Instituită de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 62/136 din 18 decembrie 2007, această zi recunoaşte „rolul critic şi contribuţia femeilor din mediul rural în consolidarea dezvoltării rurale, a agriculturii, îmbunătăţirea securităţii alimentare şi eradicarea sărăciei rurale”.
Femeile din mediul rural alcătuiesc peste un sfert din totalul populaţiei mondiale și majoritatea depind de resursele naturale şi de producţia agricolă pentru asigurarea hranei zilnice.
În zonele rurale, diferenţa de remunerare între sexe este de până la 40%. Reducerea decalajului în ratele de participare a forţei de muncă între bărbaţi şi femei cu 25% până în 2025 ar putea creşte PIB-ul global cu 3,9%.
Dacă femeile din zonele rurale ar avea acces la activele agricole, la educaţie şi la pieţe ca şi bărbaţii, producţia agricolă ar putea fi mărită, iar numărul persoanelor înfometate ar putea fi redus cu 100-150 milioane.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, dintre cele 19,6 milioane de persoane care pe 1 ianuarie 2017 aveau reşedinţa obişnuită pe teritoriul României pentru cel puţin 12 luni, 10 milioane erau femei, reprezentând 51,1% din totalul populaţiei rezidente.
La oraş locuiesc 5,5 milioane de femei, adică 52,3% din totalul populaţiei urbane. În mediul rural, ponderea populaţiei feminine este de 49.8%.
Rolul crucial pe care îl joacă femeile şi fetele în asigurarea durabilităţii gospodăriilor şi a comunităţilor rurale, în îmbunătăţirea mijloacelor de trai rural şi a bunăstării generale a fost recunoscut din ce în ce mai mult.
Femeile de la sat au un rol esențial în bunăstarea familiilor lor, dar și în actul educațional și formativ al copiilor și tinerilor, în sânul familiei.
„Evlavia, bunătatea şi smerenia mamelor şi bunicilor creştine rugătoare sunt o binecuvântare pentru familie şi Biserică, mai ales în vremuri de tulburare şi descumpănire”.
În ţara noastră, Ziua femeii din mediul rural a fost sărbătorită pentru prima dată în 1999, la Moeciu, judeţul Braşov. Asociaţia Naţională a Femeilor din Mediul Rural (ANFMR) a marcat, an de an, această zi prin organizarea mai multor manifestări cu specific tradiţional, în numeroase localităţi din ţară.
Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare