VASILE JURJE (scenograf, artist plastic) și-a lansat pe 20 aprilie 2023, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare trei cărți: „Monolog după o cortină” (autobiografică, 2019), „Călător în alte lumi” (povestiri, 2020), „Moara pisicii albe” (povestiri, 2022)
Vasile Jurje s-a născut pe 26 iunie 1936 la Cicârlău, jud. Maramureș, fiind ultimul născut într-o familie cu 5 copii. Până la 12 ani îi mor trei dintre frați și, rămâne și orfan de ambii părinți. Sora rămasă în viață, rudele și comunitatea satului îi poartă de grijă, astfel încât reușește să termine șapte clase gimnaziale în Cicârlău și Ilba și prinde drag de literatură de la profesoara de limba română. Își amintește că în copilărie cu o mână ținea funia cu care era legată vaca la păscut, iar în cealaltă ținea mereu câte o carte. Practic lectura și cărțile l-au salvat.
În 1952 începe Școala Medie de Arte Plastice din Baia Mare, unde timp de doi ani studiază desenul și pictura cu artiști ai Școlii băimărene de pictură: Lidia Agricola, Laszlo Weisz și sculptura cu Vida Gheza. În 1954 această școală se desființează și împreună cu alți 5 colegi pleacă la Timișoara unde continuă studiile la Școala Tehnică de Arte Decorative (1954-1956), unde se specializează ca tehnician litograf.
Continuă să-i placă literatura și chiar se înscrie la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, dar este respins. Muncește ca să se întrețină în diverse locuri de muncă, apoi face armata la un detașament de muncă, iar în 1961 intră la Facultatea de Arte Plastice la Cluj-Napoca. După 2 ani se transferă la București unde studiază scenografie și pictură monumentală unde îi are ca profesori pe Catul Bogdan și Adam Bălțatu. Absolvă facultatea în 1967 și primește repartiția guvernamentală la Teatrul din Turda, dar pentru un an și jumătate rămâne și lucrează la Studioul de Cinematografie Buftea din București, ca asistent scenograf. Ulterior pleacă la Teatrul din Turda, dar urmează pentru mulți ani un periplu de transferuri și colaborări cu teatre din țară la Botoșani, Bacău, Piatra Neamț și Constanța. În 1970 se căsătorește cu Elena, împreună cu care are o fiică.
Are colaborări cu regizori valoroși din epocă și ia mai multe premii pentru scenografie. Este primit în Uniunea Artiștilor Plastici din România și chiar deține la un moment dat funcția de președinte al Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Piatra Neamț.
În 1984 se transferă la Teatrul Fantazio din Constanța (director – Aurel Manolache) și în scurt timp este numit șef al Secției Muzicale pentru Copii și Tineret Fantazio, apoi șef de producție pentru materialele de scenă a Trupei de Balet din Fantazio unde lucrează împreună cu renumitul balerin și regizor Oleg Danovski. Participă la turnee ale trupei de balet în Austria, Elveția, Germania, Belgia, Olanda, Italia (șef de turneu) și alte țări europene.
După căderea regimului comunist în 1989 lumea se schimbă. Se schimbă și lumea teatrului, astfel încât Vasile Jurje se transferă la Liceul de Artă din Constanța ca profesor, dar continuă, ca scenograf, câteva colaborări cu Teatrul „Luceafărul” din Iași.
În 2007 pensionar fiind se mută împreună cu familia în localitatea natală Cicârlău, jud. Maramureș unde începe să picteze pictură de șevalet (după 70 de ani) și să scrie cărți (după 80 de ani). După ce și-a lansat primele 3 cărți a prins curaj și acum lucrează asiduu la primul său roman.
Are planuri de viitor și spune că Raiul mai poate să aștepte, dar dacă ar fi să-și imagineze un „rai” al lui, ar fi acela unde ar putea citi tot ce s-a scris vreodată.
Interviu realizat de Corina Șandor-Martin
© 2023 – O producţie a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare
Sursa: Biblioteca Județeană “Petre Dulfu” Baia Mare | Youtube