Camelia Maria Nistor, membră a Cenaclului „Voci eminesciene”și elevă în cls. X-a A la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare și-a lansat pe 9 noiembrie 2022, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, volumul de poezie, de debut, „Cheia către infinit”, apărut la Editura Valea Vinului, 2021. A debutat cu primul volum la 15 ani.
Camelia s-a născut la Valea Vinului, jud. Satu Mare și a scris prima poezie dedicată surorii mai mari la vârsta de 8 ani. A fost încurajată să scrie poezii de învățătoarea ei, familie și profesorul de limba română, scriitorul Alin Pop care semnează și prefața cărții. El socotește debutul Cameliei un „prim pas și primul reper, solid și incontestabil, pentru un drum lung și rodnic, într-ale scrisului.”
Poetul, scriitorul și jurnalistul Gheorghe Pârja, scria despre Camelia și poezia ei așa:
“Privesc debutul Cameliei cu interes și încredere. […] Am detectat o sinceritate blajină, molcomă, străbătută de fireștile întrebări ale vârstei. De la o euforie bine temperată, poemele acestei cărți sunt pigmentate cu interogații despre drumul vieții, cu mai multe sensuri. Sunt profunde pe alocuri cugetările lirice, dar și sentimentale, în sensul participării afective, al implicării în descrierea sentimentelor. Am descoperit și o coloratură imnică, un elogiu tineresc adus iubirii. Sunt evocați părinții, satul copilăriei, văile și vămile natale. De multe ori arde etapele vârstei, dovedind o matură viziune asupra realității. Prinsă în imagini, în metafore frumos meșteșugite, Camelia Maria Nistor își caută o cale proprie, uneori cu popasuri sigure, punând în versuri atâta emoție cât să facă poemul să vibreze pe notele portativului asumat. Autoarea este stăpânită de o căutare a frumuseții cuvântului, uneori scăpându-l de sub control, iar el, cuvântul, se așază în poem după voia lui. Ceea ce dă un flux original poeziei Cameliei. […] Am decupat din acest volum o bună doză de ingeniozitate și fervoare a adolescenței. Un ton eliberat de nostalgia livrescului. Spațiul natural, lumea înconjurătoare se ordonează în jurul eului poetic și freamătului lumii. Sunt multe versuri adorabile, care se impun prin sinceritatea rostirii. Este un început bun. Cum este lung drumul până departe, Camelia Maria Nistor are toate argumentele să îl parcurgă cu bine. Să exemplific cu o strofă, din multele bine gândite liric: „Ce să faci dacă poetul/ Luminează-n întuneric/ Fii lumină albă, setul/ De lumini și gând generic.”
Ne întâlnim la al doilea volum! (9 noiembrie 2022)
© 2022 – O producţie a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare
Filmare şi editare video – Corina Şandor – Martin
Sursa: Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Youtube