Localitatea Tăuții Măgherăuș face parte din județul Maramureș, care este posesorul unor bogate moșteniri și tradiții de istorie milenară. Pe teritoriul localității s-au găsit cele mai vechi urme de viață din județ și ținând seama că acest teritoriu oferă condiții optime de locuit, credem că acest colț al județului a fost locuit în permanență. Prima atestare documentară a așezării datează din anul 1440.
Cercetând documente vechi am descoperit că prima bibliotecă a fost înființată în Tăuții Măgherăuș, în anul 1932, de către membrii „Societății Culturale Mihai Eminescu”, societate a cărei activitate a avut o mare influență asupra locuitorilor, punând bazele unei culturi noi, moderne. Biblioteca a funcționat în școala veche, pe lângă biserica ortodoxă românească, iar cărțile au fost achiziționate din fondurile serbărilor prezentate de către membrii „Societății Culturale Mihai Eminescu”. La bibliotecă se organizau șezători, seri literare, seri de poezie.
Anul înființării oficiale a unei biblioteci publice în localitatea Tăuții Măgherăuș este anul 1953. Prima înregistrare în Registrul Inventar al Bibliotecii Comunale Tăuții Măgherăuș a avut loc în data de 04.02.1953. Până la sfârșitul anului s-au înregistrat 1871 de volume de carte, 95% din totalul volumelor fiind în limba maghiară.
Biblioteca a funcționat în clădirea din spatele Poștei, în spațiul fostului magazin Czompa Bela. Prima bibliotecară a fost Ozsvath Emilia, angajată fiind cu normă întreagă. După aceea, în ordine cronologică, cu mai mult sau mai puțin timp petrecut ca bibliotecar, au fost următorii: Nicolae Mărieș, Balasz Maria și Pall Ileana.
În anul 1957 s-a finalizat construcția Căminului Cultural (sediul actualei Primării) și biblioteca a fost mutată în spațiul în care acum își desfășoară activitatea Compartimentul Resurse Umane și Compartimentul Juridic.
În anul 1965 postul de bibliotecar cu normă întreagă s-a desființat și a preluat postul de bibliotecar, plătit cu taxă forfetară, doamna Miskolczy Elisabeta, educatoare la grădinița din Tăuții Măgherăuș. Activitatea sa de bibliotecar a durat până în 1983, când biblioteca a fost mutată în sediul grădiniței, iar inventarul a fost predat doamnei Maria Taloș.
La sfârșitul anului 1983, biblioteca avea 11176 de volume, 198 de utilizatori activi și se eliberaseră pentru împrumut la domiciliu 2376 de volume. Putem observa că, deși norma bibliotecarului a fost redusă la indemnizație, iar biblioteca a fost deschisă publicului timp de câteva ore, de două ori pe săptămână, în acea perioadă se citea mult.
Conform documentelor existente, la 19 noiembrie 1983 au fost scoase din inventar 6194 volume, fondul reducându-se la un număr de 4982 volume.
În data de 4 iulie 1990 inventarul bibliotecii este predat doamnei Moldovan Delia, angajată ca bibliotecar cu normă întreagă, postul fiind reînființat. Biblioteca avea la acea dată 4380 de volume.
La data de 31 decembrie 2000 biblioteca avea 5340 volume, 205 utilizatori activi și 2415 volume eliberate pentru împrumutul la domiciliu.
La data de 30 mai 2004 comuna Tăuții Măgherăuș a devenit oraș, așa că s-a schimbat și statutul bibliotecii, din bibliotecă comunală în bibliotecă orășenească.
În anul 2005 doamna Moldovan Delia a încetat activitatea și sarcina administrării și bunei funcționări a bibliotecii i-a revenit doamnei Angela Miclea, Director al Casei Orășenești de Cultură Tăuții Măgherăuș.
În anul 2009 a fost încadrată pe postul de bibliotecar doamna Săsăran Florica, a cărei activitate s-a desfășurat până în anul 2015.
De la 1 noiembrie 2016 își desfășoară activitatea ca bibliotecar doamna Mariana Rusu.
În cadrul activității în care s-au sărbătorit 65 de ani de existență a Bibliotecii, pe data de 23 aprilie 2018, doamna Miskolczy Elisabeta a primit Diploma de Cel Mai Longeviv Bibliotecar în Tăuții Măgherăuș.
Sursa: „e-Bibliotheca septentrionalis” | Preluare: 18 februarie 2021