Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” are plăcerea de a vă invita la o serie de activități culturale, academice și educaționale, înscrise sub egida: Săptămâna Limbii Române, un proiect dedicat celebrării și promovării limbii române, care se va desfășura între 30 august și 6 septembrie 2024. Activitățile vor marca sărbătorirea, în 31 august, a Zilei Limbii Române.
…
Activitățile culturale vor debuta vineri, 30 august, de la ora 12, cu vernisarea expoziției Oameni, locuri și cuvinte. Atlasul lingvistic român în imagini, urmată de conferința Limba română în dicționarele transilvănene. O călătorie prin istoria cuvintelor, care vor avea loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Palatul Reduta, str. Memorandumului, nr. 21.
Mai multe detalii despre expoziție (curator Gabriela Violeta Adam):
Expoziția prezintă o selecție de fotografii realizate în perioada cuprinsă între anii 1930–1938, când la Muzeul Limbii Române din Cluj s-a derulat unul dintre cele mai ample proiecte pentru studiul limbii române vorbite și pentru cultura poporului român: Atlasul lingvistic român.
Alături de sutele de mii de cuvinte și forme înregistrate prin anchete lingvistice directe în fiecare din cele 388 de puncte cartografice ale Atlasului lingvistic român I și II, Sever Pop și Emil Petrovici și-au arătat constant interesul pentru cultura locală și națională și, implicit, au încercat să ilustreze domeniile reprezentative ale identității naționale și etnice, constituind o arhivă fotografică ce oferă o perspectivă de ansamblu asupra vieții rurale din perioada interbelică. Având în același timp semnificație sociologică, istorică și etnografică, imaginile surprind portrete ale subiecților anchetați și ale familiilor acestora, arhitectura rurală, evenimente din viața satului, obiecte din casă și din gospodărie, ocupații tradiționale.
Vernisajul expoziției va fi urmat de conferința Limba română în dicționarele transilvănene. O călătorie prin istoria cuvintelor, susținută de domnul Bogdan Harhătă, cercetător în cadrul Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” al Academiei Române.
„Manuscrisul „Cuvântariului românesc – latinesc – unguresc” de Ștefan Crișan, din 1803, cuprinzând intrările „român, românește, românie, românime” (p. 248), va fi un punct central în această călătorie istorică și culturală.
În societatea globală și globalizată de astăzi, în care comunicarea are loc tot mai mult în limbi ale țărilor care domină scena politică și economică a planetei, dedicarea unei zile limbii române înseamnă celebrarea principalului vehicul al unei culturi, cea română, care, la fel ca orice altă cultură, este un mod unic și special de a contribui la această societate globală. Înseamnă să ne reamintim că, pentru a ne deschide în mod matur și sănătos către lume, nu e nevoie să ne uităm propria istorie, propria cultură, propria limbă, ci dimpotrivă, să facem tot ce se poate pentru a ne integra vocea, fără exagerări și fără complexe, în corul mare al culturilor lumii.
Conferința colegului nostru, Bogdan Harhătă, aduce în fața publicului un asemenea moment de integrare a limbii române în cultura europeană a vremii, vorbindu-ne despre felul în care corifeii Școlii Ardelene au surprins vocabularul limbii noastre în lucrări lexicografice de la începutul sec. XIX rămase în manuscris.”
(Sursă: Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” | Facebook)
…
Seria activităților culturale programate în săptămâna dedicată limbii române va continua marți, 3 septembrie 2024, cu Ziua Porților Deschise, unde publicul larg va avea ocazia să descopere universul cercetării lingvistice. Vizitele vor avea loc la sediul Institutului, str. Emil Racoviță, nr. 19-21, în intervalul orar 9-16, în timpul cărora vor fi prezentate laboratoarele și proiectele de cercetare derulate în cadrul institutului.
De asemenea, marți, 3 septembrie 2024, va avea loc și atelierul de geografie lingvistică Cum se zice în zona mea la…? Cuvinte uitate – cuvinte regăsite, destinat studenților, profesorilor și publicului larg.
Al XXI-lea Simpozion Internațional de Dialectologie încheie săptămâna dedicată limbii române și se va desfășura în zilele de 5 și 6 septembrie, la sediul Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”. Conferința de deschidere va fi prezentată de Acad. Gheorghe Chivu, președintele Secțieide Filologie și Literatură a Academiei Române.
Împreună descoperim și celebrăm frumusețea și complexitatea limbii române.
Sursă: Academia Română, Filiala Cluj-Napoca | Facebook.