În data de 12.09.2024, începând cu ora 18, în incinta Căminului cultural al comunei Șișești, în organizarea Primăriei și Asociației „Renașterea Șișeșteană”, a avut loc un eveniment cu adânci reverberații în rândul auditoriului – lansarea volumului „Șișești – Maramureș, în vâltoarea istoriei”, autor Gavril Babiciu, cetățean de onoare al localității, apărută la Editura Marist, Baia Mare, 2024.
Gavril Babiciu s-a născut la 30 octombrie 1959, în Șișești (Maramureș) și a urmat studiile primare și gimnaziale în satul natal, iar cele liceale la Liceul Teoretic Baia Sprie. A absolvit Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – Facultatea de Drept și Școala de Ofițeri din cadrul MAI. Este un adevărat om al cetății, în slujba căreia trudește de aproape jumătate de veac. De asemenea, se remarcă prin diverse apariții editoriale și activități culturale.
Autorul este interesat de istoria locurilor natale, dedicându-și o mare perioadă de timp pentru a cerceta în arhive sau biblioteci, realizând un adevărat studiu monografic dedicat Șișeștiului.
Evenimentul a debutat cu intonarea imnului național de către Corul bărbătesc al Parohiei Ortodoxe, dirijat de preotul paroh Gabriel Chiuzbăian. Despre Gavril Babiciu au vorbit: Ioan Mircea Tentiș (primar), dr. Teodor Ardelean (directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare) și conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea.
Cuvântul de început a fost adresat de primarul Ioan Mircea Tentiș, care a salutat cordial auditoriul și a elogiat înalta prețuire de care Gavril Babiciu se bucură în rândul consătenilor săi, deoarece prezintă lumea satului românesc, așa cum este ea: poartă vie spre vise, mărturisire a veșniciei sale. Totodată, a subliniat că șișeștenii sunt cei chemați să țină cont de tradițiile strămoșilor lor, pentru că „nimic pe lume nu-i mai sfânt decât vatra străbună”.
Cu deosebit interes a fost așteptat discursul dr. Teodor Ardelean, care a felicitat Primăria Șișești și Consiliul Local pentru atenția și eforturile întreprinse la realizarea lucrării. Domnia Sa a vorbit despre lumea satului românesc, care este un întreg univers în sine, în care timpul mai are încă răbdare, subliniind că satul românesc reprezintă un aspect vital al identității noastre culturale, care ne oferă o privire de ansamblu asupra istoriei, tradițiilor și modului de viață. Această carte poate fi un moment de renaștere culturală, care oglindește în paginile sale viața comunității șișeștene, în vâltoarea istoriei, de la începuturi, până în zilele noastre.
În cuvântul său, conf. dr. Gheorghe Mihai Bârlea a subliniat bucuria de a se afla la un astfel de eveniment, evidențiind faptul că Gavril Babiciu este cel care a inițiat proiectul de lege prin care Vasile Lucaciu (1852-1922), militant pentru drepturile românilor din Transilvania, a fost declarat „Erou al Națiunii Române” (Legea nr. 77/2022).
În lucrarea „Șișești ― Maramureș, în vâltoarea istoriei”, autorul prezintă câteva aspecte referitoare la „istoria vieții localității Șișești”, iar prin subiectul abordat, și, mai ales, prin limbajul folosit, Gavril Babiciu ne mărturisește că lucrarea nu este una cu caracter general, care să se adreseze publicului larg, ci este dedicată în special locuitorilor satelor Șișești, Rus, Dumbrăvița, Copalnic-Mănăștur, Groși, Chiuzbaia, Ferneziu și Baia Sprie, și unor localități din județul Satu Mare (Lucăceni, Dacia, Traian, Paulian sau Tiream).
Din punct de vedere structural, cartea are următoarele capitole: Introducerea; date despre sau în legătură cu istoricul localității Șișești; Așezarea geografică, denumirea, vatra și hotarul satului Șișești; Aspecte legate de starea socială a șișeștenilor; Vocația de-a fi militar a șișeștenilor; Învățământ, cultură și sport; folclorul șișeștenilor; Șișești, ieri și azi; Familia șișeșteană; Viața spirituală. Românii, popor și națiune creștină și Viața spirituală a șișeștenilor în evoluția istorică; Satele comunei Șișești; Localități legate de istoria Șișeștiului și locuitorii lui.
Toate relatările sunt în ordine cronologică, fiind cuprinse în capitole care sunt foarte bine analizate din punct de vedere istoric. Documentele inserate sunt puse la dispoziția celor interesați, fără interpretări și analize. Hotarul, administrația locului și toate celelalte elemente specifice satului sunt prezentate în evoluția istorică. Familia șișeșteană este privită pe generații: strămoși, moși, părinți, copii și nepoți, și are în centru omul, șișeșteanul, de ieri și de azi: minerul, țăranul, militarul, preotul, dascălul – munca și curajul lor.
La final, Corul bărbătesc al Parohiei Ortodoxe Șișești a intonat o suită de cântece patriotice.
dr. Ioan Gogota