Știri
Azi, 10 februarie 2022, la 80 de ani de la naștere, aducem un omagiu muzeografului, profesorului, etnografului, cercetătorului MIHAI DĂNCUȘ, care a lăsat în urmă realizări pe măsură care îl consacrează între cercetătorii Maramureșului, ai țării și, de ce nu, ai lumii. Mihai Dăncuș a promovat valorile și cultura autentică maramureșeană la numeroasele simpozioane și sesiuni științifice la care a participat în întreaga lume.
Muzeul sighetean a cunoscut, în dezvoltarea și evoluția sa, opt etape importante, iar Etapa Mihai Dăncuș a fost cea mai înfloritoare, muzeul cunoscând cea mai amplă dezvoltare și recunoaștere atât pe plan național, cât și internațional. Mihai Dăncuș a fost una din figurile de intelectuali care s-a impus în a doua jumătate a secolului al XX-lea, ca unul dintre întemeietorii muzeologiei maramureşene. Directorul celei mai importante instituții de cultură și civilizație a Maramureșului istoric, Muzeul Maramureșan, Mihai Dăncuș a fost unul dintre ”patriarhii” etnografiei românești, așa cum frumos spunea Dr. Camelia Burghele, iar pentru noi a rămas ”Patriarhul satului primordial al Maramureșului”.
Ca o recunoaștere a întregii sale activități, ca un omagiu aceluia care, prin valoarea sa profesională, a contribuit în mod esențial, timp de mai bine de patru decenii, la dezvoltarea, valorificarea și consolidarea a tot ce înseamnă azi Muzeul Maramureșan, Muzeul în aer liber îi poartă azi numele – Muzeul Satului Maramureșean ”Mihai Dăncuș”.
Mihai Dăncuș a avut o forță de viață pe care a dăruit-o în slujba binelui public și al muzeului pentru care a trudit și ale cărui interese le-a așezat mereu deasupra propriilor dorințe și mereu deasupra familiei. Și-a făcut datoria în mod exemplar, o datorie pe care și-a asumat-o.
Ne vom aduce întotdeauna aminte cu reverență de cel care a marcat timpul și a sfințit veșnicia satului maramureșean!
Sursa: Muzeul Maramureşan | Facebook