A plecat dintre noi o personalitate a culturii, un colaborator apropiat al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, un OM blând şi bun. Primar, profesor, director, pictor, cetățean de onoare în cele două sate, Cicârlău și Apa, și-a pus toate puterile în slujba neamului și pentru cultivarea memoriei eroilor noștri, fiind un model de modestie, discreție și dăruință.
Transmitem cele mai sincere condoleanțe familiei îndoliate.
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!
Colectivul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare
* * *
Scurte date biobibliografice *:
Nicolae Pop – S-a născut, în localitatea Cicârlău, pe data de 18 aprilie 1938. A urmat școala primară și cea generală în localitatea natală, studiile liceale le-a efectuat la Liceul de Artă Plastică din Cluj-Napoca (1956-1961), după care cele universitare la Facultatea de Artă Plastică Cluj-Napoca, secția pedagogie. În anul 1978 a finalizat studiile Facultății de Istorie-Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. Și-a început activitatea didactică ca profesor de desen și istorie în localitatea Apa, județul Satu Mare, în perioada anilor 1966-2004. Între anii 1990-1992 a îndeplinit funcția de primar al comunei Apa. În 1998 devine membru fondator al revistei Fundației Culturale „Pro Unione”. A mai colaborat la publicațiile „Citadela”, „Mărturii culturale”, „Confluențe”, „Eroii neamului”, „Cronica sătmăreană” etc. Debutul său artistic s-a produs în anul 1974 la Expoziția județeană de Arte Plastice organizată în Satu Mare. Din 2007 este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Satu Mare. În colaborare cu soția sa, a scos de sub tipar, în anul 2010, la Editura Citadela, lucrarea Apa – file de istorie. Principalele sale articole pe teme istorice le-a adunat în volumul Reflecții în timp, apărut în anul 2016 la Editura Citadela.
Expoziții personale: Petale și flori (Casa Corpului Didactic Satu Mare, 1998); Zăpada timpurie (Casa Corpului Didactic Satu Mare, 2000); Culori de toamnă (Primăria Cicârlău, 2007); Flori pentru flori (Banca „Ion Țiriac” Satu Mare, 2008); Bucurii de primăvară (Galeriile de Artă Satu Mare, 2012); Armonii de toamnă (Casa de Cultură Seini, 2012); Gânduri și flori (Galeriile de Artă Satu Mare, 2013).
Expoziții naționale de grup în Cluj-Napoca, Baia Mare, Oradea, București și internaționale în Ucraina, Ungaria, Polonia.
Premii și distincții: „Medalia de bronz” cu prilejul Simpozionului „Dr. Vasile Lucaciu – Memorandul 1892” (2002); Premiul pentru monografia Apa – file de istorie, în cadrul Anului editorial Satu Mare (2010); Diploma aniversară „ASTRA-150” pentru activitatea desfășurată sub stindardul idealurilor Asociațiunii (2011); Diplomă de participare acordată de Societatea Culturală Pro Maramureș „Dragoș Vodă”, cu ocazia celor 125 de ani de la înaintarea Memorandului românilor din Transilvania, Banat și Ungaria (2017); Diplomă acordată de Muzeul Județean Satu Mare, cu ocazia aniversării a 80 de ani de viață, „pentru promovarea patrimoniului cultural-istoric al județului Satu Mare (2018); titlul de Cetățean de Onoare al comunelor Apa (județul Satu Mare) și Cicârlău (județul Maramureș) (2018); Diplomă de excelență acordată de Consiliul Județean Maramureș și orașul Seini, „pentru prețuirea valorilor culturale și artistice și ridicarea prestigiului orașului prin expoziția de pictură Nicolae Pop – 80, expoziție aniversară” (2018).
Numit „pictor al florilor”, a fost unul dintre cei mai prolifici autori de studii referitoare la personalitatea lui dr. Vasile Lucaciu, „leul de la Șișești”. A fost profesorul și sfătuitorul artistei plastice Maria Mariș Dărăban.
La împlinirea venerabilei vârste de 80 de ani, editorul Aurel Pop i-a întocmit un volum omagial: Nicolae Pop – 80, Satu Mare, Editura Citadela, 2018.
A încetat din viață pe data de 12 octombrie 2021.
* (date biobibliografice întocmite de bibliotecar – Liana Pop)
Sursa: Redacția e-Bibliotheca septentrionalis
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare