Ştiri
de dr. Ioan GOGOTĂ
Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare
Marți, 3 octombrie 2023, ora 10,00, în cadrul Bibliotecii Municipale „Laurențiu Ulici” Sighetu Marmației, a avut loc prima etapă a colocviului profesional regional, organizat de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, la care au participat din partea instituției: Bonaț Daliana, director adjunct de specialitate, Ioan Gogota, bibliotecar-metodist, Anca Sima, șef secție împrumut adulți și Minodora Clițan, bibliotecar – secția prelucrare. Pentru anul în curs, tematica colocviilor zonale a constat în prezentarea obligatorie a documentelor de evidență (Registru inventar; registru de mișcare a fondurilor; caietul de evidență zilnică, completarea formularelor statistice, activități inovative, identitatea vizuală a bibliotecii. Totodată, participanților li s-a impus și prezentarea ultimului registru inventar, RMF-ul și un caiet de evidență, completat.
Au fost prezenți din partea bibliotecii din Sighetu Marmației: Iancu Diana, Ardelean Dragoș, Vancea Maria, Mihnea Alexandra-Melania, Șerba Delia-Crina; Budești: Iosip Gheorghe; Giulești: Batin Gheorghe; Remeți: Macioca Natalia; Rona de Jos: Nan Cristina; Rona de Sus: Sigar Blanka; Săpânța: Pop Maria, total: 15 persoane. Din diverse motive, Bejan Florica (Biblioteca comunală Sarasău) și Vancea Simona (Biblioteca Comunală Vadu Izei) nu au putut participa la această întâlnire. Bibliotecarul-metodist a prezentat tema colocviului precum și implicarea Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare în sprijinirea activităților bibliotecilor municipale, orășenești și comunale din județul Maramureș, respectiv relațiile bibliotecarului metodist cu bibliotecarii subordonați.
Discuțiile angrenate de directorul adjunct de specialitate s-au purtat în jurul modului în care se ține, pe formulare tipizate, evidenţa manuală a documentelor de bibliotecă (cărţi, publicaţii periodice şi alte documente grafice şi audiovizuale). De asemenea, s-a urmărit modul de întocmire, redactare și completare a statisticii de bibliotecă; CULT, RSA, RSU; verificarea completării cu date reale a rubricilor din raportul statistic; centralizarea datelor înregistrate în rapoartele statistice anuale pe tipuri de biblioteci și pe total biblioteci publice. S-au dat exemple practice și s-au purtat discuții punctuale privind situațiile concrete pentru fiecare bibliotecar implicat în redactarea acestora, astfel încât sprijinul să fie real și eficient pentru buna desfășurare a activităților viitoare în biblioteci.
Cei prezenți s-au dovedit interesați și receptivi, exprimându-și părerea că aceste întâlniri sunt utile și benefice, iar asimilarea și aprofundarea cunoștințelor la aceste colocvii specifice domeniului biblioteconomiei va oferi un feedback care trebuie să reprezinte un punct de plecare în optimizarea activităților profesionale și în eficientizarea comunicării cu utilizatorii și pentru a veni în întâmpinarea aşteptărilor acestora.