade (1986)
Mircea Eliade, marele gânditor și istoric al religiilor – 35 de ani de la moartea scriitorului.
Vitrină de carte realizată la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți.
22 aprilie – A încetat din viață Lidia Agricola (1994)
Pictoriță, fost profesor de pictură la Școala Populară de Artă din Baia Mare, laureată a Premiului de Stat pe anul 1952, membră a Societății Pictorilor din Baia Mare. (n. 1914)
22 aprilie – S-a născut Veronica Micle (1850)
Poetă şi prozatoare. O mare dragoste o va lega până la moarte de poetul Mihai Eminescu. (d. 1889) Sursa
23 aprilie – Ziua Bibliotecarului
„Eu mi-am imaginat întotdeauna PARADISUL sub forma unei biblioteci, alte persoane consideră ca ar fi o grădină, alţii şi-l pot închipui ca un palat, eu l-am imaginat întotdeauna ca o BIBLIOTECĂ şi aici mă aflam eu…” („Cărțile si Noaptea”, Jorge Luis Borges). Sursa
23 aprilie – Ziua Mondială a Cărţii şi a drepturilor de autor
Expoziţie de reviste realizată de Compartimentul Sală de lectură Periodice.
23 aprilie – S-a născut dramaturgul şi poetul William Shakespeare (1564)
Autor al pieselor de teatru „Furtuna”, „Visul unei nopţi de vară”, „A douăsprezecea noapte”, „Richard al III-lea”, „Henric al VIII-lea”, „Romeo şi Julieta”, „Hamlet” şi „Othello”. (d. 1616) Sursa
24 aprilie – S-a născut pictorul János Thorma (1840)
Unul dintre întemeietorii Școlii de Pictură din Baia Mare. A studiat pictura la München cu Simon Hollósy în cadrul școlii particulare de pictură a acestuia. Din anul 1902 a predat la Școala de Pictură din Baia Mare. Începând cu anul 1917 s-a aflat în fruntea Asociației Pictorilor din Baia Mare, cea mai cunoscută lucrare a sa fiind Portretul lui Sarah Bernhardt. (d. 1937)
25 aprilie – S-a născut, în Borșa, Găvrilă Mihali Ștrifundă (1901)
Opozant al regimului comunist. A fost, pentru mult timp, primarul comunei Borșa. A făcut parte din Partidul Național Liberal, fiind președintele organizației locale. A fost reales de mai multe ori în funcția de primar, indiferent de orientarea politică a celor care erau la conducerea țării. A fost un mare patriot intrând în legendă prin faptul că la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a împiedicat anexarea Maramureșului la Ucraina Subcarpatică. (d. 1961)
26 aprilie – S-a născut ceramistul Daniel Leș (1972)
Supranumit „ultimul dac liber” din inima Maramureșului. Și-a început ucenicia în atelierul tatălui său, pictorul și ceramistul Ioan Leș, iar lucrările lui, prin forma lor, sunt mărturii autentice ale ceramicii dacice din Maramureș. Din 1997 își expune lucrările în țară (Iași, Cluj-Napoca, Sibiu, Sighișoara, Târgu-Mureș, București) și în lume (Franța, Germania, Belgia, Olanda, Ungaria) și este premiat cu diplome de excelență, premii pentru originalitate și premii speciale. Prin anul 2004 a construit „Casa Olarului”, un loc unde vizitatorii sunt bineveniți să cunoască taina lutului și a modelării lui.
26 aprilie – Ștefan Augustin Doinaș, „un artist al cuvântului”
27 aprilie – S-a născut muzeograful Victor Gorduza (1942)
27 aprilie – S-a născut, în localitatea Petrova, medicul stomatolog Gheorghe Bilașcu (1863)
Lucrări publicate: „Hemoragii dificile ale molarului de minte”, „Importanța gurii în susținerea stării de nutriție”, „Hemofilia, Tumorile maligne și benigne”. (d. 1926)
27 aprilie – S-a născut Sarmiza Bilcescu (1867)
27 aprilie – A murit Ion Heliade-Rădulescu (1872)
28 aprilie – S-a înfiinţat Societatea Scriitorilor Români, sub preşedinţia lui Cincinat Pavelescu (1908)
29 aprilie – A murit Radu Gyr, „poetul pătimirilor” (1975)
Vitrina de carte: „Radu Gyr, poetul pătimirilor” – 46 de ani de la moartea scriitorului (29 aprilie) – la Secția împrumut carte pentru adulți
29 aprilie – S-a născut Gala Galaction (1879)
S-a născut Gala Galaction (Grigore Pisculescu), scriitor român, traducător, în 1938, al Bibliei (împreună cu Vasile Radu și Nicodim Munteanu). În 1947 a fost ales membru al Academiei Române (d. 1961).
29 aprilie – S-a înființat Filarmonica Română, care poartă numele lui George Enescu (1868)
Fondată în anul 1868, „Societatea Filarmonică Română”, sub conducerea lui Eduard Wachmann, avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, în vederea propagării culturii muzicale și popularizării capodoperelor muzicii clasice.
29 aprilie – Ziua internaţională a dansului
In 1982, Institutul International de Teatru, prin Comitetul International al Dansului, a hotarat ca in fiecare an, la data de 29 aprilie, sa fie celebrata Ziua Internationala a Dansului. Sarbatoarea comemoreaza astfel si ziua de nastere a creatorului baletului modern, Jean-Georges Noverre (1727 – 1810).
29 aprilie – Ziua Naţională a Veteranilor de Război
Marcată anual, începând din 2008, în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor de război pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României; s-a hotărât această dată deoarece titlul de „veteran de război” a fost recunoscut pentru prima dată la 29 aprile 1902, printr-un decret al regelui Carol I . Sursa
30 aprilie – Ziua internaţională a jazzului
A fost proclamată de UNESCO, în noiembrie 2011, iar prima ediţie a fost marcată de UNESCO şi Institutul Thelonious Monk de Jazz, în 2012, prin organizarea a trei concerte susţinute la Paris, la sediul mondial al UNESCO, la ”Congo Square” din New Orleans, locul de naştere al jazz şi la Sala Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York, concerte care au reunit artiştii de renume mondial.
30 aprilie – Ziua Infanteriei Române (1830)
La 30.IV/11.V.1830 a fost semnat actul de naştere al infanteriei române prin „formarea în Valahia a 6 batalioane de infanterie şi a 6 escadroane de călărimea străjii pământeşti. Sursa