Știri
În luna martie, Muzeul Maramureșan vă prezintă cartea „Diplome maramureșene de secol XIV și XV” care îl are ca autor pe Dr. Ioan Mihalyi de Apșa (1844-1914). Volumul se constituie ca un corpus de documente medievale, ordonate și adnotate, despre Țara Maramureșului.
Preocupările lui Ioan Mihalyi de Apșa pentru depistarea și copierea documentelor datează din perioada studenției, mai exact din 1864, după cum apare în unele note din volum. Exemplarul pe care îl prezentăm face parte din patrimoniul Casei muzeu Ioan Mihalyi de Apșa, a fost publicat în anul 1900 în Sighet – Maramureș la tipografia lui Mayer și Berger și face parte dintr-o preconizată istorie a comitatului, acesta fiind tomul I.
Cartea, având dimensiunile 24,5×17 cm, are copertă dură, rigidă și mai groasă care o acoperă pe toate suprafețele, învelitoarea este din carton, la colțuri întărită cu piele, iar paginile sunt cusute. Cotorul este rotund, din piele, cu nervuri și ornat în partea superioară și inferioară. În al doilea și al treilea câmp de pe cotor este scris titlul cărții, poleit. Blocul cărții cuprinde 676 file cu text imprimat. Foaia de titlu prezintă titlul cărții și autorul: „ DIPLÓME MARAMUREȘENE DIN SECOLUL XIV ȘI XV ADUNATE ȘI COMENTATE PRIN JOAN MIHÁLYI de Apșa DOCTOR ÎN DREPTURI; PROCURATOR AL COMITATLUI MARAMUREȘ-SZIGET TIPOGRAFIA LUI MAYER și BERGER 1900”.
Acest exemplar conține, tot pe pagina de titlu, notația „Justina Rinck născ. Mihalyi de Apșa Sighetul-Marmației 1924”. Este vorba despre Iustina Mihalyi (1893-1979), una dintre cele opt fiice ale lui Ioan Mihalyi de Apșa, căsătorită cu Albert Rinck. Pe următoarea pagină este imprimată dedicația autorului „FIILOR COMITATULUI MARAMUREȘ BINEVOITORILOR ȘI TUTUROR CELOR CARII AU STAT ÎNTR’ AJUTORIU DE A SCÓTE LA LUMINĂ ACEST OPU D.D.D.”
Volumul „Diplome maramureșene de secol XIV și XV” conține 366 de diplome și, în anul 1902, a primit, din partea Academiei Române, premiul Năsturel Herescu în valoare de 4000 lei.
Exemplarul prezentat poate fi admirat în expoziția secției de istorie, sala V, de luni până vineri între orele 9-15.
Sursa: Muzeul Maramureşan | Facebook