Știri
Carantina cu izolarea la domiciliu pentru șase săptămâni, au fost reintroduse în Belgia, dar librăriile rămân deschise, deoarece autoritățile au decis includerea cărților pe lista „bunurilor esenţiale”.
„Cultura are de jucat un rol enorm”, a spus vicepremierul Georges Gilkinet.
La Bruxelles, librarii și cititorii au spus că recursul către literatură este indispensabil în fața „angoasei” generate de pandemie.
În condițiile în care Belgia a înăsprit drastic, luni, restricțiile, librăria Tropismes a fost unul dintre puținele magazine din Galeriile Regale – elegant pasaj acoperit din centrul capitalei – care atrage un flux constant de clienți, care a contrastat cu ciocolateriile vecine fără turiști.
Față de Franța, guvernul lui Alexander De Croo a clasat librăriile printre afacerile care pot „rămâne deschise publicului atât timp cât oferă în special bunuri esențiale”.
„Credem că este esențial să dezvoltăm o preocupare (…) legată de sănătatea mintală a tuturor belgienilor. Cultura joacă un rol enorm”, a declarat vicepremierul belgian Georges Gilkinet, pentru cotidianul Le Soir.
În librăria de secol XIX, clienții sunt numeroși: „În Belgia este singurul acces la cultură, care ne-a mai rămas. Între a face cumpărături la supermarket și a te întoarce acasă ca să nu faci nimic (…) este important să citim!”, a spus Sebastien Decupere, recepționer.
„Lectura în timpul perioadei de izolare este esenţială”, a confirmat François Bellet, un pensionar din Bruxelles, care îşi face rezerve de cărţi pentru luna care urmează.
Din punctul său de vedere, decizia de a închide librăriile în Franţa pare de neînţeles: „Este un lucru care demonstrează că celor aflaţi la putere nu le pasă de carte, este o coborâre în infern – mai ales în Franţa, una dintre cele mai literare ţări!”.
Sursa: https://ziare.com/international/belgia/
Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”