De dr. Barz Mirela Ana,
director Muzeul Maramureșului
Maramureșul este bogat în oameni care au reușit și reușesc prin talentul și efortul lor să ducă mai departe meșteșuguri și povești despre o lume arhaică.
Dumitru Mecleș, zis Dănilă, din Săcel a primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu, conferit de Ministerul Culturii prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.
Dumitru Mecleș are în spate aproape 60 de ani de experiență în domeniu și prin cunoștințele acumulate și transmise mai departe, dar și „încăpățânării” lui de a menține acest meșteșug într-o societate rurală tot mai urbanizată, merită cu prisosință acest titlu onorific.
Comunitatea îl recunoaște de Dumitru Mecleș, zis Dănilă, ca și meșter popular, dar și promotor al zonei, alături de Șușca Vasile (Tezaur Uman Viu).
Mecleș Dumitru s-a născut la 1 aprilie 1954, în localitatea Săcel, județul Maramureș. A învățat de mic meșteșugul măcinatului de cereale, încă de la 10 ani, când moara era sufletul satului, iar slujba de morar îți oferea un anumit statut social în comunitate.
Moara lui Mecleș este cea mai veche moară funcțională de pe Valea Izei, activă de dinainte de anul 1890, la fel și tradiția morăritului în familia Mecleș, fiind la a treia generație. Moara funcționează într-un complex de instalații tehnice acționate hidraulic. Moara continuă să funcționeze având solicitări din partea comunității locale și vecine, în special pentru păsat, făina „creață” pentru mămăligă sau balmoș, dar și făină de „pârgă” (mălai tânăr, prîjit și copt pe sobă și apoi măcinat).
În calitate de membru în Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, primiți toată aprecierea mea!
Felicitări, meștere! Felicitări, tuturor câștigătorilor!
…
REZULTAT FINAL | PROGRAMUL TEZAURE UMANE VII, ediția a XI-a, 2023:
www.cultura.ro/rezultat-final-programul-tezaure-umane-vii-editia-xi-2023
…