de Camelia Tocaci.
În timp ce statisticile naţionale evidenţiază că românii citesc puţin, datele oficiale ale Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare contrazic acest lucru. Băimărenii sunt încă pasionaţi de lectură, iar preferinţele sunt variate: de la literatură străină, literatură română până la cultură generală, psihologie, filosofie, medicină, istorie, geografie, economie.
Datele oficiale ale Bibliotecii Judeţene indică şi care sunt titlurile preferate de băimăreni. Se observă că se caută mult cărţile de dezvoltare personală. De asemenea, în topul preferinţelor rămâne cartea scrisă de prinţul Harry: Rezervă. Titlurile preferate de cititorii băimăreni sunt: Manifest: 7 pași pentru a-ți transforma viața (Roxie Nafousi), Atomic Habits: schimbări mici, rezultate remarcabile (James Clear), Când corpul spune nu: costul stresului ascuns (Gabor Mate), Împăcarea cu tine însuți (Constantin Necula), Arta manipulării (Kevin Dutton).
Când vine vorba despre titlurile preferate pe diferite categorii, se observă că dintre romanele din literatura universală, titlurile cel mai des solicitate au fost: Cititorul din peșteră (Rui Zink), Oscar și Tanti Roz (Eric Emmanuel-Schmitt), De veghe în lanul de secară (J. D. Salinger), Mândrie și prejudecată (Jane Austen), Maestrul și Margareta (Mihail Bulgakov), Împăratul muștelor (William Golding), Acolo unde cântă racii (Delia Owens), Din cer au căzut trei mere (Narine Abgarian).
La categoria cărți pentru tineri, cele mai împrumutate volume au fost: Totul se termină cu noi (Coleen Hoover), Corupt (Penelope Douglas), seria Din sânge și cenușă (Jennifer Armentrout), Crima perfectă: instrucțiuni pentru fete cuminți (Holly Jackson), Amândoi mor la sfârșit (Adam Silvera).
La Literatura română: cărți din programa școlară: Ion (Liviu Rebreanu), Enigma Otiliei (George Călinescu), Maitreyi (Mircea Eliade), Inocenţii (Ioana Pârvulescu). Cele mai citite cărți pentru copii au fost: O poveste de Crăciun (Charles Dickens), Povestea fără sfârșit (Michael Ende), Bunicuța hoțomană (David Walliams), Hoțul de cărți (Markus Zusak), Insula delfinilor albaștri (Scott O’Dell).
Cel mai tânăr cititor al Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” are un an și 4 luni!
Cel mai tânăr cititor al Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare este un copil de un an şi 4 luni. Micuţul este fascinat de cărţile cu poveşti, aşa că părinţii vin frecvent să împrumute cărţi pentru el. La polul opus, cel mai în vârstă cititor este un bărbat, în vârstă de 93 de ani. Cel mai fidel cititor este un băimărean, care a împrumutat cărţi de 1.779 ori.
Oficialii Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare observă 3 categorii de beneficiari ai serviciilor oferite de instituţia de cultură. Sunt utilizatorii activi, cei virtuali şi persoanele care participă la diferite activităţi cultural-educative.
Numărul celor care au împrumutat cărţi în 2023 a fost unul constant, cu excepţia finalului de an când a fost interzisă achiziţia noutăţilor editoriale. În schimb, creşte interesul pentru postările virtuale.
“În primul rând, utilizatorii activi (atât la sediul central, cât și la filiale) în număr de 12.714, o cifră constantă față de anii trecuți, ultimele luni ale anului influențând, din păcate, foarte mult totalul, acest lucru fiind cauzat de faptul că legislația în vigoare a interzis achiziționarea noutăților editoriale. Din acest motiv, nici cererile utilizatorilor privind ultimele apariții nu au putut fi onorate. Utilizatorii virtuali sunt a doua categorie, cei care au accesat prin intermediul internetului, platformele electronice oferite de bibliotecă (2.303.185 vizualizări). Acest fapt denotă o creștere a interesului pentru postările de pe Facebook, blogul ebibliothecaseptentrionalis, canalul de Youtube al bibliotecii sau contul de Instagram”, a afirmat directorul adjunct de specialitate din cadrul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, Daliana Bonaţ.
A treia categorie este reprezentată de utilizatorii care au participat la activitățile cultural-educative, dar și la cursurile oferite de bibliotecă. Au fost 49.075 de participanți în 2023, față de 27.820 în anul 2022.
Sursa: Camelia Tocaci – Graiul.ro (10 februarie 2024)