Revista „Global Journal of Human-Social Science” seria F, care apare la Massachusetts, SUA, publică în cel mai recent număr al său (în vol. 20, issue 7, year 2020, la p. 17–22) un pătrunzător studiu al Profesorului Nicolae Iuga intitulat What Kind of Cultural Revolution is Taking Place in the US Today? consacrat analizării fenomenelor sociale de profunzime care au loc în prezent în societatea americană.
Din rezumatul articolului aflăm că autorul studiază „revoluția culturală” care are loc azi în Statele Unite în raport cu proletcultismul din URSS și cu „revoluția culturală” din China anilor ‘60 ai secolului trecut. Mișcarea „Black Lives Matter” din America contemporană are în comun cu marxismul și cu proletcultismul sovietic o anumită „idee mesianică”, adică o reprezentare despre un exponent social menit să salveze lumea. La Marx și în proletcultism pe post de Mesia se află proletariatul, iar în neo-bolșevismul american contemporan dimensiunea mesianică este distribuită egal asupra tuturor minorităților imaginabile: rasiale, sexuale, negri, imigranți, comunități LGBT ș.a.m.d. Fiecare minoritate se simte egal îndreptățită să pretindă că ea este chemată să mântuiască lumea.
De la maoism a luat negarea și distrugerea furioasă a valorilor culturale și etice ale trecutului mai îndepărtat sau mai apropiat, bineînțeles toate acestea pe fondul unui anumit specific american. Dar luptând deschis împotriva rasismului, această mișcare dezvoltă un rasism în direcția opusă, un rasism împotriva oamenilor albi, heterosexuali și eventual creștini. Analiza încearcă, de asemenea, o serie de previziuni cu privire la evoluțiile mișcării și implicațiile pe care aceasta le-ar putea avea în eventualitatea extinderii sale în Europa.
Deși este un articol extrem de critic la adresa curentului ideologic care domină gândirea politică din SUA de azi, acesta a fost totuși publicat tocmai într-o revistă care apare în SUA.
Articolul poate fi consultat în limba engleză la linkul: https://globaljournals.org/GJHSS_ Volume20/E-Journal_GJHSS_(F)_Vol_20_Issue_7.pdf
Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare