1 octombrie – Ziua Internaţională a Muzicii;
„Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nicio întrebare.” (Nichita Stănescu).
Sărbătorită pentru prima dată la 1.X.1975, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzicii – UNESCO (prezidat atunci de renumitul violonist şi dirijor Yehudi Menuhin). Expoziție de carte realizată la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare.
1 octombrie 1924 – Biserica Ortodoxă Română a adoptat Calendarul Gregorian
În Regatul României calendarul pe stil nou a fost introdus în anul 1919 de guvernul condus de Ion I. C. Brătianu. Astfel, în Vechiul Regat data de 1 aprilie 1919 a devenit data de 14 aprilie 1919. În Transilvania calendarul gregorian fusese introdus în anul 1590, iar în Bucovina în anul 1773. Sursa
2 octombrie – Paul Goma – „un destin de disident”
Drepturile omului pentru care s-a luptat Paul Goma în 1977 erau, în definitiv, pentru noi toți.
Astăzi, citind cu întârziere «Culoarea curcubeului», ne cutremură singurătatea de atunci a scriitorului, lipsa de ecou a demersului său, reacțiile celor din jur. Și totuși, ce lecție de iubire și de rezistență în această singurătate!” (Tia Șerbănescu, 1991)
„Artistul trebuie să fie liber, chiar dacă nu este, din nu interesează care motiv, să zicem: închisoarea; el trebuie să încerce să rămână liber, să spună adevărul, ca un om liber, fiindcă adevărul face ca spiritul să devină liber, iar libertatea îl face și adevărat!” (Paul Goma, «Ostinato»)
Poate cel mai cunoscut disident din timpul României comuniste și unul dintre cei mai cunoscuți scriitori postbelici, PAUL GOMA s-a născut la 2 octombrie 1935 în Basarabia ca al doilea fiu al unei familii de învățători români. (…) – Citește tot articolul
Vitrina de carte: Paul Goma – „un destin de disident”, realziată la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare
3 octombrie 1923 – S-a născut arhitectul Cezar Lăzărescu
Arhitect și urbanist român, autorul planurilor urbanistice ale oraşului Constanţa, ale staţiunilor Mamaia şi Eforie Nord, a numeroase proiecte pentru clădiri de importanţă naţională – Palatul Sporturilor şi Culturii din Bucureşti, aerogara Otopeni ş.a., al unor clădiri din străinătate – Ambasada română de la Beijing sau clădirea Parlamentului de la Khartum, Sudan (d. 1986).
3 octombrie 1966 – Dorin Ștef la ceas aniversar
Dorin Ștef (n. 3 octombrie 1966, Baia Mare, județul Maramureș) este un jurnalist, critic literar, scriitor, eseist, etnograf și folclorist român contemporan. Jurnalist din anul 1990, Dorin Ștef începe să lucreze la cotidianul Glasul Maramureșului în 1997, devenind zece ani mai târziu, în 2007, redactorul șef al acestuia. Alături de lucrări de etnografie și folclor maramureșean, Dorin Ștef publică și două cărți de critică literară, ambele dedicate lui Nichita Stănescu și operei sale poetice. Lucrarea sa „Maramureș brand cultural,” a constituit catalogul oficial al manifestărilor Zilele Culturii Maramureșene, a celei de-a doua ediție a manifestării, cea din 2008. Vitrină de carte realziată la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare. – Citește mai multe
3 octombrie 2021 – In memoriam profesor universitar doctor George Achim
George Achim s-a născut la data de 27 februarie 1960, în Valea Chioarului, județul Maramureș. A fost un renumit profesor de literatură contemporană, un exigent conducător de doctorat, un ilustru critic literar, poet și eseist. A urmat cursurile liceului „Ady-Șincai” din Cluj Napoca și pe cele ale Facultății de Filologie din Cluj și București, specializarea română-spaniolă. În anii studenției a făcut parte din redacția Revistei studențești Echinox din Cluj, obținând în 1990 o bursă a Consiliului Europei, în specializarea Politici Culturale. În anul 2001 a devenit doctor în Litere al Universității București cu teza „Utopie și Distopie în Cultura Română”. Începând cu anul 1994 a fost lector, conferențiar și apoi profesor al Universității Tehnice Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord, Baia Mare, iar din 2010 devine profesor conducător de doctorat și director al Școlii Doctorale de Științe Umaniste al aceleiași Universități. În perioada 2008-2012, George Achim a fost profesor invitat (Gastprofessor) al Universității din Viena. A fost, de asemenea, un distins membru al Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj-Napoca, dar și un bun colaborator al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare. – Citește mai multe.
4 octombrie – Ziua Mondială a Arhitecturii
Se marchează pe baza unei hotărâri a Consiliului Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor din iunie 1985 şi este consacrată calităţii în arhitectură şi urbanism; după cea de-a XX-a reuniune a Consiliului, de la Barcelona, s-a decis ca din 1997 să se celebreze în aceeaşi zi cu cea a habitatului, adică în prima zi de luni din octombrie, în loc de 1 iulie ca până atunci. Sursa
4 octombrie 1881 – S-a născut inventatorul George Constantinescu
Om de ştiinţă, inginer şi inovator. A fost numit de către revista engleză „The Graphic” unul din cei 17 titani ai lumii care au revoluţionat ştiinţa, aşezându-l alături de Einstein, Marconi, Edison sau Lister. A fost unul din cei mai prolifici inventatori români ai tuturor timpurilor cu peste 300 de invenţii brevetate; a proiectat şi construit „Convertorul Gogu Constantinescu”, prima cutie de viteze automată, pentru automobile şi locomotive); membru titular al Academiei Române din 1965 (d. 1965)
5 octombrie – Ziua Mondială a Educaţiei
Proclamată de UNESCO, în 1994 ( – 25 de ani), pentru a celebra semnarea, la 5.X.1966, a „Recomandării UNESCO privind statutul profesorilor”, recomandare care certifica importanţa unui sistem educaţional de calitate şi care puncta responsabilităţile pe care trebuie să şi le asume un cadru didactic; în România se marchează din 1996.
5 octombrie – Ziua Internațională a Profesorului
Din anul 1994, conform deciziei UNESCO, în România se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Profesorului în fiecare an pe 5 octombrie. Este o zi specială de apreciere, dragoste şi dăruire pentru cei care au misiunea de a şlefui caractere, de a insufla elevilor dorinţa de cunoaştere, de încuraja copiii de azi să devină oamenii mari de mâine.
6 octombrie 1902 – S-a născut Petre Ţuţea
Filosof creştin, publicist, eseist, memorialist, economist, specialist în drept administrativ; fost înalt funcţionar în Ministerul Economiei Naţionale; unul dintre cei mai importanţi membri ai mişcării gândiriste; a fost unul dintre colaboratorii apropiaţi ai lui Nae Ionescu la revista „Cuvântul”; deţinut politic, timp de 13 ani, în temniţele comuniste (d. 1991)
7 octombrie 1910 – S-a născut scriitorul şi traducătoru Eusebiu Camilar
A fost membru al Uniunii Scriitorilor (1954) şi membru corespondent al Academiei Române (1955), a publicat poezie şi proză, reportaje, fragmente de roman şi pagini de dramaturgie în versuri, evocări istorice şi literare, însemnări de călătorie şi jurnal etc., a repovestit celebrele 1001 nopţi în patru volume, a tradus din literatura rusă, chineză, persană, sanscrită, a călătorit peste hotare, devenind o personalitate literară oficială, fiind inclus în manuale. Citește mai multe
8 septembrie 1856 – S-a născut Ioan Bianu, ctitor al Bibliotecii Academiei Române
Devenit director al Bibliotecii Academiei Române în 1884, când avea doar 28 de ani, Ioan Bianu și-a dedicat întreaga energie și pricepere pentru constituirea unei biblioteci naționale de interes internațional, cu un excepțional fond documentar, structurat și prezentat conform principiilor științifice ale vremii. Despre rodul muncii lui Ioan Bianu, istoricul Nicolae Iorga, cu acuitatea inteligenței sale scria: „Acolo, la Academie, un om și-a închis viața pentru a da o operă recunoscătorilor și nerecunoscătorilor. A intrat tânăr, având tot ce poate da cultura…, a intrat lăsând în prag orice vanitate, orice preocupare de sine, ferindu-se de intriga curentă, opunându-se lăcomiilor întețite, a făcut ca azi să putem lucra cu toții, în liniște, în ordine, ca în orice țară civilizată.” – Citește mai multe
8 octombrie 1921 – S-a născut prof. univ. dr. Gheorghe Pop, ctitor al învățământului superior băimărean
În urmă cu un secol se năștea la Roșiori, pe Someș, în județul Satu Mare, într-o familie de oameni simpli, muncitori, a căror principală avere era credința în Dumnezeu și iubirea de pământ, Gheorghe Pop, cel care avea să devină un reper statornic și o personalitate emblematică pentru cultura și învățământul din acest colț de țară.
A urmat, ca atare, o carieră universitară prestigioasă, trecând prin toate funcțiile didactice: lector (1961-1970), conferențiar (1970-1974), profesor (1974-2001), ca și prin funcții de conducere: șef de catedră (1961-1964), decan (1964- 1979), prorector (1979-1981) și rector (1981-1984), iar în ultima parte a activității didactice a fost profesor consultant și conducător de doctorat. A fost, de asemenea, președinte al Filialei Baia Mare a Societății de Științe Filologice din România (1964-1995), președinte al Despărțământului Baia Mare al Asociațiunii ASTRA și director al revistei „Astra maramureșeană”. (d. 5 iulie 2012). Citește mai multe
8 octombrie 2000 – A murit profesorul şi folcloristul maramureşean Mihai Pop
Preşedinte al Societăţii Internaţionale de Etnologie şi Folclor cu sediul la Paris (1971), membru al Academiei Americane de Ştiinţe Sociale, membru corespondent al Societăţii de Antropologie din Austria (1970), membru în Comitetul executiv al Asociaţiei Internaţionale de Semiotică (1969), membru în consiliul ştiinţific al Societăţii pentru Cercetarea Naraţiunilor Populare (1969), membru în consiliul ştiinţific al Comitetului de Lingvistică şi Semiotică din Urbino. A fost distins cu „Ordinul Muncii” (1957) şi cu „Meritul Cultural” (1968). Laureat al Premiului „Herder” (1967). Cetățean de onoare al orașului Sighetul Marmației. (n. 18 noiembrie 1907, Glod, jud. Maramureş).
9 octombrie – Ziua Mondială a Poștei
Sărbătorită, anual, la 9 octombrie, Ziua mondială a poştei marchează înfiinţarea, în 1874, a Uniunii Generale a Poştelor, prin semnarea Tratatului de la Berna (Elveţia). Ziua mondială a poştei a fost declarată la această dată de Congresul Uniunii Poştale Universale (UPU), desfăşurat la Tokyo, în Japonia, în 1969, potrivit site-ului www.upu.int – Sursa
11 octombrie – Ziua Școlii Ardelene
Este o sărbătoare publică, dedicată omagierii rolului fundamental al ideilor culturale și politice promovate de mișcarea cunoscută sub numele de Școala Ardeleană, ai cărei principali reprezentanți au fost Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Petru Maior și Ioan Budai-Deleanu. A fost stabilită această dată, deoarece la 11 octombrie 1754, episcopul greco-catolic Petru Pavel Aron a emis decretul de înființare, la Blaj, a primelor școli sistematice și moderne din istoria românilor. Citește mai multe
11 octombrie 2021 – A murit istoricul Robert Fürtös, muzeograf al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighet
Robert Fürtös s-a născut la 29 august 1974 în Șimleu-Silvaniei, județul Sălaj. A urmat Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca (1993 -1997), Facultatea de Istorie şi Filosofie, specializarea istorie contemporană, și un Masterat în Istorie contemporană şi relaţii internaţionale (1998-1999) la aceeași prestigioasă universitate clujeană. În 2003 finalizează programul de pregătire în Muzeologie generală, specialitatea Istorie-Memorialistică, Centrul de Pregătire Profesională în Cultură, Bucureşti. Din anul 1999 a fost muzeograf al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighet, iar în perioada mai – decembrie 2006, a fost și expert în Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste în România. – Citește mai multe
12 octombrie – Ziua Hispanității
Este o sărbătoare națională celebrată în Spania la 12 octombrie, ziua ce comemorează Descoperirea Americii de către Cristofor Columb la 12 octombrie 1492. (Wikipedia)
12/24 octombrie 1863 – A murit Andrei Mureşanu, poet paşoptist şi ziarist transilvănean
Entuziasmul Adunării de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj din 3/15.V.1848 i-a inspirat versurile poeziei ”Un răsunet” (cunoscută sub titlul ”Deşteaptă-te române!”); devenită ulterior cântec, pe o melodie de Anton Pann, pe care i-a adaptat-o George Ucenescu, poezia s-a păstrat în memoria generaţiilor succesive, devenind Imnul Naţional al României, după Revoluţia din 1989; ca ziarist, Mureşanu a contribuit la explicarea şi popularizarea unor noţiuni de estetică, istoria artelor şi teorie literară (n. 1816). NOTĂ: Unele surse dau ca dată a morții la 11/23.X.1863 – Sursa
13 octombrie – Greenwich Mean Time (GMT)
Acum 136 de ani (1884), în cadrul Conferinţei Internaţionale de Astronomie de la Washington (la care au participat delegaţi din aproximativ 25 de state), s-a hotărât ca, începând de la această dată, Observatorul astronomic de la Greenwich (în estul Londrei) să fie sediul „meridianului zero”, adică punctul zero al timpului de referinţă pentru definirea fusurilor orare. Denumit Greenwich Mean Time (GMT), meridianul Greenwich desemnează punctul de start al fiecărui fus orar din lume, timpul universal. (Rador)
13 octombrie 1953 – S-a născut poetul Gellu Dorian
Debutează publicistic în 1972, cu poezie, în “România literară”, sub pseudonimul Gheorghe Dor. Debutul editorial are loc în 1982 cu volumul Esopia. Colaborează la revistele: “România literară”, “Luceafărul”, “Convorbiri literare”, “Cronica”, “Steaua”, “Familia”, “Vatra”, “Viața Românească”, etc. A fost distins cu următoarele premii: premiul I la Festivalul “Nicolae Labiș” (Suceava, 1978), premiul Uniunii Scriitorilor din România la Concursul Național de Poezie “Pomi Luceafărul” (Botoșani, 1982), premiul Colocviilor de Poezie de la Târgu-Neamț (1986, 1993), premiul “Suplimentului literar-artistic al «Scânteii tineretului»” (1986), premiul Asociației Scriitorilor din Iași (1993, 1996), premiul Societății Scriitorilor Bucovineni și al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1993), premiul “Agora” (1993), premiul “Ion Iuga” pentru intreaga activitate (1997). – Expoziție de carte realizată la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare: „Pașii poetului Gellu Dorian” – Citește mai multe
13 octombrie 1986 – A murit sculptorul George Apostu
George Apostu s-a născut pe 20 decembrie 1934, în satul Stănişeşti, judeţul Bacău. Este unul dintre cei mai valoroşi sculptori ai secolului trecut, importanţa operei sale fiind semnalată pentru prima oară de Ionel Jianu: „George Apostu apare ca unul dintre cei mai înzestraţi urmaşi ai lui Brâncuşi în sculptura românească.” – Citește mai multe
14 octombrie – Ziua Internaţională a Standardizării
Marchează crearea, la 14.X.1946, a Organizaţiei Internaţionale de Standardizare; se sărbătoreşte din anul 1969. Evenimentul celebrează, totodată, munca miilor de specialişti care şi-au dedicat timpul şi experienţa pentru realizarea standardelor internaţionale, europene sau naţionale.
14 octombrie 1944 – Masacrul de la Moisei
La data de 14 octombrie 1944 trupele maghiare aflate în retragere pe Valea Izei au omorât 29 de români în două case de lemn de la periferia comunei Moisei, pe drumul principal ce duce spre Borșa. Au fost identificate 31 de victime, dintre care doi au rămas în viață. Cei doi supravieţuitori sunt Vasile Petrean, originar din comuna clujeană Pălatca, și Vasile Ivașcu. Prizonierii din lagărul de la Vișeu de Sus au fost urcați de militari unguri într-un camion și transportați la Moisei, comuna fiind în prealabil complet evacuată de locuitori. 12 dintre ei au fost închiși într-o căsuță de lemn, fiind împușcați de soldații maghiari, care trăgeau prin geamuri și ușă. În continuare au fost uciși și ceilalți români. În aceeași noapte, militarii au incendiat satul şi au ars circa 300 de case. Deasupra gropii comune a fost înălțată o troiță de lemn, înlocuită după câțiva ani cu un obelisc din piatră.
15 octombrie – Ziua Internaţională a Nevăzătorilor
A fost instituită de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor în 1993, la Varşovia (Polonia). Marcarea acestei zile a generalizat sărbătorirea la nivel mondial a ‘Zilei bastonului alb’, instituită de preşedintele american Lyndon Johnson, în 1964. Bastonul alb este un instrument necesar persoanelor fără vedere şi, totodată, un simbol al independenţei. Sursa
16 octombrie – Ziua Mondială a Alimentaţiei
Potrivit FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nation), acţiuni colective în 150 de ţări cu prilejul Zilei mondiale a alimentaţiei, face ca aceasta să fie una dintre cele mai sărbătorite zile din calendarul ONU. Sute de evenimente şi activităţi de sensibilizare reunesc guvernele, întreprinderile, ONG-urile, mass-media şi publicul larg. Manifestările promovează conştientizarea şi acţiunea la nivel mondial pentru cei care suferă de foame şi pentru nevoia de a asigura diete sănătoase pentru toţi. Sursa
16 octombrie – Ziua naţională a alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare
Instituită de Adunarea Generală a ONU, cu scopul creşterii gradului de conştientizare publică asupra problemelor privind alimentaţia la nivel mondial, Ziua mondială a alimentaţiei prilejuieşte o serie de evenimente organizate cu scopul de a îndeplini cel de-al doilea obiectiv înscris pe Agendă 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, care reprezintă un program universal de acţiune globală în domeniul dezvoltării durabile, asumat de statele membre ONU la sfârşitul anului 2015. Astfel, Obiectivul nr. 2 (Foamete ”zero”) are în vedere eradicarea foametei, asigurarea securităţii alimentare, îmbunătăţirea nutriţiei şi promovarea unei agriculturi durabile.
16 octombrie 1921 – In memoriam Tudor Pamfile
Într-o viață scurtă (11 iunie 1883 – 16 octombrie 1921) „a tipărit 40 de volume de o mare diversitate tematică. Din anul 1906, când scoate la lumină un volum de jocuri de copii (alte două cu aceeași tematică va tipări în anii 1907 și 1909), tipărește cărți despre credințele țăranului român despre cer și stele, de cimilituri, mai multe volume de povești populare, un volum despre industria casnică la români, trei volume despre sărbători, unul despre boli și leacuri la oameni, vite și păsări, o culegere de colinde, cântece de stea, vicleimuri, sorcove și plugușoare, un volum de cântece lirice, unul despre agricultura la români, o povestire pe scurt despre neamul românesc, un volum despre cromatica poporului roman, trei volume de mitologie românească ș.a. Alte studii și culegeri i-au rămas în manuscris: «Tutunul, studiu folcloric»; «Dragostea în datina tineretului român»; «Mărunțișuri etnografice» ș.a.” (Iordan Dancu în „Sărbătorile la români”,Tudor Pamfile, Editura Saeculum I. O., 2006, p.5)
Vitrină de carte realizată la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare: Simbolistică şi mitologie în opera lui Tudor Pamfile – Citește mai multe
17 octombrie 1960 – S-a născut poetul maramureşean Vasile Dragoş
Vasile Dragos s-a nascut in 17 octombrie 1960, in satul Desesti. Debuteaza cu poezie in anul 1976, in placheta Excelsior. Membru al cenaclurilor literare “Nord” din Baia Mare si al Tinerilor constructori. A colaborat cu publicatiile: Pentru socialism, Maramures, Graiul Maramuresului, Glasul Maramuresului, Archeus, Orizont, Tribuna, Convorbiri literare. In 1982 a primit premiul revistei Orizont la Festivalul de poezie “Nicolae Labis”. Volumul “Hotare fluide” a fost premiat la Festivalul International de Poezie de la Sighetu Marmatiei in 1996. (d.24 aprilie 2004) – Sursa
18 octombrie – Ziua Mondială a Misiunilor
Celebrată de Biserica Romano-Catolică în penultima duminică a lunii octombrie, reprezintă un prilej important pentru a descoperi actualitatea misiunii creştine în lume; La 14 aprilie 1926, Papa Pius al XI-lea aproba cererea formulată de Consiliul superior general al Operei pontificale pentru propagarea credinţei care, reunit în adunare plenară, ceruse să „stabilească o zi de rugăciuni şi de propagandă pentru misiuni care să fie celebrată în aceeaşi zi în toate diecezele, parohiile şi institutele catolice ale lumii catolice”. Luna octombrie a fost aleasă ca lună misionară în amintirea descoperirii continentului american. Rador
18 octombrie 1907 – S-a născut scriitorul Mihail Sebastian
Mihail Sebastian (pseudonimul literar al lui Iosif M. Hechter), romancier, dramaturg, eseist şi publicist român, s-a născut la 18 octombrie 1907, la Brăila, într-o familie de origine evreiască. publicat romane, piese de teatru, iar in anul 1940 i se interzice să mai profeseze ca jurnalist şi i se retrage şi licenţa de avocat pledant. Apoi a predat literatura română la Liceul Evreiesc din Bucureşti. La începutul anului 1945 este numit consilier la Ministerul Afacerilor Externe. În ziua de 29 mai, în drum spre Universitatea Liberă Democratică, este lovit de un camion şi moare, la vârsta de 38 de ani. Sursa – Expozitie de carte realizată la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare – Citește mai multe
18 octombrie 1949 – In memoriam poetul Aurel Pop
18 octombrie 2022 – In memoriam acad. Eugen Simion
Eugen Simion, a fost critic și istoric literar, editor, eseist și profesor universitar, fost președinte al Academiei Române – funcție pe care a ocupat-o din 1998 până în 2006. În anul 1993, a devenit membru al Academiei Române, iar în 1998, era ales președintele instituției, mandat pe care l-a încheiat în anul 2006. A fost președintele Fundației Naționale pentru Știință și Artă și coordonator al seriei „Opere fundamentale”. De-a lungul carierei sale, Eugen Simion a publicat peste trei mii de studii și articole în reviste de specialitate. (n. 25 mai 1933)
Vitrină de carte realizată la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare – Citește mai multe
19 octombrie 1926 – A murit Victor Babeş, medic şi bacteriolog; unul dintre fondatorii microbiologiei moderne
Autor al primului tratat de bacteriologie din lume (în colaborare cu Victor Cornil, Paris/1885); a pus bazele inframicrobiologiei, seroterapiei moderne, histologiei, epidemiologiei româneşti; membru titular al Academiei Române din 1993, vicepreşedinte al acestui for (1899-1900; 1918-1919) (n. 1854, la Viena, într-o familie originară din Banat).
19 octombrie 1951 – S-a născut poetul maramureșean Echim Vancea (Năneşti, jud. Maramureș)
Debut literar „sub patronajul” poetului Nicolae Turtureanu în revista „Cronica” (februarie 1973) şi al poetului Simion Şuştic-Coman, în ziarul „Pentru socialism” (Baia Mare, octombrie 1973). Începând cu anul 1973 publică versuri, articole, reportaje, interviuri, eseuri, recenzii în ziare şi reviste literare (Cronica, Convorbiri literare, Tribuna, Steaua, Astra, Familia, Argeş, Luceafărul, Contemporanul).
Vitrină de carte realizată la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare: „Echim Vancea – portret restant, după o noapte albă” – Citește mai multe
20 octombrie 2010 – A murit scriitorul şi jurnalistul maramureşean Ion Burnar
”Un poet cu o atitudine lirică pregnantă este Ion Burnar. Încă din 1982, cînd cîştigă concursul de debut al Editurii Eminescu cu volumul “Memorandum liric”, Ion Burnar este bine primit de critică. Îi este recunoscută vocaţia autentică, originalitatea imaginilor, tonul sobru, fluenţa, comunicarea plastică, lapidară. […] ” Gheorghe Pârja – Caiet biobibliografic: Ion Burnar – 60
20 octombrie 1895 – S-a născut Alexandru Rosetti
22 octombrie 1882 – A murit pictorul Ion Andreescu
Născut la Bucureşti, Ion Andreescu a debutat în pictură ca amator, urmând studii de desen şi caligrafie la Secţia de desen a Academiei de belle arte, cu scopul de a-şi câştiga existenţa. Anii de izolare involuntară, petrecuţi la Buzău, au fost anii formatori şi de muncă perseverentă, în care tânărul pictor începe să îşi manifeste constant şi cu ardoare dragostea şi interesul pentru peisaj. Avându-l călăuză pe maestrul Grigorescu, Ion Andreescu contemplă universul buzoian şi îl transpune grandios, cu emoţie şi poezie, în primele sale tablouri. În anul 1879 pleacă în Franţa, la Paris, apoi se stabileşte curând la Barbizon, aderând la principiile Şcolii de la Barbizon, dar receptiv la inovaţiile impresioniştilor. Moare tânăr, la 32 de ani, talent frânt mult prea devreme. A fost ales post-mortem membru al Academiei Române la 1948. (n. 15 februarie 1850)
Sursa: „Pictura românească în imagini”, Bucureşti, Editura Meridiane, 1976, p. 192-198. – Vitrină de carte realizată la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare – Citește mai multe
24 octombrie 1833 – S-a născut Alfred Nobel
A fost un chimist, inventator și om de afaceri suedez. E inventatorul dinamitei, dar e faimos mai ales pentru că a întemeiat fundația ce oferă anual faimoasele Premii Nobel. Sursa
24 octombrie 1818 – S-a născut Dimitrie Gusti
Poet, traducător de fabule, autor de manuale didactice, fondator al ziarului ”Zimbrul” (1850). Prin decretul semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la 15.VIII.1864, Gusti devine cel dintâi primar al Iaşului (d. 1887).
24 octombrie 1945 – Ziua Naţiunilor Unite
Adunarea Generală a ONU a recomandat ca statele membre să facă din această zi o sărbătoare publică, dedicată informării ţărilor din întreaga lume cu privire la obiectivele şi realizările Organizaţiei Naţiunilor Unite. A devenit o zi marcată la nivel mondial prin întâlniri, discuţii, expoziţii, precum şi alte evenimente culturale, potrivit www.un.org.
24 octombrie 2011 – S-a stins părintele teatrului românesc modern, Liviu Ciulei
Regizor de teatru şi film, actor, scenograf, arhitect şi profesor; membru corespondent al Academiei Române din 1992 (n. 1923).
25 octombrie – Ziua Armatei Române
25 Octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire naţională, ziua când armata română şi-a îndeplinit menirea firească. Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, data de 25 Octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei. 25 Octombrie este Ziua Armatei României, o zi de cinstire pentru eroismul si jertfele prin care, de-a lungul vremii, oştirea noastră şi-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-și misiunea nobilă de a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a statului român.
Expozitie de carte realizată la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare – Citește mai multe
26 octombrie 1674 – S-a născut Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei și un mare cărturar al umanismului românesc
A fost enciclopedist, etnograf, antropolog, geograf, cartograf, filozof, istoric, lingvist, scriitor, muzicolog, compozitor, orientalist și politician. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin. George Călinescu îl descria drept „un erudit de faimă europeană, voievod moldovean, academician berlinez, prinț moscovit, un Lorenzo de Medici al nostru.” (d. 1723). Citește
27 octombrie 1910 – S-a născut istoricul Alexandru Elian
Este considerat a fi unul dintre cei mai mari bizantinologi români. Începând cu 1956, la invitația patriarhului Justinian, care înființează în mod special la Institutul Teologic Universitar din București Catedra de Bizantinologie, va preda timp de aproape doua decenii cursuri despre istoria și spiritualitatea bizantină. A fost membru titular al Academiei Române (d. 7 ianuarie 1998). Sursa
27 octombrie 1938 – A fost inaugurată „Coloana Infinitului”
Celebra sculptură a lui Constantin Brâncuşi, parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, compus din Coloana Infinită, Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii concepute şi executate de sculptorul român. Coloana are o înălţime de 29,35 metri şi este compusă din 15 moduli octaedrici, respectiv având la extremităţile inferioară şi superioară câte o jumătate de modul. Denumirea ei originală a fost „Coloana recunoştinţei fără sfârşit” şi a fost dedicată soldaţilor români din Primul Război Mondial căzuţi în 1916 în luptele de pe malul Jiului.
28 octombrie 1688 – A murit Şerban Cantacuzino, domn al Ţării Româneşti
Partizan al politicii antiotomane, cu toate că a participat, alături de turci, la asediul Vienei (1683), a acordat sprijin asediaţilor, cărora le erau furnizate informaţii despre armata otomană. A iniţiat tipărirea ”Bibliei” în limba română. (n. 1640). Sursa
28 octombrie – Ziua Internaţională a Animaţiei
Proclamată în 2002 de Asociaţia Internaţională a Filmului de Animaţie (ASIFA); această sărbătoare marchează prima proiecţie animată prezentată la 28 octombrie 1892, de Teatrul Optique la Muzeul Grevin din Paris; inventatorul francez Charles Émile Reynaud a şocat audienţa cu imagini desenate mişcătoare.
28 octombrie 1952 – A murit filosoful, sociologul și scriitorul Mircea Vulcănescu
Mircea Aurel Vulcănescu (19 februarie/3 martie 1904, București – 28 octombrie 1952, Aiud), a fost un reputat economist, sociolog, filosof al culturii, funcționar și cadru didactic universitar român. Intelectual prodigios și, totodată, greu de încadrat al fenomenului denumit „tânăra generație interbelică”, în care sunt incluse nume ca Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica, Eugen Ionescu, ș.a., Mircea Vulcănescu rămâne una dintre cele mai incitante, complexe și, cu toate astea, puțin cunoscute personalități ale vremii sale. A fost un membru marcant al Școlii Sociologice de la București (sau Școala gustiană), întemeietor și protagonist al simpozioanelor Criterion, finanțist expert al statului român. Vitrină de carte realizată la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare – Citește mai multe
29 octombrie – Ziua Internaţională a Internetului
Celebrată pentru prima dată în 1999, cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a lansării acestui „instrument” de comunicare (la 29.X.1969 un grup de cercetători americani în domeniul computerelor reuşea să transmită un mesaj de pe un ordinator pe altul). NOTĂ: România a intrat în era internetului în 1999, domeniul „.ro” fiind pentru prima dată alocat unui computer din cadrul ICI – Institutul pentru Cercetări în Informatică. Rador
29 octombrie 1875 – S-a născut regina Maria a României
Regina Maria a României (Maria Alexandra Victoria de Edinburgh) s-a născut la 29 octombrie 1875 la Eastwell în comitatul Kent – Marea Britanie. Părinţii săi au fost ducele Alfred de Edinburgh – al doilea fiu al reginei Victoria a Marii Brtitanii şi marea ducesă Maria Alexandrovna – fiica ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. La vârsta de 17 ani, tânăra principesa s-a căsătorit cu principele Ferdinand – moştenitorul tronului României.
Adusă într-o țară complet necunoscută și pusă în fruntea unui popor străin, regina a devenit una dintre figurile cele mai importante, hotărâte și inteligente care a coordonat românii în război și în drumul spre Unire.
Personalitate complexă a istoriei contemporane, una dintre cele mai demne de laudă românce, supranumită „Mama răniților” sau „Regina soldat” datorită implicării sale active în Primul Război Mondial, Regina Maria și-a pus viața în slujba unui ideal. Carismatica Regină se numără printre precursorii diplomației culturale românești, care după război au dat imaginea României.
Regina Maria a promovat neobosit valorile românești, printre care și portul tradițional, dovadă fiind multitudinea de fotografii în care Regina este suprinsă purtând costume românești fie singură, fie alături de copiii săi. Sensibilă, spontană, nonconformistă, meditativă, etern atașată patriei de adopție, regina s-a implicat în treburile statului spre binele poporului ei. Zestrea spirituală pe care a lăsat-o, memoriile sale, sunt adevărate pilde cu privire la modul în care trebuie să ne raportăm la țară:
„Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută.”
„Nu există nimic să nu iubesc în toată Ţara Românească. Mai mult chiar decât aproape toţi cei născuţi aici, m-am simţit una cu întinsele ei câmpii, cu drumurile nesfârşite, cu apusul soarelui, cu pajiştile înrourate în zori de zi, cu codrii întunecaţi şi cu lanurile aurii de grâu. Am îndrăgit până şi mărăcinii deşiraţi ce-şi întind prin bolovănişuri frumusețea (…)”. Regina Maria a României, Țara pe care o iubesc. Memorii din exil.
30 octombrie 1858 – S-a născut scriitorul Duiliu Zamfirescu
Unul dintre întemeietorii romanului românesc modern, cea mai importantă contribuție a sa la literatura română o reprezintă romanele sale din Ciclul Comăneștenilor (Viața la țară, Tănase Scatiu, În război, Îndreptări și Anna). Membru titular (1908) și vicepreședinte al Academiei Române (d. 3 iunie 1922). Sursa
Expoziție de carte la Filiala „Iorga” a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare – Citește mai multe
31 octombrie 1972 – A murit Onisifor Ghibu, un militant deplin pentru educație și unitate națională
Jurnalist, pedagog şi dascăl, organizator şi om politic, Onisifor Ghibu face parte în istoria şi cultura românească din Generaţia Marii Uniri. El n-a participat de 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, dar a fost ales în Consiliul Dirigent, guvernul provizoriu al Transilvaniei ce a desăvârşit Marea Unire în plan organizaţional. Pedagogul şi-a pus în lucru vocaţia de organizator în nenumărate funcţii deţinute şi acţiuni realizate ca profesor de pedagogie. A organizat şcoli populare (primare), învăţământul secundar (liceal) şi învăţământul superior, prin iniţierea şi realizarea proiectului academic de înfiinţare a Universităţii din Cluj. Pentru ridicarea prestigiului noii instituții de învățământ superior, intervine și reușește să-l aducă în țară pe marele savant Emil Racoviță, ajutându-l să înființeze la Cluj primul institut de speologie din lume. În 1919, Onisifor Ghibu este numit ca profesor la noua universitate, fiind ales totodată membru corespondent al Academiei Române. În calitatea sa de profesor, a profesat până în anul 1945. Vitrină de carte realizată la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare – Citește mai multe
31 octombrie – Ziua Internaţională a Mării Negre
Este sărbătorită anual în regiune, pe baza unei hotărâri a Conferinţei ministeriale pentru protecţia Mării Negre de la Istanbul ce a avut loc in perioada 30-31 octombrie 1996. La acea data miniştrii mediului din cele şase ţări riverane – Bulgaria, Georgia, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre.