Născut la granița dintre primăvară și vară, Teodor Ardelean a împrăștiat printre semeni, esența ambelor anotimpuri, pe unde l-au purtat pașii de-a lungul vieții. Din primăvară și-a luat seva renașterii, prospețimii și noilor începuturi iar din vară s-a infruptat cu plenitudine, caldură și energie. Locul nașterii, Moigrad-Porolissum și județul Sălaj le-a avut în suflet și de la depărtare. De prin 1974 destinul l-a trimis către Maramureș, la Baia Mare. Aici, primii bani i-a câștigat din meseria de bibliotecar și apoi de dascăl, precum Petre Dulfu, cu care poate fi comparat și pentru dăruirea din zestrea cunoașterii, către cei din jur. Au urmat și alte profesii, de instructor cultural, decan și director al bibliotecii băimărene. A cochetat cu politica, poate și pentru a deschide mai larg ușile culturii maramureșene. Cine l-a întâlnit și ascultat o dată, a fost fascinat de stilul său de a povesti sau relata evenimentele. Un Creangă al zilelor noastre care are darul de a presăra printre vorbe, umor, ironie, devoalându-și profunzimea înțelegerii sufletului uman. În fiecare cuvânt pe care-l rostește, presară câte ceva din valoarea culturii române.
De peste 20 de ani este părintele spiritual al Bibliotecii Județeane „Petre Dulfu” Baia Mare, instituția devenind o a doua sa casă. În toți acești ani s-a ocupat până în cel mai mic detaliu, de dotarea și fondul de carte ale bibliotecii. Generozitatea și dragostea pentru carte l-a transformat în ctitor și donator principal pentru mai multe biblioteci românești, în diaspora română, din întreaga lume. Astfel, în anul 2002 colaborează cu Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu” din Chișinău, punând bazele Filialei „Maramureș” prin donarea unui număr important de cărți. Impresionat de poveștile românilor din diaspora care duc lipsa cărților în limba română, în anul 2003 ia inițiativa de a înființa biblioteci românești în Ungaria și Spania. În 2003 se inaugurează biblioteca Mihai Eminescu, în cadrul Institutului Cultural Român din Budapesta și primele biblioteci românești din Spania în localitățile: Coslada, Alcala de Henares, Salamanca și Alicante. În 2010 dă curs invitației românilor din Glasgow, Marea Britanie de a deschide prima bibliotecă românească de acolo, denumită Ioan Alexandru, ca un omagiu adus poetului, inaugurată pe 26 noiembrie 2010. Preocuparea lui permanentă a fost de a duce cartea românească, românilor acasă, indiferent de meridian sau continent. În februarie 2011, Teodor Ardelean face o donație de 4000 de volume de carte nouă pentru prima biblioteca românească din Canada, la Montreal. Astfel, iau naștere 16 biblioteci şi colţuri româneşti de carte, constituite pentru comunităţile de români din străinătate: în Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Spania, Scoţia, Polonia, Canada, Portugalia, Elveţia şi Norvegia. A mutat din Oradea, în urbea noastră prestigioasa revistă „Familia română”, o publicaţie cu o răspândire internaţională. Este inițiatorul proiectului: Anticariatul donatorilor, sub sintagma: „din dar, dar se face”. De peste două decenii a reuşit să dea instituţiei vizibilitate, atât culturală, cât şi managerială, apreciată în breasla bibliotecarilor.
Pentru promovarea culturii,Teodor Ardelean a primit nenumărate distincții: Ordinul „Meritul Cultural” în rang de Cavaler (2005) acordat de Președintele României, Diplome de excelență obținute de la Organisme ale Administrației Centrale și Locale de Stat, Instituții de învățământ, Cultură, de Cercetare științifică, de Promovare a inițiativelor și proiectelor europene. Este cetățean de onoare al municipiului Baia Mare.
Cu modestia care-l caracterizează, domnul director Teodor Ardelean afirma: „ Mă prenumăr printre cetățenii români care au beneficiat de o sumedenie de titluri…deși în titlul meu se văd mulți alți oameni, ca o oglindire a eforturilor lor..”
Cărți publicate
Fariseii lui Iehova; Cântecele care ne-au însoțit; Din Hiperboreea … în Iberia. Primele biblioteci românești în Spania; Problemele limbii române în Revista Transilvania; Crestomație, coordonator Teodor Ardelean; Limba română și cultivarea ei în preocupările ASTREI,(carte distinsa cu Premiul „Ion Petrovici” al Academiei Romane, 2009); Asociatiunea ASTRA si limba romana; Un om, o viata, o legenda. Blidar; Rezistenta armată din munți… Din dosarele Securitatii… (2014, impreuna cu Marin Bancos), Pietre unghiulare pentru o… bibliotecă de idei; Rosturi si rostiri…; Biblioteca de idei; Gânduri pentru o bibliotecă de idei; 70 de ani sub semnul lui Homo Doctus;
Așa cum afirmau cu mândrie, elevii Școlii Normale din acele vremuri:„ Sunt elev a lui Dulfu”, tot așa, elevi, colegi, prieteni, colaboratori nutresc același sentiment de mândrie, recunoștință și deferență pentru Omul Teodor Ardelean, modelul cel mai concludent al comunității, apărător al valorilor culturale. Pentru că respectul pentru cultură este esențial pentru o conviețuire armonioasă, pentru că Ea, „Cultura este tot ceea ce rămâne după ce ai uitat tot ce ai învățat.”
La multi ani, domnule director Teodor Ardelean, la împlinirea celor 73 de ani!
Sursa: DirectMM.ro, Autor: Lăcrimioara ZOTA (14 iunie 2024)