Pe graficianul, pictorul, profesorul Aurel Cordea, absolvent al Institutului „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secţia Arte decorative şi textile, viaţa l-a purtat în numeroase locuri şi l-a surprins în şi mai multe ipostaze: după terminarea studiilor, timp de un an a fost asistent-preparator la institutul care l-a format, urmând să fie apoi profesor la Şcoala Populară de Artă din Satu Mare, la Liceul de Artă din Baia Mare şi spre sfârşitul carierei, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, filiala Satu Mare.
A lucrat ca muzeograf la Muzeul Judeţean din Baia Mare, ca redactor tehnic şi grafician la „Cronica sătmăreană”, iar la Teatrul de Nord din Satu Mare, ca scenograf în mai multe rânduri, pe parcursul a mai mulţi ani. Şi-a început însă activitatea, imediat după terminarea liceului de profil din Baia Mare, ca muncitor, apoi ca statistician şi desenator şef la Combinatul chimico-metalurgic Phoenix din Baia Mare. Şi-a desfăşurat mulţi ani activitatea la Comitetul Judeţean de partid din Satu Mare, unde s-a ocupat de tot ceea ce presupunea atingere cu grafica, realizând lucrări de grafică publicitară, plăci comemorative şi insigne (de ex. în amintirea inundaţiilor din mai 1970, la 50 de ani de la inaugurarea Aeroportului din Satu Mare), prezentări grafice de albume, lucrări reprezentative pentru oraş (de pildă, proiectul stemei oraşului) ş.a.
A realizat numeroase coperte de carte, prezentări artistice şi tehnoredactarea unor volume şi lucrări ocazionale (pliante, afişe, diplome), valoroase pentru sătmăreni. Dintre acestea amintim Judeţul Satu Mare, 1969, Epopee pe Someş, 1970 (cu Nicolae Verjinschi), Ţara Oaşului – vatră strămoşească, 1970, Sâmbra oilor, Satu Mare – secvenţe arhitecturale, 1972 (cu Nicolae Verjinschi), Mihai Nadin, Artişti plastici din Satu Mare, 1975, Muzeul Judeţean Satu Mare: ghid, 1972, Mari împliniri în judeţul Satu Mare, 1988 etc. A realizat primele coperte ale revistelor şi anuarelor: Satu Mare. Studii şi comunicări, Poteci, Luceafărul, Geneze, Poesis etc.
A fost membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România, secţia Grafică, începând cu 7 iunie 1968, fiind autor de lucrări de grafică şi pictură, participant la numeroase expoziţii şi saloane de pictură locale, naţionale şi internaţionale.
Pentru că a lăsat numeroase şi frumoase semne ale trecerii sale prin această lume, Albumul care poartă mărturii ale activităţii sale, a fost intitulat, „Aurel Cordea. Semne din umbră”, fiind subliniat prin acest titlu şi faptul că a fost mereu o prezenţă discretă, dar atât de necesară în toate „lumile” mai bune sau mai rele în care a fost prezent. Anul acesta se împlinesc 15 ani de la trecerea sa în eternitate.
Sursa: Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA