Televiziunea naţională, sub egida Ministerului Culturii, deschide o nouă serie de emisiuni, dedicată celor care au primit, de-a lungul anilor, titlul de „Tezaur Uman Viu”.
Astfel, din data de 12 decembrie, va fi difuzată în cadrul emisiunii „Viața satului” prima parte care adună 10 portrete ale celor care „transmit un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia”.
Mai mult, a fost încheiat și procesul de digitalizare a celor 12 persoane care au primit, anul acesta, titlul de Tezaure Umane Vii. Acum, pe site-ul Ministerului Culturii se regăsesc prezentări detaliate, care includ activitatea desfășurată și meșteșugul pentru care merită atenția noastră, dar și premiile primite de-a lungul vieții. Mai mult, în cadrul fiecărei prezentări sunt incluse linkuri de presă sau cu prezentări video. Printre cei care fac parte din acest an din galeria de onoare Tezaure Umane Vii se numără şi Dumitru Pop (Tincu), născut în Săpânţa, judeţul Maramureş.
„Atras fiind de meșteșugul prelucrării lemnului, acesta devine ucenicul meșterului Stan Ion Pătraș, începând cu anul 1964 până în 1969… De mic, manifestă pasiune și pentru arta cuvântului, dragostea pentru versul popular făcându-l ca, în 1979, să devină membru al Cenaclului literar George Coșbuc din Sighetu Marmației și colaborator al Cenaclului Flacăra, această ultimă ipostază facilitându-i întâlnirea cu personalități ale vieții literare din anii ’80: Alexandru Raicu, Virgil Carianopol, Laurenṭiu Ulici, Nichita Stănescu, Adrian Păunescu. Din 1977, după moartea lui Stan Ion Pătraș, Dumitru Pop Tincu preia atelierul maestrului său și devine continuatorul acestuia, iar, până în 2020, a fost custodele Casei memoriale «Stan Ion Pătraș» din Săpânța”, se precizează pe site-ul Ministerului Culturii.
de Camelia Tocaci.
Sursa informații: Graiul.ro | Publicat la 4 decembrie 2021