Miercuri, 28 februarie 2024, dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, a participat la Galeria de artă „Oliver Thurman” din P-ța Libertății, nr 17 (în care se află atelierul memorial dedicat sculptorului Gheza Vida [1]) la o masă rotundă, alături de alte personalități de renume din istoria și cultura băimăreană, care au evocat și omagiat memoria sculptorului român Gheza Vida, adevărat ctitor al veșniciei românești prin tot ce a făcut și a realizat.
dr. Teodor Ardelean și acad. Marius Porumb
Manifestarea s-a datorat inițiativei familiei sculptorului Gheza Vida (fiica, Zoe Vida Porumb și soțul domniei sale, academician Marius Porumb ‒ director al Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca). Au fost prezenți: Dr. Tiberiu Alexa ‒ critic de artă, Monica Mare, directorul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, artistul plastic Gheorghe Crăciun și alții. Momentul evocator Gheza Vida a fost întregit de Grupul „Maramusic”, care a oferit pe parcursul evenimentului un mic concert de cântece românești și internaționale.
Grupul „Maramusic”
Evenimentul va rămâne întipărit în memoria noastră ca un moment de răsunet, de cinstire și omagiere a celui care a fost, este și va fi sculptorul român Gheza Vida, personalitate marcantă a nației noastre. Moderatorul evenimentului a fost academician Marius Porumb, iar dr. Tiberiu Alexa, dr. Teodor Ardelean, Monica Mare și Gheorghe Crăciun au subliniat personalitatea lui Gheza Vida și au readus în actualitate aspecte din viața și opera marelui sculptor.
Redăm, în cele ce urmează, câteva fragmente din intervenția avută cu această ocazie de dr. Teodor Ardelean: „Darurile cu care a fost înzestrat mânuitorul dălţii eternității s-au transmis şi familiei sale, iar aceasta ne oferă la rândul ei darul unui act omagial şi comemorativ deosebit. Mulțumesc domnului academician Marius Porumb și soție sale, Zoe Vida Porumb, fiica artistului, pentru această inițiativă, pentru că gestul este frumos și o acțiune ca acesta este binevenită. Academicienii își păstrează nemurirea prin modul în care își păstrează postumitatea și evidența, iar Gheza Vida înseamnă o evidență, un act de identitate. A fost primit în Academia Română în anul 1974”.
Artist de talie națională și internațională, Gheza Vida era un om de o modestie şi de o cinste exemplară, recunoscută de toți contemporanii săi. Operele realizate de Vida se află în numeroase muzee și colecții din țară și străinătate. Monumentul țăranilor români martiri de la Moisei este considerat o sinteză a spiritualității românești, atingând acea tensiune unică la care s-a afirmat vocația ordinii, a echilibrului psihic şi cosmic, a locului impregnat decisiv de umanitate, de sanctuarele dacice sau de spaţiile de evocare brâncușiene. Profesorul Raoul Şorban, exeget al operei marelui artist, scria în monumentala monografie dedicată sculptorului: «Vida este sculptorul unui popor întărit cu credinţa în dreptul la viață universală a valorilor autohtone. Cu această înzestrare, opera sa rămâne mărturia acelei acţiuni spirituale, ce întrunește într-o structură unică omul, artistul şi istoria».