Știri
Perioada interbelică a marcat o conturare a unei școli românești de afiș, susținută de artiștii vremii. Formarea statului național unitar român, în decembrie 1918, a deschis noi perspective forțelor de producție, dezvoltării științei și culturii și creșterii rolului României între țările mijlocii ale Europei. Industria grafică avansează și ea, prin fuziunea unor tipografii ca Luceafărul, Cartea Românească sau Scrisul Românesc din Craiova. Ca atare și afișul cunoaște o mai mare amploare, diversificându-și aria de subiecte, pe lângă reclamele comerciale sau de librărie apar cele pentru târguri, expoziții, sport, ateliere, teatru, pentru unele acțiuni politice și, în mod special, afișul turistic. Apar inclusiv reviste profilate exclusiv pe artă și tehnică grafică, precum “Grafica Română”, “Almanahul graficei române”, “Grafica română și publicitatea”, “Arta si omul”.
Specialiștii în arte grafice pledează mereu pentru păstrarea afișului contemporan la un nivel realist, rezumativ, clar și citeț, ilustrația și textul realizate în linii subțiri, delicate și elegante, fără elemente teatrale și exagerate. Alte reviste încep deja să abordeze idea de persuasiune și de psihologie a publicului și felul în care culorile, fonturile, mesajul și o anumită compoziție pot influența percepția oamenilor asupra mărcilor. Perioada interbelică a reprezentat pentru România o reducere a ritmului de apariţie a brandurilor locale de bunuri de larg consum. Asta nu înseamnă că nu apăreau zilnic branduri noi, dar cele lansate de negustorii locali nu aveau capacitatea să se dezvolte, intrând în concurență mai ales cu brandurile străine. Cu toate acestea, perioada interbelică a însemnat creionarea atelierelor de artizanat, care confecționau produse sub semnătură sau a rețelor secrete sub care erau promovate anumite produse, renumite mai ales în zona Lipscani.
Atelierul de cosmetice Farmec din Cluj-Napoca este unul dintre exemple, mai avem și apariția țigaretelor Carpați și Mărășești și fabrica Nivea din Brașov, care urma să producă cea mai renumită pastă de dinți, Cristal, atelierul de pantofi Mociornița , dar și afișele turistice de sezon, publicate de O.N.T, pentru Sinaia, Băile Herculane, Căciulata, Delta Dunării, România – Ski și altele.
Sursa: Facebook – BJPD | Muzeulpublicității.ro
Galerie