De Camelia Tocaci
Maramureșenii se reorientează spre cititul cărților. O dovedesc statisticile oficiale ale Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare care indică faptul că ,anul trecut, numărul utilizatorilor activi a fost în creștere cu 7%.
Practic, în 2022, numărul utilizatorilor activi a fost de 12.860, cu o frecvență zilnică de 7.231 de utilizatori. Un calcul simplu indică faptul că în 2022 au fost înregistrate 750 vizite directe/zi la bibliotecă. De asemenea, au fost împrumutate 160.623 unități de bibliotecă, cu o medie de 12,5 unități de bibliotecă / utilizator.
Cele mai citite cărți
Când vine vorba despre cele mai citite cărți, în top sunt volumele autorilor Igor Bergler, Ioana Pârvulescu, Irina Binder, cartea „Acolo unde cântă racii”, dar și „Arta subtilă a nepăsării” de Mark Manson, „Despre sensul vieții cu Mihai Morar și Părintele Necula” de Necula Constantin, „Împăcarea cu tine însuți”: conversații consemnate de Alexandru Panait – Părintele Necula, Părintele Doboș.
Cele mai solicitate titluri de cărți la Serviciul Împrumut carte pentru adulți
Literatură română: „Minciuna lui Michelangelo: catedrala în flăcări” de Igor Bergler, „Inocenții” de Ioana Pârvulescu, „Iubirea te învață” de Irina Binder
Psihologie, religie, parenting, dezvoltare personală: „Atomic Habits” de James Clear, „Arta subtilă a nepăsării” de Mark Manson, „Despre sensul vieții cu Mihai Morar și Părintele Necula” de Necula Constantin, „Împăcarea cu tine însuți” : conversații consemnate de Alexandru Panait – Părintele Necula, Părintele Doboș, „Când corpul spune nu: costul stresului ascuns” – Maté Gabor; „Povestea ta a început demult: cum să vindeci traumele familiale moștenite” de Mark Wolynn, „Legile naturii umane” de Robert Greene, „Creșterea copilului în era digitală: ghid de parenting responsabil” de dr. Elizabeth Kilbey
Literatură universală: „Acolo unde cântă racii” de Delia Owens, „Din cer au căzut trei mere” de Abgarian Narine, Seria „Cele șapte surori” de Lucinda Riley, „Cele patru vânturi” de Kristin Hannah, „Stânca Spânzuratului” de Yrsa Sigurdardóttir, Seria Fabian Risk de Stefan Ahnhem, „Santinela” de Lee Child, „Pacienta tăcută” de Alex Michaelides, „Toate viețile pe care nu le-am trăit” de Anuradha Roy, „Oameni anxioși” de Fredrik Backman, „Totul se termină cu noi” de Coleen Hoover, „Corupt” de Penelope Douglas
Cele mai solicitate titluri de cărți la Serviciul Împrumut carte pentru copii și tineret
Benzi Desenate: „Surori” de Raina Telgemeier, „Fantome” de Raina Telgemeier, „Amuleta”, de Kazu Kibuishi.
Literatura română: „Olguța și un bunic de milioane” de Alex Moldovan, „8 povestiri de pe Calea Moșilor” de Adina Popescu, „Ana și talismanul secretelor”, de Carina Luiza Hojda.
Literatura universală: „Pisicile războinice” de Erin Hunter, „Războiul care mi-a salvat viața”, „Războiul care m-a învățat să trăiesc” de Kimberly Brubaker Bradley, „Tabăra” de Louis Sachar, „Minunea” de R. J. Palacio.
Cultură generală: Colecția „Micii mei eroi”, Colecția Larousse „Spune-mi”.
Cele mai solicitate publicații de la Serviciul Săli de lectură
Sala de lectură – Carte curentă: George Antoniu, Tudorel Toader – „Explicațiile Noului Cod penal”, vol I și II, Universul Juridic, București, 2015; Frank H. Netter – Atlas de anatomie a omului, Ediția a V-a, Editura Medicală Callisto, 2012; Gramatica limbii române, Vol. I și II, Editura Academiei Române, 2008; Mihail Udroiu – Fișe de Drept penal, Partea generală și Partea specială, Vol. I și II, Ediția a 2-a, Editura C.H. Beck, București, 2021.
Sursa informații și foto: Camelia Tocaci | Graiul.ro (articol publicat la 18 martie 2023).
Vezi și: Biblioteca Județeană, tot mai vizibilă în mediul online