Dumitru Pop Tincu
(25 august 1955 – 15 decembrie 2022)
Știri
Cimitirul vesel din Săpânţa, unul din locurile cele mai cunoscute în toată lumea care vorbesc despre tradiţia şi cultura românească, atrage an de an mii de turişti. Este singurul loc din lume în care moartea este luată în râs. Dumitru Pop Tincu a fost cel care a dus mai departe ceea ce a început acolo Stan Ioan Pătraş, iniţiatorul epitafurilor vesele de pe crucile din cimitir.
Crucile din Cimitirul vesel reprezintă valori care pot fi puse alături de oricare din marile creații și capodopere, o mărturie a unui neam dăruit de Dumnezeu cu mult har, a unui neam cu adevărată vocație de creator. Dumitru Pop Tincu a ținut cu sfinţenie la buna păstrare a tradiţiei ancestrale, din care a făcut parte.
El a continuat opera lui Stan Ioan Pătraş din 1977. Era doar un copil când i-a devenit ucenic artistului, Dumitru Tincu, iar când a murit Stan Ioan Pătraş, elevul de atunci avea doar 14 ani. În tot acest timp, a învăţat meșteșugul de la Stan Pătraș. Stan Pătraș pornea, iar Dumitru Pop Tincu continua lucrarea. Versurile, tot de la mentorul său le-a învăţat. Și a fost numit continuatorul său. Stan Pătraș i-a descoperit potențialul.
În realizarea crucilor s-a inspirat din viața de zi cu zi a oamenilor, din trăirile și experiențele lor. Ele reflectă practic întreaga viață a celor plecați la cele sfinte. Crucea e oglinda răposatului, toată viața lui e pe acea lucrare.
Crucile, care au făcut celebru satul Săpânţa, sunt unice atât prin culoarea albastră în care sunt vopsite, cât mai ales pentru epitafurile, unele hazlii, care descriu viaţa defunctului. Toate sunt scrise folosind limbajul specific zonei. Dumitru Pop Tincu spunea că, deşi în viaţa de zi cu zi nu a mai folosit acelaşi limbaj, el este s-a păstrat cu stricteţe pe cruci, aşa cum a început iniţiatorul său.
În 2021 Dumitru Pop Tincu a fost onorat cu titlul de Tezaur Uman Viu, ca un veritabil purtător, creator și păstrător de patrimoniu cultural imaterial.
Dumitru Pop Tincu, artistul i-a râs în nas morții și a cioplit în chip vesel acel dat al omenirii cu care toți suntem datori. Dar prea de timpuriu a sosit vremea, când moartea nemiloasă l-a învins.
Astăzi, 15.12.2022, talentatul meșter a plecat dintre noi, s-a dus să coloreze cerul cu nuanța albastrului de Săpânța și să compună epitafuri hazlii în Rai!
Dumnezeu să îl odihnească!
Sursa: Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis” | Autor: Corina Isabella CSISZÁR
Despre Dumitru Pop Tincu și Cimitirul Vesel de la Săpânța pe www.bibliotecamm.ro