Știri
Platforma „Cuvinte românești” propune scurte lecții atractive care să stârnească bucuria de a descoperi și pasiunea de a învăța. Pe această platformă, vor apărea, pas cu pas: 25 de povești ale unor cuvinte, 25 de lecții despre istoria literaturii române, 25 de tradiții românești explicate și ilustrate, 25 de povești audio.
Peste 810.000 de copii români de vârstă școlară, în afară granițelor României
Proiectul ”Limba Română pentru toți românii”, finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, ”vine în întâmpinarea nevoilor profesorilor, formatorilor și părinților români din străinătate deciși să se implice activ în instruirea celor peste 810.000 de copii români de vârstă școlară care învață și trăiesc în afară granițelor României”, se arată pe platforma ”Cuvinte românești”.
Platforma ”Cuvinte Românești” urmărește să contribuie la digitalizarea cursurilor de limbă, cultură și civilizație românească. Prin dezvoltarea de materiale didactice în format video, disponibile online. ”Acesta este scopul primordial al proiectului nostru: acela de a coopta mentori pentru copiii din diaspora, nu doar licențiați și acreditați în predarea limbii și a culturii române, ci atât de pasionați de transmiterea dimensiunii identitare naționale, încât emoția acestei pasiuni să îi motiveze pe copii și să le capteze atenția”, precizează sursa citată.
”Să vă documentați în legătură cu noțiunile pe care le considerați utile și să le treceți prin filtrul minții și al sufletului vostru”
La baza programei ”Cuvinte Românești” stau principii din neuroștiințe și competențele-cheie stabilite la nivel european. Dar au fost avute în vedere și metacompetențe, cele mai importate fiind autonomia și capacitatea de a crea conexiuni.
Cei patru piloni ai fiecărei lecții sunt: gramatică și comunicare, literatură și cultură, lecturarea de către actrița Daniela Nane a unui fragment literar relevant pentru conținutul predat și o secvență de prezentare a tradițiilor și obiceiurilor românești, finalizată printr-o activitate manuală care încurajează asimilarea cunoștințelor prezentate (obiecte din lut, măști, păpuși din linguri de lemn etc.).
În total se vor aduna 25 de povești ale unor cuvinte, 25 de lecții despre istoria literaturii române, 25 de tradiții românești explicate și ilustrate, 25 de povești audio. ”Să le priviți și să le ascultați cu drag, să vă puneți întrebări, să vă documentați în legătură cu noțiunile pe care le considerați utile și să le treceți prin filtrul minții și al sufletului vostru”, se arată pe platforma ”Cuvinte Românești”.
Sursa: eZiarultau.ro | Sursa informații și foto: Cuvinte Românești