O dublă lansare de carte a avut loc ieri la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, unde poetele Rodica Brad Păuna și Olimpia Danci și-au lansat volumele bilingve „Nu m-ai scos din coasta ta”/„Non mi hai tirato dalla tua costola”, respectiv „Pahar de dragoste gol”/„Coppa vuota d`amore”, apărute la Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2023.
Un eveniment emoționant, grație sensibilității autoarelor și cuvintelor frumoase pe care cei prezenți le-au spus despre poezia lor. Evenimentul, moderat de poetul Nicolae Scheianu, i-a avut ca vorbitori pe profesorul și poetul Gheorghe Mihai Bârlea, editorul Gabriel Cojocaru, Dana Gagniuc-Buzura, managerul Revistei de Cultură „Nord Literar”, jurnalistul și poetul Gheorghe Pârja.
„Nu m-ai scos din coasta ta”, un titlu care, într-o primă instanță, contrariază, te scoate din zona de confort, plasând cititorul într-o dilemă, provocându-l în același timp să pătrundă versiunile autoarei, care pendulează prin planuri paralele, cu luciditate și sinceritate, fără să alunece în excese. Citind-o pe Rodica Brad Păuna, descoperim poeta care-și <varsă nopțile în poezie> cu mâna sa, și pentru care <lumina lasă lucrurile mai bune decât le-a găsit>, iar scrisul aproape o găsește, în timp ce ea, cea care are <o ascunzătoare în spatele ochilor>, unde poate să fie singură, se <ridică din cartea> pe care o citește. (Dana Buzura-Gagniuc)
Poezia Olimpiei Danci este o lecție despre o singurătate asumată, o singurătate sonoră. Este poeta care a dat mâna cu vântul, pentru a întări întâlnirea cu speranța. Discursul liric nu este o dare de seamă asupra tristeții, ci un fascinant exercițiu de a descoperi sacrul în profan. (Gheorghe Pârja)
Dacă mă întrebați <ce este poezia?> nu aș putea răspunde prea clar ce este poezia, dacă nu pâinea mea de toate zilele, obținută prin frământarea continuă a vieții, o re-alcătuire și o re-așezare a ființei în ea însăși. (Rodica Brad Păuna)
Ne putem înțelege unii pe alții în diferite moduri, dar cel mai special mod, spun eu, este cel pe care îl oferă exprimarea poetică, inspiratoare, în care descoperim sensuri proprii: al existenței, al iubirii, al durerii, al deznădejdii sau poate al speranței, și unde memoria face casă bună cu imaginația. (Olimpia Danci)
Sursa text: Nord Literar / facebook
Sursa foto: Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare
Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis” – Blogspot
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA