Știri
28 octombrie 2020.
Pauvre Pierrot (1892) – Emile Reynaud.
Sursa: Biblioteca Județeană petre Dulfu | Facebook
Trailer
Ziua internaţională a animaţiei se sărbătoreşte, anual, în data de 28 octombrie, din iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Film Animat, membră a UNESCO, potrivit http://asifa.net.
Ziua internaţională a animaţiei a fost marcată, în premieră, în 2002, pentru ca în ultimii ani să fie aniversată în peste 50 de ţări din toată lumea. Printre evenimentele programate cu acest prilej se numără proiecţii de film animat şi demonstraţii legate de tehnica realizării unui film animat. Acest al doilea aspect este cu atât mai interesant cu cât filmul animat nu presupune lucrul doar cu desene sau picturi, ci şi cu marionete, figurine de lut sau din hârtie.
Prima animaţie românească păstrată a fost creată de Marin Iorda (1901-1972). Intitulată „Haplea”, pelicula este inspirată din caricaturile lui Iorda, după scenariul lui Nicolae Batzaria. Filmul măsoară 300 de metri, regizorul lucrând la el aproape un an. În 1987, revista Cinema nota despre realizarea lui Iorda: „Fără a exagera câtuşi de puţin, afirmăm că este primul film românesc de acest gen care stă aproape pe acelaşi nivel cu desenele animate străine. Figurile atât de populare ale lui Haplea, Frosa şi căţelul Sdup, cunoscute din cărţi şi reviste, se mişcă de data aceasta pe ecran în scene amuzante şi hazlii.”, citat pe site-ul cinemagia.ro.
Unul dintre marile triumfuri ale animaţiei româneşti s-a petrecut în anul 1957, atunci când trofeul Palme d’Or pentru scurt-metraj i-a fost decernat lui Ion Popescu-Gopo pentru pelicula animată ”Scurtă istorie”. Acesta a fost primul premiu obţinut Cannes de cinematografia românească, arată anf-cinemateca.ro.
AGERPRES/(Documentare – Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Daniela Juncu)
Sursa: Agerpress