Carte poștală trimisă de studentul Octavian Goga domnișoarei Aurelia Rusu, „dăscălița” – Colecții Speciale
Știri
de Maria BERÉNYI
Carte poştală adresată de către poetul Octavian Goga, aflat la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Budapesta, domnişoarei Aurelia V. Rusu, elevă la Liceul Pedagogic din Blaj (Balázsfalva). Cartea poştală poartă semnătura olografă a poetului.
La 18 februarie 1900, Octavian Goga a cunoscut-o pe Aurelia Rusu, cu prilejul nunţii fratelui ei, în Tohanul-Vechi, lângă Braşov. Erau doi tineri abia ieşiţi din adolescenţă, poetul la 19 ani, iar învăţătoarea, 18 ani. De la început, s-a înfiripat o iubire pasională, deşi s-au aflat împreună doar două zile, şi-au propus proiecte pentru viitor, să continue studiile la Budapesta, să călătorească, şi-au făcut chiar planuri de căsătorie. Aurelia Rusu, căreia se adresa cu apelativele „domnişoară” şi „sorioară”, era deosebit de frumoasă, blajină, cu părul bălai împletit în jurul capului, o fată blondă cu ochii albaştri, cu faţa rumenă, era talentată, harnică, ordonată şi o foarte bună gospodină.
Părinţii nu i-au dat voie să plece la studii, la Budapesta, aşa că intră în învățământ, fiind încadrată la Şcoala Primară din Feiurd, judeţul Cluj, în toamna anului 1901. În timp ce Goga se afla în Budapesta, la facultate, au corespondat, dovadă cele 51 de scrisori, cărţi poştale, multe ilustrate înţesate de versuri erotice, semnate „Octavian”, „Frăţiorul”, „Frăţiorul Octavian”, în schimb ea îi trimite tablouri pictate: „Noi n-am avut aşa o dragoste ca azi. Eu pictam şi trimiteam tablourile mele şi îi plăceau. El îmi trimitea versuri. Dar nu ca versurile de azi. Poezia de azi e o îngrămădire de cuvinte”, afirma Aurelia Rusu, prin anii 1970.
Sursa: Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare