Credem că fiecare dintre noi și-a pus problema dependenței de Internet, de rețelele de socializare, a timpului îndelungat petrecut în fața „ecranelor”…
Este bine să ne punem aceste probleme, este însă și mai bine să găsim fiecare varianta cea mai bună care să ne aducă acel echilibru dintre a ne trăi viața real și digital…
Aceasta nu înseamnă renunțarea sau ignorarea acestor tehnologii care, vrem nu vrem, trebuie să recunoaștem, fac parte din stadiul actual de dezvoltare al societății, ci, mai degrabă, ar însemna să știm să folosim tehnologia digitală tocmai pentru a ne ajuta la limitarea ei, căci, dependența de Internet ar avea și o bază psihologică și biologică, deloc de neglijat…
Octavian Paler rostea cu tristețe: „Mă uit la tinerii care merg pe stradă și vorbesc încontinuu la telefonul mobil. Mai au ei timp să se uite cum se clatină o frunză? Mai au timp noaptea să se uite la stele? Omul a intrat într-o epocă a tehnolatriei, nu mai stăpânește el tehnica, ci tehnica îl stăpânește pe om. El are iluzia că vorbește cu lumea întreagă pe calculator, dar e de fapt singur”.
„Tratamentul” îl putem prescrie noi înșine, fiecare dintre noi, așa cum știe el cel mai bine, ținând cont și de activitățile, hobby-urile pe care dorim să le menținem sau să le reactivăm, astfel încât, împreună cu un timp „sănătos” petrecut în spațiul virtual, să facem din toate acestea un savuros „cocktail” al vieții petrecute zi de zi.
Dacă ne îngăduiți, am recomanda doar un singur aspect, dintre atât de multe altele, și-anume păstrarea obiceiului de a citi din cartea „clasică”, în favoarea textului rigid, „sticlos” și nu întotdeauna veridic al resurselor electronice…
Așadar, să facem un acord de conviețuire pașnică, sănătoasă, benefică a tehnologiei digitale cu viața reală, problemă ce este tratată începând de la copii, adolescenți și adulți, sub toate aspectele sale, în cărțile, nu puține la număr, pe care le deține Compartimentul Împrumut pentru adulți. Fiecare să fie astfel un câștigător lui însuși, dar și altora, în alegerile benefice pe care le face!
Compartimentul Împrumut pentru adulți, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Facebook