Un deceniu și jumătate de când Valorile Maramureșului se reunesc,
Peste 40 de personalități, oameni de însemnătate care au dat, în trecut, valoare diferitelor domenii de activitate din Maramureș, s-au reunit în acest an, după trei ani de pauză, pentru momente de aducere- aminte, dar și de prețuire pentru timpurile de mult trecute. Organizarea unei astfel de întâlniri a revenit, încă o dată, economistului Mircea Șuteu, manager de succes, cel care a venit, în urmă cu 15 ani, cu o astfel de inițiativă în peisajul local: aprecierea valorilor Maramureșului printr-un eveniment festiv.
• oameni adevărați, care au pus umărul serios la edificare
Invitat la ediția din acest an a evenimentului a fost și dr. Teodor Ardelean, director al Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” Baia Mare. ”Inițiatorul Mircea Șuteu, economist de vocație și manager de succes, om care a lăsat multe izbânzi în timpul activității sale, m-a invitat să fiu prezent, nu în calitate de coleg al lor, în acest conclav al valorilor Maramureșului, ci ca să le spun ceva, considerând că am făcut destule pentru valorificarea și revalorificarea Maramureșului (…) i-am întâlnit pe toți în activitate și, deși eu am fost un persecutat al regimului, iar ei favorizanții regimului, i-am admirat pentru că am întâlnit aici, în Maramureș, activistul de partid implicat în muncă de partid sau în muncă de conducere, în unități de diverse tipuri, oameni mai bine luminați decât în alte părți ale țării”, a subliniat dr. Teodor Ardelean. ”Putem spune că, aici, Mircea a adunat o parte dintre valorile Maramureșului, oameni adevărați, care au pus umărul serios la edificarea a ceea ce înseamnă orașul acesta, județul acesta, partea aceasta de lume”, a adăugat directorul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” Baia Mare.
• ”a trebuit să trecem peste atâtea greutăți ca să reușim să ne realizăm”
Printre valorile prezente s-a aflat în acest an Ana Bozai, fostă judecătoare și președintă a Tribunalului Maramureș, retrasă deja din activitate de 24 de ani, după o carieră de 40 de ani în magistratură. ”Mă simt minunat. N-am crezut că voi ajunge 24 de ani după pensionarea mea. La vârsta asta, să fim fericiți că putem veni aici, că auzim, că vedem, că mai putem întreține o convorbire logică, că putem aprecia ce e bine, ce e rău, că putem avea grijă de noi, de familiile noastre, să ne facem raiul nostru pe acest pământ, să ne bucurăm de fiecare zi. Noi am dus o viață foarte grea, era perioada aceea cu multe dificultăți, am dus-o greu ca elevă, ca studentă și, apoi, a trebuit să trecem peste atâtea hopuri, greutăți ca să reușim să ne realizăm pe linie socială, pe linie familială, dar mai ales profesională”, a creionat Ana Bozai. Referindu-se la activitatea profesională în magistratură, fosta președintă a Tribunalului Maramureș a destăinuit faptul că a lucrat într-un județ de o dificultate extraordinară. ”Aici (în Maramureș, n.r.), ponderea era cam de 80% dosare civile. Am lucrat cu probleme juridice deosebit de complexe. Ca președinte al Tribunalului, președintă a Asociației juriștilor din județ, trebuia să facem acțiuni de prevenire, să judecăm procese la fața locului, să desfășurăm activitate educativă. Am fost înconjurată de oameni capabili, sârguincioși, fricoși, cu toții, să nu greșim”, a adăugat Ana Bozai.
Nonagenarul Dumitru Lupșe, omul care a parcurs, încă din primii ani ai tinereții, traseul profesional de la muncitor forestier la director de regională, ne-a surprins cu mintea-i clară, pătrunzătoare, dar și cu spiritul de lider, valorificat în acele vremuri. ”Am știut să îmi atrag oamenii de partea mea, să îi ajut, să mă asculte și să ascult și eu de ei, altfel nu puteam face o treabă bună. Condiția a fost să creez o atmosferă de stimă, de respect și încredere între noi. Asta a fost cheia rezultatelor”, a punctat Dumitru Lupșe amintindu-și că, la una dintre avansări, i s-a cerut să îndeplinească trei condiții: să fie cinstit, să-și aleagă oameni buni cu care să se sfătuiască, să cunoască sarcinile întreprinderii și să le ducă la îndeplinire fără a crea dificultăți. Astfel, s-a ajuns ca, în anii în care se afla la conducerea unei întreprinderi forestiere, aceasta să devină fruntașă la nivel național.
• români care și-au pus amprenta pe acest teritoriu
Întâlnirea Valorilor Maramureșului a reunit, în primii ani, 73 de persoane emblematice cândva pentru județul nostru. În timp, evenimentul a devenit unul de tradiție și a pus la aceeași masă festivă, an de an, oamenii importanți care au contribuit la clădirea și bunăstarea diferitelor domenii de activitate. 32 dintre ei s-au urcat, de-a lungul anilor, la cer, astfel că joi, 30 iunie, la întâlnirea găzduită în Baia Mare, au participat 41 de astfel de personalități, reunite încă o dată la inițiativa economistului Mircea Șuteu. ”Mă încearcă un sentiment de împlinire, de supărare, de aducere-aminte, dar și de jale după atâția buni prieteni și români care și-au pus amprenta pe acest teritoriu prin acțiuni materiale, spirituale, de credință și de trăire sufletească româneasă. Cunoscând bine economia județului, am încercat să îi aleg pe toți cei care și-au pus amprenta, de la specialiști în minerit, agricultură, sănătate până la învăţământ, sport ori muzică”, a mărturisit Mircea Șuteu. Declarându-se totuși dezamăgit de faptul că, în toți acești ani, aceste personalități au fost ignorate de autorități, la ediția din acest an de recunoaștere publică a Valorilor Maramureșului, Mircea Șuteu i-a avut ca invitați și pe cei cărora le va preda ștafeta organizării evenimentului în viitor.
Sursa informații și foto: Graiul Maramureșului, 5 iulie 2022 | Graiul.ro