Joi, 16 ianuarie, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, respectiv Facultatea de Inginerie, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare Compartimentul Săli de Lectură și Asociația Generală a Inginerilor din România, a fost gazdă primitoare și pentru lucrările celei de-a doua secțiuni a Simpozionului „Casa ecologică – între vis și realitate”, ediția a XII-a.
D-na Perța Lavinia a prezentat lucrarea „Tehnici speciale de prelucrare a lemnului masiv”, lemnul fiind folosit de-a lungul timpului și pentru realizarea unor opere de artă și obiecte decorative. Tehnicile speciale de prelucrare, precum sculptura, pictura, argintarea, aurirea și intarsia pot transforma o simplă bucată de lemn sau element structural în lucrări de mare valoare artistică. Aceste procedee necesită creativitate, o înțelegere profundă a proprietăților lemnului și, nu în ultimul rând, îndemânare în folosirea uneltelor de mână.
O altă lucrare, din aceeași tematică, intitulată „Biserici de lemn din Maramureș”, a fost prezentată de către teolog Coman George. Ne-au fost reamintite particularitățile structural-funcționale ale bisericuțelor de lemn de sec. XVII-XVIII din zonă, încadrarea atentă a acestora în peisaj și comunitate, simbolistica picturilor.
Din partea colaboratorilor cu vechime în participarea la acest simpozion, dl. dr. ing. inf. Cioruța Bogdan ne-a introdus în partea artistică a preocupărilor sale privind casa ecologică, prin lucrarea „Federico Babina și casa ecologică de la vis la realitate artistică”. Alături de dl. ing. Pop Alexandru Leonard și dna. masterand Cioruța Ioana Elisabeta, acesta a subliniat că design-ul caselor inspirate din filme precum Stăpânul inelelor, Hobbitul, Iron Man, Pirații din Caraibe ș.a. au fost transpuse de arh. Federico Babina în realitate și chiar sunt funcționale.
Au fost prezentate și alte lucrări cu privire la noile tipuri de adezivi pentru îmbinarea lemnului, produse semifabricate din lemn de tipul OSB (flux tehnologic, utilizări, avantaje și dezavantaje), noi metode de termoizolare a construcțiilor civile cu produse ecologice fabricate din lână de oaie (BioWool).
Prezent la acest eveniment, Decanul Facultății de Inginerie din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare, dl. conf. dr. ing. Olivian Chiver, a felicitat organizarea acestei manifestări științifice, punctând faptul că, actualmente, nu lipsa informațiilor este o provocare, ci asamblarea acestora într-un tot unitar, armonios ca formă și conținut.
Din partea invitaților a vorbit dl. conf. univ. dr. ec. Cucoșel Constantin, vicepreședinte național UGIR și președinte filiala CECCAR Maramureș, avertizând, cu profesionalism, asupra perioadei de austeritate economică care va urma. Dezbaterile care au urmat au reflectat nevoia de prevenție a tinerilor antreprenori și capacitatea lor de a-și asuma acum, pe termen scurt, riscuri financiare moderate.
Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare, Compartimentul Săli de Lectură, în calitatea sa de partener și bun prieten al celor care construiesc, a pregătit o minuțioasă cercetare documentară vizând literatura de specialitate din fondul de carte de care dispune (carte tehnică, albume de arhitectură modernă, monografii, periodice) și invitația de organiza expoziții tematice de interes.
Participanții au concluzionat că și această ediție și-a atins scopul, acela de a dobândi experiență, încredere și curaj antreprenorial.
A consemnat
conf. univ. dr. ing. habil Coman Mirela
Sursa: Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – Facebook